Istoric

SCHITUL SFÂNTUL ILIE, BERZUNȚI
Schitul de pe “acoperișul” judetului Bacău

Hramul: Sfantul ILIE ( 20 iulie)

Localizare: România, județul Bacău, în Carpații Orientali, pe culmea principală a Munților Berzunți, sub vârful Bulimandru ( 978 m altitudine), în punctul numit “Trei Hotare”.

Acces: exista 4 drumuri de acces către schit, urcând din localități situate jur-imprejurul muntelui: Comănești-Dărmănești-Plopu,  Poduri-Cernu-Buda, Berzunți, Târgu Ocna-Larga.

Istoric: In jurul anului 1800 mai mulți țărani razeși din comuna Poduri și satele învecinate l-au îndemnat pe Ieromonahul Vasile Varnava ( ctitorul Mănăstirii Sfântul Sava Berzunți - Buda) să construiască un schit în vârful muntelui Runcu Mare din comuna Berzunți. Dupa câteva decenii de existență, datorită iernilor deosebit de grele și a deselor jefuiri de către tâlharii vestiți de atunci, s-a hotărât la anul 1828 ca acest schit de la locul numit Capul Brazilor sau Runcu Mare să fie mutat la poalele muntelui, în satul Buda.

Biserica de lemn a fost donata unor crestini din satul Prisaca, unde se află și astăzi. Biserica Sf Ilie din Satul Prisaca este numită de localnici "biserica călătoare", pentru că a fost adusă pe tălpi, trasă de boi, de la Mănăstirea Berzunți, din vârful muntelui la baza acestuia, prin anul 1880 – după cum spune Ortansa Tâtaru, fost profesor de istorie în comuna Berești-Tazlău și primar înainte de Revoluție. Acum biserica din satul Prisaca face parte din patrimoniul național.

Reinfiintare: Dupa aproape 200 de ani, în anul 1990 localnicii din satele Larga, Plopu și Dofteana au avut inițiativa de a propune Mănăstirii Sfântul Sava să reconstruiască metocul pe locul denumit Poiana Schitului, acolo unde se găsea o troiță spre aducerea aminte a vechiului schit. Pentru ridicarea acestui asezământ, a fost trimis cu ascultare Părintele Isaia Adragăi, care, împreună cu creștinii mobilizați de Toader Spoială din Dofteana, au pornit la lucru. S-a ridicat mai întâi o clădire din lemn cu pereți din scânduri (pe locul actualului dormitor), împărțită în două încăperi, una pentru parintele și una pentru muncitorii care au lucrat la ridicarea actualului corp de chili (care cuprinde și paraclisul).

Sfințirea corpului de chiliii și a paraclisului s-a făcut la 20 iulie 2001, de către Arhiereul Vicar Ioachim Băcăuanul, care după un an, la 20 iulie 2002, a sfințit și locul pentru biserica cu hramul Sfântul Ilie.

Biserica a fost ridicată între anii 2002 – 2010, cu multă osteneală (la iernile grele cu zăpezi și geruri aspre de până la - 30 de grade și lipsa de curent electric se adăugau drumurile greu accesibile : doar un drum de căruță pe care se puteau căra numai pe perioada verii materialele de construcție  ... s-a cărat și cu spatele și cu măgarul). Pictată și pregătită ca o mireasă, biserica a fost sfințită la data de 20 iulie 2010 de către Preasfintitul Ioachim Băcăuanul, împreună cu un sobor mare de preoți. Cu aceasta ocazie, Starețul Schitului, Parintele Isaia Adragăi, a fost ridicat la rangul de Protosinghel.

Prezentarea Schitului

In prezent, complexul Schitului Sfantul Ilie Berzunti cuprinde:

•             Biserica cu hramul Sf Ilie (sfințită in data de 20 iulie 2010)
•             Clopotnița
•             Corp de chilii cu paraclis
•             Stăreție
•             Dormitoare pentru pelerini
•             Magazie de lemne
•             Anexe gospodăresti pentru animale
•             Bucătărie de vara
•             Gradini, livada

Contact: Protosinghel Isaia Adragai, tel: 0744.967.562

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu