joi, 19 ianuarie 2017

MORMÂNTUL REGELUI DAVID

 MORMÂNTUL REGELUI DAVID
MORMÂNTUL REGELUI DAVID
Regele David Psalmistul (1040-970 înainte de Hristos) a fost al doilea rege al Regatului unit al Israelului, tatăl înțeleptului Rege Solomon și, conform Evangheliilor,  strămosul lui Iisus. A fost in același timp muzicianul și poetul care I-a închinat Domnului cântări atât de profunde, încat acestea (Psaltirea lui David) repezintă de secole una dintre cele mai citite și utile cărți ale Vechiului Testament.
Mormântul Regelui David este situat pe Muntele Sion, așa cum este scris în Cartea a Treia a Regilor, 2, 10: ”Și a răposat David cu părinții săi și a fost înmormântat în Cetatea lui David.” Mormântul său este considerat astăzi de către evrei unul dintre cele mai sfinte locuri din lume, iar creștinii și musulmanii îl vizitează, ca loc de venerare și închinare.
Fiind sinagogă, cu separația camerelor pentru femei și pentru bărbați, locașul este administrat de evrei și există obligația, conform tradiției iudaice, de a intra cu capul acoperit – atît femeile cât și bărbații. Femeile poartă de obicei o eșarfă, iar bărbații poartă kippa – un acoperământ mic al capului, care le amintește în fiecare moment de existenta lui Dumnezeu deasupra omului. Unii bărbați evrei poartă kippa tot timpul, alții doar când se roagă, mănâncă sau iau parte la serviciile din sinagogă. Nicăieri în Torah sau Talmud (cărțile sfinte evreiești) nu este specificat faptul că barbatul trebuie să aibă capul acoperit, deci nu este o poruncă dumnezeiască; această tradiție este însă atât de răspândită, încât a devenit dovadă de devotament sau respect față de Dumnezeu și o formă de apartenență la comunitatea iudaică. Orice bărbat care dorește să intre într-o sinagogă este obligat să poarte kippa (regula locului), indiferent de religia sau statutul lui – și cu atât mai mult la Mormântul Regelui David! A intra in sinagogă cu capul neacoperit este inacceptabil pentru evrei, așa cum este pentru musulmani a intra încălțat într-o moschee; dar când vrea Domnul, și acest lucru poate fi posibil!
În primele veacuri creștine, această locație a fost o biserică-sinagogă, folosită de către iudeo-creștini sub numele de Biserica Apostolilor. Conform tradiției creștine, aici este locul în care Iisus a spălat picioarele ucenicilor Săi, la Cina cea de Taină, în Joia Mare. Actuala formă a camerei în care se află Mormântul Regelui David a fost data de cruciați, în secolul al X-lea. Clădirea de pe Muntele Sion la parterul căreia se află Mormântul Regelui David cuprinde, la etaj, Foișorul Cinei celei de Taină.
În fața intrării, statuia Regelui David Psalmistul, cântându-I Domnului la liră, este locul ideal pentru o fotografie – amintire de pelerinaj în Țara Sfântă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu