sâmbătă, 31 decembrie 2022

ACATISTUL SFINTEI MELANIA ROMANA

 ACATISTUL SFINTEI MELANIA ROMANA 

                         31 decembrie

Rugaciunile incepatoare


De este preot, incepe asa :

Binecuvantat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Iar de nu este preot, se zice :

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.


Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni esti si pe toate le implinesti, Vistierul Bunatatilor si Datatorule de Viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste Bunule sufletele noastre!


Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fara-De-Moarte, miluieste-ne pe noi! (de 3 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Preasfantă Treime, miluieste-ne pe noi! Doamne, curateste pacatele noastre! Stapane, iarta faradelegile noastre! Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Sfant Numele Tau!


Doamne miluieste! (de 3 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Tatal nostru, Carele esti în Ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie Imparatia Ta, faca-se Voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra, cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri! Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbaveste de cel viclean! Amin!

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi! Amin 


Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi!


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!


Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit; nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un Milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau; toti lucrul mainilor Tale si Numele Tau chemam.


Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne izbavim prin tine de nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.


Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute. 

Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii; lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut, Cel de o fiintă cu Tatal, prin Care toate s-au facut. 

Care, pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si S-a făcut om. 

Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat, a patimit si s-a ingropat. 

Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi. 

Si S-a înaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit. 

Si intru Duhul Sfant, Domnul de viată Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreună cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci. Intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica. 

Marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor. Astept invierea mortilor. 

Si viata veacului ce va sa fie. Amin!


Doamne miluieste! (de 12 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu! (o inchinaciune)

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu! (o inchinaciune)

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru! (o inchinaciune)


Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. 

Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor care se coboara in mormant. Fa sa aud dimineata Mila Ta, ca la Tine imi este nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. 

Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac Voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau Cel Bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru Numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau. 


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!


Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua, bine este cuvantat Cel ce vine intru Numele Domnului ! (de 3 ori)


Doamne miluieste ( de 3 ori). Slava... Si acum...


Psalmul 50

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste; ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop şi ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada pe mine de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru buna voirea Ta, Sionului si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.


Condacul 1


Preacuvioasei maicii noastre Melania, care din Roma a rasarit si lumii odor de mult pret s-a aratat, veniti toti dreptslavitorilor crestini, ca impletindu-i cununi de lauda sa-I cantam: Bucura-te, Sfanta Melanie, floare nevestejita in Gradina lui Hristos!


Icosul 1


Ingerilor de bucurie pricinuitoare, iar noua, celor din valea plangerii, fierbinte daruitoare de mangaiere si nadejde este viata ta, o, Sfanta, si multumindu-ti ca ai stralucit printre noi, iti graim:


Bucura-te, preafrumoasa mireasa a lui Hristos;


Bucura-te, crin iubitor de feciorie;


Bucura-te, parfum ce raspandesti buna mireasma a virtutilor;


Bucura-te, visterie nesecata de bunatate;


Bucura-te, cea invesmantata cu smerenia Stapanului;


Bucura-te, lauda calugaritelor si-a lor vrednica plata;


Bucura-te, implinitoarea osardnica a Evangheliei Sfinte;


Bucura-te, randunica neatinsa de materia lumii;


Bucura-te, a Duhului Sfant alauta melodioasa;


Bucura-te, prietena a celor ce te cheama;


Bucura-te, lumina si lauda noastra;


Bucura-te, pentru noi mijlocitoarea si fierbinte rugatoare;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 2


In aurorile ceresti, te desfatezi acum de frumusetea Mirelui tau, Melania preacinstita, de unde cauta spre noi cei osteniti de nenumarate ispite si nevoi, ca rourandu-te sa-ti inaltam glas de multumire: Aliluia!


Icosul 2


Silita fiind spre nunta de catre parintii tai, Pinian, cel care ti-a fost randuit sot, nu a reusit sa stinga flacara ce o aveai pentru Stapanul, iar inima ta a devenit altar de jertfa, pentru care asculta de la noi:


Bucura-te, odrasla din parinti de frunte si foarte bogati;


Bucura-te, suflet impodobit cu intelepciunea de sus;


Bucura-te, ca nu ai iubit marirea cea lumeasca;


Bucura-te, ca singurul tau dor a fost sa slujesti Domnului;


Bucura-te, ca parintii tai nu au tinut seama de el;


Bucura-te, ca pe Pinian il priveai ca pe un frate;


Bucura-te, ca indelung il rugai spre pazirea fecioriei;


Bucura-te, ca si cu lacrimi incercai sa il indupleci spre aceasta;


Bucura-te, ca toata bogatia doreai a i-o da numai sa te lase libera;


Bucura-te, ca el ti-a promis a te asculta dupa ce vei rodi doi mostenitori ai averilor parintesti;


Bucura-te, ca nascand o fetita ai fagaduit-o Domnului;


Bucura-te, ca macar ea ti-ai dorit a fi fecioara neprihanita;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 3


Vazand ca nici dupa nasterea fetitei nu ai fost slobozita de legatura insotirii, mai mult ti-ai inmultit nevointele si ostenelile, fericita. Inca si sa fugi ai cugetat, de nu te-ar fi oprit pe tine glasul Apostolului care zice: “ Poruncesc nu eu, ci Domnul, ca femeia sa nu se desparta de barbat” si “ bine este, femeie, de-ti vei mantua barbatul”. Iar noi, vazand ravna ta cea mare, iti cantam: Aliluia!


Icosul 3


Ca un cerb insetat dupa izvorul curatiei, asa ti-ai chinuit trupul cu postul si privegherea si in taina purtai o camasa de par aspru pe trupul tau cel firav. Ajuta-ne si noua, celor doborati de povara pacatelor ca intorcandu-ne pe calea pocaintei, sa zarim lumina Invierii si sa zicem:


Bucura-te, Sfanta Melania de doruri ingeresti plina;


Bucura-te, ca lacrimile nu ti-au secat niciodata;


Bucura-te, ca ele erau marturia dragostei pentru Hristos;


Bucura-te, ca nu primeai podoabe si haine scumpe;


Bucura-te, ca podoaba ta era Hristos, Margaritarul Cel Nepretuit;


Bucura-te, ca cu daruri iti momeai slujnicele spre a nu-ti vesti nevointele;


Bucura-te, caci cu milostenii si fapte bune iti alinai durerea inimii;


Bucura-te, ca nadejdea nu ti-ai pierdut in incercari;


Bucura-te, si ne intareste si pe noi in necazuri si boli;


Bucura-te, si ne invata sa nu cartim in ceasul ispitirii;


Bucura-te, luminandu-ne ca de-a pururi pe Domnul sa-L slavim;


Bucura-te, indemnatoarea noastra la rugaciune si doxologie;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita in Gradina lui Hristos!


Condacul 4


Trecand o vreme ai zamislit din nou, si apropiindu-se timpul sa nasti, intru pomenirea Sfantului Laurentiu ai petrecut toata noaptea rugandu-te, de dureri cumplite fiind cuprinsa, si slabind foarte, cu greu ai nascut un baiat, care indata fiind botezat a murit, iar tu ai dat slava lui Dumnezeu zicand: Aliluia!


Icosul 4


Dupa o nastere anevoiooasa, epuizata si sfarsita, te primejduiai, Sfanta Melania, a trece pragul vesniciei. De care lucru spaimantandu-se Pinian, a fagaduit inaintea altarului Domnului a petrece in curatie si din acel ceas te-ai insanatosit. Iar noi, minunandu-ne de aceasta, iti graim:


Bucura-te, ca la timpul randuit, Domnul ti-a indeplinit dorinta arzatoare;


Bucura-te, ca El n-a trecut cu vederea umilinta sufletului tau;


Bucura-te, ca insanatosirea ta a fost un semn pentru Pinian;


Bucura-te, ca astfel a inteles ca Domnul incuviinteaza promisiunea facuta:


Bucura-te, ca si alt semn i-a fost trimis prin moartea fetitei la doar cateva zile;


Bucura-te, ca ostenelile tale nu au ramas fara de roade;


Bucura-te, ca Duhul Sfant i-a grait taiic, desteptandu-i doruri ceresti;


Bucura-te, ca indata a inceput a uri desertaciunea lumii;


Bucura-te, ca a se face monah l-ai facut a jindui;


Bucura-te, ca uniti fiind in Domnul, v-ati pus averile in mainile saracilor;


Bucura-te, ca n-ati dorit comori pe pamant;


Bucura-te, comoara noastra, in arsita saraciei duhovnicesti;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 5


Care dintre pamanteni poate pricepe oceanul nestavilit de har ce insufletea duhul tau spre lucrarea faptelor dumnezeiesti? Pe acesta neputandu-l a-l cuprinde nici Publicola, tatal tau, coplesit de durere, s-a mutat la ceruri, implorandu-ti iertare si mijlocirea: Aliluia!


Icosul 5


Uimire mare a cazut peste nobilimea romana, preacuvioasa maica, vazandu-ti sarguinta de-a imparti scapatatilor multimea bogatiilor. Caci, atata averi aveai, incat dupa imparat, nimeni nu te intrecea. Insa, dorit-ai a schimba slava cu smerita slujire a aproapelui si purpura cu umila haina monahala, iar noi te laudam asa:


Bucura-te, stapana peste cetati si sate;


Bucura-te, mostenitoare a tinuturi din Italia si Sicilia;


Bucura-te, detinatoare a proprietati in Spania si Galia;


Bucura-te, si in Britania si Mauritania vestita stapanitoare;


Bucura-te, ca Africa si Cartagina se falesc cu tine;


Bucura-te, ca pe toate le-ai inchinat lui Hristos;


Bucura-te, ca asemeni unui buchet de flori nestemate i le-ai daruit;


Bucura-te, tezaur stralucitor al Romei;


Bucura-te, mama orfanilor si-a lor binefacatoare;


Bucura-te, zambetul dulce al nevoiasilor si napastuitilor;


Bucura-te, maica celor ce vor sa le fii aproape;


Bucura-te, acoperitoarea noastra in ziua judecatii;


Bucura-te, Sfanta Melanie, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 6


Ctitora de biserici si manasatiri ai fost maica prea laudata caci pretutindeni pe unde au umblat Sfintele tale picioare n-ai pregetat a face bine, daruindu-te si pe tine insati ofranda bineprimita lui Hristos si viata ta ca o neintrerupta cantare: Aliluia!


Icosul 6


Din averile ce le aveai, Sfanta Melania, ca niste rauri mari curgeau indurarile tale in toata lumea. Apusul si Rasaritul vestesc binefacerile tale, zicand:


Bucura-te, ca milostivirile tale au ajuns pana in Mesopotamia si Fenicia;


Bucura-te, miluitoarea celor din Siria, Egipt si Palestina;


Bucura-te, purtatoarea de grija a tuturor bisericilor si manastirilor;


Bucura-te, impodobirea lor cu matasuri si vesminte cusute cu fir de aur;


Bucura-te, ca si in casele de straini rasuna daniile tale;


Bucura-te, mangaierea saracilor, bolnavilor si-a vaduvelor;


Bucura-te, cercetatoarea celor din inchisori si din temnite;


Bucura-te, rascumparatoarea celor robiti;


Bucura-te, ca ai liberat miile de sclavi ce iti slujeau mai inainte;


Bucura-te, ca traiul tau era si mai prost decat al sclavilor;


Bucura-te, ca nu te-ai lasat robita decat de dragostea lui Hristos;


Bucura-te, luandu-ne sub mantia ocrotirii tale;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita in Gradina lui Hristos!


Condacul 7


Cufundati fiind in pacate grele si apasati de necrutatoarea constiinta, nu mai indraznim nici ochii, a ni-i ridica spre Cel rastignit si de aceea alergam la tine, Sfanta Melania. Cere noua mila Stapanului, ca prin mijlocirile tale fiind izbaviti, sa-I cantam: Aliluia!


Icosul 7


Dupa treisprezece ani, ajunsa la aspra saracie, aveai sa imbratisezi calea desavarsirii monahale, pentru care, alaturi de Pinian ai cercetat monahii si pustnicii din Egipt, Nistria si Alexandria spre a afla tainele luptei duhovnicesti. Ajuta-ne si noua, cuvioasa Melania, sa luptam cu egoismul firii cazute din noi, si biruind prin tine sa spunem:


Bucura-te,ca sub acoperamantul smereniei pururea te-ai adapostit;


Bucura-te, ca smerenia ti-a fost cununa tuturor virtutilor;


Bucura-te, ca Maica Domnului ti-a fost calauza si pilda;


Bucura-te, ca pentru dragostea Ei si a Fiului Ei ai ales reaua patimire;


Bucura-te, mireasma a raiului ce ne inalti din tarana;


Bucura-te, ciocarlie preadulce glasuitoare in graiurile Duhlui;


Bucura-te, adiere de pace si binecuvanre sufletelor involburate;


Bucura-te, nectar ce ne desfatezi cu dulceata solirilor tale;


Bucura-te, straja tare pentru sufletele slabe si neajutorate;


Bucura-te, calauzitoarea celor nestiutori;


Bucura-te, inteleptirea noastra la ceas de cumpana;


Bucura-te, intarirea celor ce sunt in lupta nepatimirii;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 8


Mistuita fiind de ravna Domnului te-ai inaltat din treapta in treapta si n-ai aflat ragaz pa nace n-ai ajuns in Patria Cereasca. Din slava Preasfintei treimi, cauta, fericita, spre cei ce in sudori si ispite isi duc calatoria vietii si intareste-i a canta: Aliluia!


Icosul 8


De dorul singuratatii fiind aprinsa, te-ai zavorat intr-o chilie stramta, pe Muntele Maslinilor, neprimind decat pe mama ta, Albina, la cinci zile si pe fratele tau duhovnicesc Pinian, pentru care asculta unele ca acestea:


Bucura-te, ca mama ta ti-a urmat vietii ascetice;


Bucura-te, maica duhovniceasca si povatuitoarea lui Pinian;


Bucura-te, nevoitoare inflacarata;


Bucura-te, ca doua ceasuri intr-un cufar ingurt si scurt iti asezai trupul ostenit de priveghere;


Bucura-te, ca drept asternut aveai un sac;


Bucura-te, ca din sacul pe care dormeai ieseau viermi, aratand petrecerea ta cea rea;


Bucura-te, ca hrana ta era putina paine neagra sambata si duminica;


Bucura-te, ca untdelemn nu gustai decat de Pasti si in marile sarbatori;


Bucura-te, ca in postire te-ai asemanat marelui Antonie;


Bucura-te, ca pe satana l-ai facut de rusine;


Bucura-te, inger in trup muritor;


Bucura-te, vapaie serafimica de iubire;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 9


Veniti toti cei iubitori de Dumnezeu sa o laudam pe placuta lui roaba, pe ceea ce s-a aratat tamaduitoarea celor bolnavi, mangaierea celor intristati, nadejde si bucurie celor deznadajduiti si ajutatoare in felurite napaste si scarbe, aducandu-i prinos de Aliluia!


Icosul 9


Ritorii cei iscusiti in intelepciunea lumeasca nu se dumiresc de tine, sfanta, cum, lepadandu-ti intreaga avere ai ales traiul mai umil si decat al celor mai saraci si nu se pricep a zice catre tine:


Bucura-te, porumbita Domnului cea iubitoare de curatie;


Bucura-te, mireasa vesnicului Mire;


Bucura-te, stea preastralucita ce luminezi intunericul pacatelor;


Bucura-te, izvor cristalin celor insetati de Dumnezeu;


Bucura-te, indemnatoarea multor tineri la calea monahala;


Bucura-te, scara inalta ce ne urci catre Rai;


Bucura-te, intaritoarea noastra pe Golgota vietii acesteiai;


Bucura-te, nadejdea noastra nerusinata;


Bucura-te, impaciuitoarea celor invrajbiti;


Bucura-te, limanul celor prigoniti si asupriti;


Bucura-te, impreuna petrecatoare in toate imprejurarile grele si lunecoase;


Bucura-te, si fii cu noi cand va fi sa dam seama inaintea Marelui Judecator;


Bucura-te, Sfanta Melanie, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 10


Cum te vom lauda maica preacinstita? Sau cum iti vom multumi pentru milele ce le-ai aratat noua nevrednicilor? Caci viata noastra cea impatimita este straina de laudele tale. Ci primeste smerita noastra cantare: Aliluia!


Icosul 10


Dupa paisprezece ani de zavorare, ai ingropat pe Albina cea in cucernicie mutata la Domnul si iarasi te-ai inchis, intr-o chilie inca si mai stramta si mai intunecata. Dar strabatandu-ti vestea pretutindeni, preacinsitita, ai iesti dupa un an spre mantuirea altora si facand o manastire ai fost asezata povatuitoare la nouazeci si mai bine de fecioare, cu care iti zicem:


Bucura-te, cea vadita de Harul dumnezeisc;


Bucura-te, ca slavind pe Hristos, ai fost slavita de El;


Bucura-te, facile ce n-a putut fi ascunsa sub obroc;


Bucura-te, ca pe surori le invatai smerita cugetare si ascultare;


Bucura-te, ca la rabdare si nerautate le indemnai;


Bucura-te, ca spre uratie si priveghere le intareai;


Bucura-te, ca in tacere, la vorbirea cu Domnul le povatuiai;


Bucura-te, aducatoarea multor desfranate la viata cea neprihanita;


Bucura-te, inflacarata insuflatoare de iubire;


Bucura-te, ca in fiecare zi te impartaseai cu Sfintele lui Hristos Taine;


Bucura-te, ca in toate le slujeai, purtandu-le de grija maicilor tale;


Bucura-te, ca Pinian a adormit in Domnul intr-una din manastirie intemeiate de tine;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 11


Intoarce, Sfanta Melania, de la calea ratacirii si din negura impietririi, pe cei ce zac in eresuri si credinte desarte, ca venind in turma Pastorului Celui Bun, sa-I cante cu tine: Aliluia!


Icosul 11


Ca o faclie in lume ai fost, prealaudata, imprastiind tuturor razele darurilor ceresti. Inca si cu darul facerii de minuni si al tamaduirii de boli te-a impodobit Mirele tau, iar noi, indulcindu-ne de binefacerile tale, iti graim:


Bucura-te, mare facatoare de minuni;


Bucura-te, vindecatoarea piciorului imparatesei Evdochia;


Bucura-te, izgonitoarea duhului necurat din tanarul caruia demonul ii intepenise gura;


Bucura-te, ca si din multi altii ai alungat duhurile intunericului;


Bucura-te, izbavitoarea femeii celei primejduite de fatul mort ce il avea in pantece;


Bucura-te, ca prin rugaciunile tale ai intors spre umilinta incapatanarea lui Messala, cea mustrata in vis;


Bucura-te, a multor bolnavi tamaduire;


Bucura-te, ca vorbind cu putere multa ai combatut vorbele cele inselatoare ale sofistilor si impletiturile nestorienilor;


Bucura-te, caci cu zelul pentru ortodoxie ai rusinat pe Origen;


Bucura-te, ca bolnava fiind n-ai pregetat osteneala calatoriei pentru convertirea unchiului pagan;


Bucura-te, ca diavolul ti s-a aratat, lovindu-ti soldul cu o durere cumplita ce ai indurat-o pana la convertirea lui;


Bucura-te, ca ai cunoscut mai inainte ziua trecerii la Domnul;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 12


Saraci fiind de faptele cele bune si slabanogiti prin incalcarile poruncilor sfinte, ne-am facut alugatori ai Harului Mangaietorului, dar avandu-te pe tine, preacuvioasa maica, indraznim caci nu vom fi rusinati, ci vom rosti cantare de mantuire: Aliluia!


Icosul 12


Cantand laudele tale cu umilinta si evlavie ne plecam rarunchii sufletelor noastre si slavindu-te, iti multumim cu graiuri ca acestea:


Bucura-te, maica noastra cea daruita de Domnul si cinstita de ingeri si de oameni;


Bucura-te, bucuria celor ce nadajduiesc in tine;


Bucura-te, indrazneala tuturor celor ce scapa la ajutorul tau;


Bucura-te, izbanda noastra si grabnica folositoare;


Bucura-te, povatuitoare tainica pe calea pocaintei;


Bucura-te, luminatoarea celor umbriti de nestiinta si nepasare;


Bucura-te, binecuvantarea monahiilor si indrumatoarea lor pe culmile virtutii;


Bucura-te, inteleptitoarea pasilor nostri intru lucrarea faptelor bune;


Bucura-te, spaima dracilor si arma impotriva lor;


Bucura-te, rugatoare fierbinte pentru intreg neamul omenesc;


Bucura-te, mijlocitoarea noastra la tronul Dumnezeiesc;


Bucura-te, apriga aparatoare in ceasul cel mai de pe urma al nostru;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita in Gradina lui Hristos!


Condacul 13


O, preaslavita Sfanta Melania, ceea ce lupta cea buna ai luptat si cununa nestricaciunii ai luat de la Mirele tau Hristos, primeste putina noastra rugaciune si soleste catre Domnul sa priveasca cu indurare spre pacatosii robii sai si izbavindu-i de toate relele si nevoile, sa-i invredniceasca vesnicei dantuiri unde neincetat rasuna cantarea: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori)


Icosul 1


Ingerilor de bucurie pricinuitoare, iar noua, celor din valea plangerii, fierbinte daruitoare de mangaiere si nadejde este viata ta, o, Sfanta, si multumindu-ti ca ai stralucit printre noi, iti graim:


Bucura-te, preafrumoasa mireasa a lui Hristos;


Bucura-te, crin iubitor de feciorie;


Bucura-te, parfum ce raspandesti buna mireasma a virtutilor;


Bucura-te, visterie nesecata de bunatate;


Bucura-te, cea invesmantata cu smerenia Stapanului;


Bucura-te, lauda calugaritelor si-a lor vrednica plata;


Bucura-te, implinitoarea osardnica a Evangheliei Sfinte;


Bucura-te, randunica neatinsa de materia lumii;


Bucura-te, a Duhului Sfant alauta melodioasa;


Bucura-te, prietena a celor ce te cheama;


Bucura-te, lumina si lauda noastra;


Bucura-te, pentru noi mijlocitoarea si fierbinte rugatoare;


Bucura-te, Sfanta Melania, floare nevestejita din Gradina lui Hristos!


Condacul 1


Preacuvioasei maicii noastre Melania, care din Roma a rasarit si lumii odor de mult pret s-a aratat, veniti toti dreptslavitorilor crestini, ca impletindu-i cununi de lauda sa-I cantam: Bucura-te, Sfanta Melanie, floare nevestejita in Gradina lui Hristos!


Rugaciune


O, Sfanta Cuvioasa Melania, ceea ce din dragoste pentru Hristos te-ai lepadat de toata dezmierdarea si robia trupului si ai ajuns sa fii impreuna cu Cel pe Care cu osardie L-ai iubit, indrazneala afland catre dansul, cauta spre cei care cu umilinta si cu evlavie alearga la al tau sprijin si nu trece cu vederea aceasta putina rugaciune a noastra, a nevrednicilor pacatosi.


Mijloceste Sfanta, pentru noi cei ingreunati si slabanogiti de multimea ispitelor si framantarilor acestui veac mai inselator si mai primejdios ca oricand, ca Domnul Dumnezeu sa ne intareasca cu putere de sus a purta crucea suferintei pana la sfarsit, sa ne pazeasca de toata inselaciunea si viclenia vrajmasilor vazuti si nevazuti, sa ne lumineze mintea a petrece neabatuti de la calea adevarului si de la voia Sa, sa ne calauzeasca pasii pe drumul spinos si stramt al mantuirii, picurand in inimile noastre din izvorul nesecat al darurilor sale lacrimile curatitoare ale pocaintei, duhul smereniei, al rabdarii, si al blandetii, duhul curatiei si al dreptatii, aprinzand in noi vapaia mistuitoare a dragostei care arde toti spinii patimilor noastre, pregatind astfel sufletul a intra in imparatia cea vesnica a odihnei si a bucuriei nesfarsite.


Roaga pe Domnul, Sfanta, sa pazeasca Biserica Sa intreaga si nevatamata de toate eresurile si schismele luminandu-I pe conducatorii nostri sa stea neabatuti pe temelia adevarului, purtand mai departe Tezaurul Ortodoziei fara frica si alunecari datorate slabiciunilor noastre.


Nadajduim ca prin rugaciunile tale fiind izbaviti, sa-l slavim si noi impreuna cu tine pe cel in Treime inchinat Tatal si Fiul si Sfantul Duh acum si pururea si in vecii nesfarsiti. Amin.


Otpustul:


Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si Preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii, si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.


Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfintei Cuvioase Melania Romana si ale tuturor Sfintilor, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi! Amin!

Preluare

acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu