joi, 19 ianuarie 2017

URECHILE ACULUI


URECHILE ACULUI
”Mai lesne este să treacă o cămila prin urechea acului, decât să intre un om bogat în Împărăția lui Dumnezeu.” (Luca 18, 25)
Poarta judecății
Ierusalim. Biserica Sf Alexandru Nevski (prima biserică rusă construită în Țarat Sfântă ), situată în imediata vecinătate a Bisericii Sfîntului Mormânt, cuprinde la subsol un sit arheologic de mare importanță, descoperit la sfîrșitul secolului XIX, cu ocazia săpăturilor pentru fundația bisericii.
Relicva principală este Poarta Judecății, poartă construită de Neemia, guvernatorul Iudeii care, în sec V îH, a refăcut zidurile Cetății Ierusalimului. În vremea ocupației romane, la această poartă de ieșire din cetate se citeau condamnaților învinuirile, după care erau scoși în afară pentru a fi executați.
Prin această Poartă a Judecății a trecut și Iisus cu Sfanta Cruce în spate, la ieșirea din Cetatea Ierusalimului spre Golgota. De altfel, de la acest prag până la Golgota mai sunt 70 de pași, în linie dreaptă.
Urechile Acului
Pe vremea Mântuitorului, porțile Cetații Ierusalimului se închideau noaptea sau cînd orașul era atacat. Lângă fiecare poartă era o spărtură în zid de 0,5 / 1 m, prin care abia putea trece un om. Acest spațiu de acces era lăsat pentru cei întârziați și care puteau astfel întra în cetate peste noapte, dar fără bagaje sau animale. Aceste porți mici erau mult mai ușor de păzit, în plus reprezentau o salvare (erau ”mântuitoare”) pentru cei care trebuiau să intre în cetate când porțile mari erau inchise. Acestea se numeau URECHILE ACULUI.
De aici parabola lui Iisus: ”Mai lesne este să treacă o camilă prin urechile acului, decât să intre un om bogat în Împarația Lui Dumnezeu!” (Luca 18, 25)
Biserica rusească Sf Alexandru Nevski păstrează la subsol situl arheologic cu Poarta Judecății și ”Urechile Acului” prin care puteti trece și Dumneavoastră (fără bagaje și dacă acceptați să vă smeriți, aplecîndu-vă!). Accesul este gratuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu