sâmbătă, 31 decembrie 2022

ACATISTUL SFANTULUI MUCENIC HERMES

 ACATISTUL SFANTULUI MUCENIC HERMES 

  31 decembrie







Rugaciunile incepatoare

De este preot, incepe asa :

Binecuvantat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Iar de nu este preot, se zice :

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.


Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni esti si pe toate le implinesti, Vistierul Bunatatilor si Datatorule de Viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste Bunule sufletele noastre!


Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fara-De-Moarte, miluieste-ne pe noi! (de 3 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Preasfantă Treime, miluieste-ne pe noi! Doamne, curateste pacatele noastre! Stapane, iarta faradelegile noastre! Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Sfant Numele Tau!


Doamne miluieste! (de 3 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Tatal nostru, Carele esti în Ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie Imparatia Ta, faca-se Voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra, cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri! Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbaveste de cel viclean! Amin!

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi! Amin 


Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi!


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!


Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit; nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un Milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau; toti lucrul mainilor Tale si Numele Tau chemam.


Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne izbavim prin tine de nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.


Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute. 

Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii; lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut, Cel de o fiintă cu Tatal, prin Care toate s-au facut. 

Care, pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si S-a făcut om. 

Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat, a patimit si s-a ingropat. 

Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi. 

Si S-a înaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit. 

Si intru Duhul Sfant, Domnul de viată Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreună cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci. Intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica. 

Marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor. Astept invierea mortilor. 

Si viata veacului ce va sa fie. Amin!


Doamne miluieste! (de 12 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu! (o inchinaciune)

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu! (o inchinaciune)

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru! (o inchinaciune)


Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. 

Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor care se coboara in mormant. Fa sa aud dimineata Mila Ta, ca la Tine imi este nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. 

Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac Voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau Cel Bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru Numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau. 


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!


Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua, bine este cuvantat Cel ce vine intru Numele Domnului ! (de 3 ori)


Doamne miluieste ( de 3 ori). Slava... Si acum...


Tropar, glasul 4


Ca pe un margaritar de mult pret te are pe tine Biserica dreptmaritoare, Sfinte Mucenice Hermes, propovaduitorule al lui Hristos, ca de veacuri se cinsteste numele tau in tot tinutul romanesc, iar poporul cel binecredincios lauda faptele tale minunate, savarsite pentru cei bolnavi si stapaniti de duhuri necurate. Drept aceea, te rugam sa mijlocesti catre Dumnezeu, cu cei impreuna patimitori cu tine, pentru mantuirea celor ce savarsesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.


Psalmul 50

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste; ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop şi ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada pe mine de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru buna voirea Ta, Sionului si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.


Condacul 1


Veniti, toti iubitorii de Mucenici, sa laudam, in cantari duhovnicesti, pe ocrotitorul nostru, pe neobositul rugator si al diavolilor izgonitor, pe marele patimitor pentru dreapta credinta, si, din inima sa-i cantam: Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Icosul 1


Ingerii in ceruri canta si oamenii pe pamant se veselesc la praznuirea cea de peste an a Mucenicului Hermes. Iar noi, cei adunati intru pomenirea lui, din inimi curate, sa-i aducem aceasta cantare:


Bucura-te, vlastar al Bononiei;


Bucura-te, ascultator al Evangheliei;


Bucura-te, apostol in a ta cetate;


Bucura-te, izgonitor al duhurilor necurate;


Bucura-te, cel ce pe multi la botez i-ai adus;


Bucura-te, cel ce ai primit har de sus;


Bucura-te, cel ce idolilor nu le-ai slujit;


Bucura-te, cel ce multe chinuri ai suferit;


Bucura-te, cel ce de pagani ai fost chinuit;


Bucura-te, cel ce pe Hristos L-ai marturisit;


Bucura-te, cel ce ai primit sfarsit prin sabie;


Bucura-te, cel ce pentru noi te rogi cu osardie;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condaul 2


Hristoase, intarirea Mucenicilor, auzi rugaciunea noastra, a robilor tai, si ne izbaveste din toate ispitele, pentru rugaciunile Sfantului Hermes, ca impreuna cu el sa-Ti cantam: Aliluia!


Icosul 2


Fiind tu insuti nascut dintre pagani, intunericul necredintei l-ai lepadat si, primind Sfantul Botez, te-ai nascut din nou din apa si Duh. Pentru aceasta iti cantam:


Bucura-te, cel ce ai lepadat intunericul paganatatii;


Bucura-te, cel ce L-ai vazut pe Iisus, Soarele dreptatii;


Bucura-te, cel ce pe Hristos L-ai marturisit Dumnezeu si imparat;


Bucura-te, cel ce in numele Sfintei Treimi ai fost botezat;


Bucura-te, cel uns cu mir dumnezeiesc;


Bucura-te, purtator al harului ceresc;


Bucura-te, primitor al Painii de viata datatoare;


Bucura-te, partas al Potirului Jertfei mantuitoare;


Bucura-te, inima devenita tron al lui Hristos;


Bucura-te, minte care nu mai cugeta la cele de jos;


Bucura-te, pamant bun, aducator de rod insutit;


Bucura-te, al virtutilor lucrator iscusit;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 3


Rasplatit fiind de Dumnezeu cu darul izgonirii demonilor, ai savarsit vindecari si minuni chemand pe toti sa se lepede de slujirea diavoleasca si sa cante pururea lui Hristos: Aliluia!


Icosul 3


Vazand, Mucenice, pe oamenii chinuiti de lucrarea duhurilor necurate, i-ai izbavit din robia lor, cu puterea lui Hristos, Cel ce lucra prin tine. Pentru aceasta iti cantam:


Bucura-te, purtator al dumnezeiescului har;


Bucura-te, alungator al lui Veliar;


Bucura-te, rugator pentru cei demonizati;


Bucura-te, alinator al celor intristati;


Bucura-te, cel ce ne scoti din adancul deznadejdii;


Bucura-te, cel ce ne aperi de primejdii;


Bucura-te, cel intarit prin rugaciune si postire;


Bucura-te, cel ce risipesti a vrajmasului mestesugire;


Bucura-te, ocrotitor de farmece si magie;


Bucura-te, cel ce opresti orice vrajitorie;


Bucura-te, ostas, cu puterea Crucii intrarmat;


Bucura-te, pazitor al nostru de orice duh necurat;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 4


Pentru darul izgonirii demonilor, primit de la Dumnezeu, te-ai invrednicit a fi slujotr al Bisericii din Bononia. Astfel, pe paganii care veneau la dreapta credinta ii invatai sa se lepede de toata slujirea diavoleasca si ii pregateai pentru Sfantul Botez, lucrand la sporirea turmei lui Hristos, caruia Ii cantai: Aliluia!


Icosul 4


Turn de aparare si cetate de scapare te avem pe tine noi, credinciosii, ca pe cei cuprinsi de nevoi si apasati de necazuri tu ii ajuti degraba, pe cei bolnavi ii tamaduiesti si alungi demonii. Pentru aceasta, strigam tie:


Bucura-te, izbavitor din mari nevoi;


Bucura-te, izgonitor al demonilor rai;


Bucura-te, surpator al rautatii;


Bucura-te, implinitor al dreptatii;


Bucura-te, bunatate neimputinata;


Bucura-te, minte luminata;


Bucura-te, iubitor de cele sfinte;


Bucura-te, al orfanilor parinte;


Bucura-te, al Bisericii bun slujitor;


Bucura-te, al Evangheliei vestitor;


Bucura-te, botezator al paganilor;


Bucura-te, slava daco-romanilor;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 5


Pe piatra poruncilor lui Hristos intemeindu-ti casa sufletului tau, nu te-ai inspaimantat de uneltirile celui viclean, care ca un leu racnea, cautand sa te inghita, ci vesteai Evanghelia fara frica, inaltand Preasfintei Treimi cantarea: Aliluia!


Icosul 5


Lucrand in via Domnului, ai purtat de grija de sufletele cele sterpe, udandu-le cu apa cuvintelor si a minunilor tale, facandu-le mult roditoare. Astfel, inflorind in fapte bune si aducand rod Stapanului Hristos, vrednic esti a fi laudat in cantari ca acestea:


Bucura-te, propovaduitor incercat;


Bucura-te, cel ce de crestini ai fost urmat;


Bucura-te, slujitor al lui Hristos;


Bucura-te, lucrator sarguincios;


Bucura-te, ravnitor al bunatatilor crestine;


Bucura-te, cuget lipsit de ganduri pamantesti;


Bucura-te, vietuitor intru feciorie;


Bucura-te, iubitor de curatie;


Bucura-te, faclie aprinsa;


Bucura-te, candela nestinsa;


Bucura-te, fierbinte rugator pentru neamul tau;


Bucura-te, cel ce pentru noi mijlocesti la Dumnezeu;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 6


Auzind cuvantul Domnului Care a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata, ai urmat Acestuia si nu te-ai temut de vrajmasii cei nevazuti, ci inarmandu-te cu postul si rugaciunea, ai alungat pe talharii gandului si ai cantat lui Dumnezeu: Aliluia!


Icosul 6


Indraznire avand catre Cel ce tine toate cu mana si face sa rasara soarele si trimite ploaia si peste cei buni si peste cei rai, roaga-te Lui sa ridice de la noi mania Sa cea cu dreptate pornita asupra noastra, ca sa-I aducem Lui multumire, iar tie laude ca acestea:


Bucura-te, cel ce intunericul paganatatii l-ai lepadat;


Bucura-te, cel ce jugul cel usor al lui Hrisots l-ai luat;


Bucura-te, vestitor inflacarat al Cuvantului;


Bucura-te, suflet treaz – sare a pamantului;


Bucura-te, ca pentru Hristos chinurile ti s-au parut usoare;


Bucura-te, ochi atintiti spre nesfintitul Soare;


Bucura-te, cel ce ai urat desfatarile;


Bucura-te, cel ce ai suferit ocaile;


Bucura-te, raza de lumina purtatoare;


Bucura-te, inima de iubire arzatoare;


Bucura-te, a rabdarii icoana vie;


Bucura-te, iti cantam astazi tie;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 7


Pornind imparatul Maximian cumplita prigoana impotriva crestinilor, nu te-ai infricosat de amenintari, nici nu te-ai lasat biruit de mincinoasele fagaduinte ale paganilor, ci ai stat neclintit in dreapta credinta, cantand neincetat lui Hristos Dumnezeu: Aliluia!


Icosul 7


Cu totul straina de mintea noastra este patimirea Sfintilor Mucenici. Cum in trupuri de lut vietuind, au rabdat infricosatoare chinuri pricinuite de prigonitori: batai, biciuiri, arderi, schingiuiri si altele, nenumarate si neinchipuite. Astfel suferind si tu, Mucenice Hermes, auzi de la noi acestea:


Bucura-te, lumina pentru lume;


Bucura-te, a smereniei culme;


Bucura-te, cel ce din oameni pe diavoli ai izgonit;


Bucura-te, ca acestia pe pagani impotriva ta i-au pornit;


Bucura-te, cel neinspaimantat de amenintari;


Bucura-te, cel ce ai suferit de la ei scuipari si ocari;


Bucura-te, cel impotriva caruia pumnii si i-au ridicat;


Bucura-te, cel de a carui bunatate aceia s-au tulburat;


Bucura-te, diamant al rabdarii nebiruite;


Bucura-te, stanca a marturisirii neclinitite;


Bucura-te, izvor cu apa curgatoare spre mantuire;


Bucura-te, a sufletelor ranite tamaduire;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 8


Toata firea cea ingereasca s-a minunat de rabdare ta cea negraita, Sfinte Hermes, ca fiind dus la judecata in cetatea Ratiaria, fara frica pe Hristos ai marturisit si ai vadit inselaciunea idoleasca, iar paganii te-au supus la chinuri multe, dar tu cu veselie cantai lui Dumnezeu: Aliluia!


Icosul 8


Rele patimiri ai indurat cu trupul, dar te bucurai, Mucenice, ca vedeai cu ochii mintii bunatatile cele fagaduite de Dumnezeu celor ce-L iubesc fara sovaire. Drept aceea, ai intarit in marturisire pe Sfintii Agheu si Caius, cei impreuna cu tine inchisi, care te laudau ca acestea:


Bucura-te, cel neclintit in vremea ispitirii;


Bucura-te, cel ce ai urcat pe treptele nepatimirii;


Bucura-te, cel ce ai suit scara virtutilor;


Bucura-te, cel ce ai ajuns la culmea doririlor;


Bucura-te, cel desavarsit in sfanta iubire;


Bucura-te, grau dat la moarte spre multa rodire;


Bucura-te, strugure stors in teascul chinuirii;


Bucura-te, cel ajuns la masura desavarsirii;


Bucura-te, cel ce ai urmat Domnului in patimiri;


Bucura-te, cel asemenea Stapanului tau in prigoniri;


Bucura-te, cel ce ai urcat Golgota ta in tacere;


Bucura-te, partas in duh la slavita lui Iisus inviere;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 9


Inima ta arzand de dorirea bunatatilor celor vesnice, nu ai dat inapoi in fata prigonitorilor, ci ai stat neclintit, avand in minte si in inima neincetat Numele cel sfant al lui Iisus, cel mai de pret decat totate comorile, care te intarea cand il chemai, cantand: Aliluia!


Icosul 9


Ai ridicat ochii mintii tale la Hristos, de unde nu a intarziat sa vina ajutorul tau, patimitorule. Si astfel intarit fiind, te-ai facut stalp de foc intre pamant si cer. Pe tine urmandu-te noi, cei cuprinsi de intunericul patimilor, iti cantam asa:


Bucura-te, purtator de lumina negraita;


Bucura-te, primitor de cununa nevestejita;


Bucura-te, cel impodobit cu razele vesnicului Soare;


Bucura-te, partas al vietii nemuritoare;


Bucura-te, suflet salasluit in bucuriile ceresti;


Bucura-te, cel ce spre noi acum din ceruri privesti;


Bucura-te, cel ce in ispite nu ne parasesti;


Bucura-te, tamaduitor de boli trupesti si sufletesti;


Bucura-te, izgonitor de duhuri rele;


Bucura-te, calauzitor in vremuri grele;


Bucura-te, cel ce binecuvantezi lucrarile noastre cu spor;


Bucura-te, cel ce doresti mantuirea tuturor;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 10


Ajungand la noi peste veacuri vestea patimirii tale, ne intarim in credinta; pilda vie avandu-te pe tine, nu ne mai temem de moarte, de vreme ce dupa cuvantul Domnului, te-ai mutat din moarte la Viata, vietuind in ceruri cu toti Sfintii si cantandu-I neincetat: Aliluia!


Icosul 10


Cununa de biruinta a pus pe capul tau Hristos si te-a randuit mijlocitor pentru noi la altarul ceresc, dandu-ti si mai multa putere asupra duhurilor necurate, ca sa le alungi din cei chinuti de ele, iar pe acestia sa-i dai iarasi Bisericii ca fii deplini, care, izbaviti fiind, cu multumire striga tie:


Bucura-te, de minuni facator;


Bucura-te, al lui Hristos urmator;


Bucura-te, cel ce putere de la El ai primit;


Bucura-te, cel ce pe vicleanul diavol l-ai biruit;


Bucura-te, al nostru grabnic ocrotitor;


Bucura-te, purtator de grija pentru popor;


Bucura-te, inima iubitoare;


Bucura-te, a noastra alinare;


Bucura-te, alungator de ganduri necurate;


Bucura-te, chemare la pocainta pentru cei aflati in pacate;


Bucura-te, calauza a celor rataciti;


Bucura-te, pastor al celor smeriti;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 11


Iisuse, Cel ce dai robilor Tai mantuire, nu ne lasa pe noi, cei cazuti in cumplite necazuri din pricina multor pacate ci, ca un Bun, primeste rugaciunile Mucenicului Tau Hermes si ne daruieste viata ferita de primejdii si calauzire spre lucrarea poruncilor Tale, ca, impreuna cu slujitorul Tau sa-Ti cantam: Aliluia!


Icosul 11


Glasul Domnului te-a intampinat, Sfinte, la iesirea din viata aceasta, zicandu-ti: Bine, sluga buna, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune. Intra intru bucuria Domnului tau! ca, dupa adevar, putina vreme suferind si capul tau de sabie fiind taiat, in veci te veselesti si har de sus raduiesti celor ce canta tie:


Bucura-te, cel ce bine te-ai nevoit pana la sfarsit;


Bucura-te, cel ce in credinta ai ramas neclintit;


Bucura-te, cel osandit la moarte prin taiere cu sabia;


Bucura-te, cel dus spre ucidere in cetatea ta, Bononia;


Bucura-te, cel ce ai fost plans de rude si cunoscuti;


Bucura-te, cel ce erai insotit de ingeri nevazuti;


Bucura-te, cel ce langa apele Dunarii ai ingenuncheat;


Bucura-te, cel ce acolo ultima rugaciune ai inaltat;


Bucura-te, cel ce te-ai rugat pentru indreptarea celor rai;


Bucura-te, cel ce prin taierea capului ai primit mucenicie;


Bucura-te, cel ce astfel ai dobandit fericita vesniciei;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 12


Sangele tau mucenicesc, Sfinte Hermes, a fost samanta mult roditoare a Bisericii de pe malurile Dunarii, ca tie au urmat in patimire Sfintii Agheu si Caius, din aceeasi cetate, iar crestinii care vietuiau in ascuns s-au intarit in marturisirea credintei, cantand lui Dumnezeu, Celui minunat intre Sfintii Sai: Aliluia!


Icosul 12


Cum iti vom multumi tie, Mucenice, pentru darurile tale? Ca din neamul strabunilor nostri rasarind, mijlocesti la milostivul Dumnezeu pentru poporul tau cel mult incercat de ispitele veacului. Pentru aceasta, indraznim a-ti aduce aceste smerite laude:


Bucura-te, daco-roman si crestin traitor;


Bucura-te, al Bisericii virtuos slujitor;


Bucura-te, Apostol al cetatii Bononiei;


Bucura-te, Marturisitor al Evangheliei;


Bucura-te, Dreptule, care ai vietuit pe pamant;


Bucura-te, Cuvioase in fapte si in cuvant;


Bucura-te, inger purtator de trup, prin a ta curatie;


Bucura-te, Doctor neagonisitor de pamanteasca bogatie;


Bucura-te, Mucenic pentru dreapta credinta;


Bucura-te, sprijinitor al celor aflati in suferinta;


Bucura-te, cel biruitor in razboiul duhovnicesc;


Bucura-te, rugator pentru mantuirea celor ce te cinstesc;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 13


O, mult patimitorule al lui Hristos, Sfinte Mucenice Hermes, primeste aceasta lauda de la noi nevrednicii, izbaveste-ne de toata patima si neputinta, si imparatiei cerurilor fa-ne vrednici, ca in veci, impreuna cu tine sa cantam Preasfintei Treimi: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori)


Icosul 1


Ingerii in ceruri canta si oamenii pe pamant se veselesc la praznuirea cea de peste an a Mucenicului Hermes. Iar noi, cei adunati intru pomenirea lui, din inimi curate, sa-i aducem aceasta cantare:


Bucura-te, vlastar al Bononiei;


Bucura-te, ascultator al Evangheliei;


Bucura-te, apostol in a ta cetate;


Bucura-te, izgonitor al duhurilor necurate;


Bucura-te, cel ce pe multi la botez i-ai adus;


Bucura-te, cel ce ai primit har de sus;


Bucura-te, cel ce idolilor nu le-ai slujit;


Bucura-te, cel ce multe chinuri ai suferit;


Bucura-te, cel ce de pagani ai fost chinuit;


Bucura-te, cel ce pe Hristos L-ai marturisit;


Bucura-te, cel ce ai primit sfarsit prin sabie;


Bucura-te, cel ce pentru noi te rogi cu osardie;


Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Condacul 1


Veniti, toti iubitorii de Mucenici, sa laudam, in cantari duhovnicesti, pe ocrotitorul nostru, pe neobositul rugator si al diavolilor izgonitor, pe marele patimitor pentru dreapta credinta, si, din inima sa-i cantam: Bucura-te, Sfinte Hermes, Mucenice al lui Hristos!


Rugaciune


Sfinte Mucenice Hermes, mijlocitorul nostru, lauda strabunilor nostri daco-romani crestini, cadem cu lacrimi, noi pacatosii, inainte ta mijlocitorule si ocrotitorule al nostru, cerandu-ti iertare pentru saracia noastra in fapte bune. In vremuri tulburi tu ai stat nebiruit in fata dusmanilor credintei, avand ca arma nebiruita si scut neclintit, puterea crucii Mantuitorului Hristos. Cu sangele Lui fiind curatit, sangele tau l-ai varsat pentru dragostea Lui, facandu-te pilda de indelunga-rabdare si jertfelnicie. Nu te-ai temut de tirani, nici de uneltirile lor si nu L-ai vandut pe Domnul tau, ci L-ai marturisit fara frica, iar El, Cel ce da rasplata chiar pentru un pahar de apa daruit in numele Sau, te-a rasplatit pe tine, cel ce ti-ai dat viata pentru Evanghelia Lui, facandu-te partas imparatiei Sale, impreuna cu toti ingerii si Sfintii. Pentru aceasta mijloceste pentru noi la Hristos Domnul, ca sa lepadam jugul cel greu al robiei pacatului, sa ne luminam prin pocainta, sa fim izbaviti de orice rautat si sa implinim sfintele Lui porunci. Izgoneste si acum pe demonii care ne urasc si ne vaneaza cu mestesuguri viclene, scapa-ne de cursele lor si ne povatuieste spre lucrarea virtutilor. Sporeste-ne iubirea de Dumnezeu si de semeni, rabdarea si credinta, ca si noi sa ajungem la viata cea nestricacioasa, unde straluceste pururea lumina lui Hristos, ca impreuna cu tine sa slavim pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin


Otpustul:


Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si Preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii, si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.


Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfantului Mucenic Hermes si ale tuturor Sfintilor, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi! Amin!

Preluare

acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu