
Turtele Sfantului Fanurie
In Insula Rodos, pe una dintre stradutele cetatii medievale Rodos (patrimoniu UNESCO) se afla o bisericuta mica, ridicata pe ruinele unei biserici vechi in care, in sec XIV, a fost descoperita icoana unui sfant necunoscut pana atunci, Sfantul Mucenic Fanurie.
Sfantul Fanurie a savarasit de atunci multe si mari minuni, nu numai pentru descoperirea obiectelor si animalelor disparute, pentru vindecare de boli grave, dar si pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care oamenii merg catre el – astfel incat acum este unul dintre cei mai iubiti sfinti ai ortodoxiei.
Se stie ca Sfantul Fanurie a suferit mucenicia la varsta de 19 ani, iar ultima sa rugaciune a fost: ”
"Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai miluit pe acestia care au facut plangere si strigare, fa ca tot cel ce va face o turta cu ulei si zahar, sau o placinta si o va da saracilor sa fie ascultat in orice durere dreapta va avea. Aceasta zic sa fie pentru iertarea pacatelor mamei mele, care a murit pacatoasa."
Viata Sfantului Fanurie
Tatal sfantului a fost un negustor bogat, care avea 13 baieti, dintre care cel mai mare era blandul Fanurie. Dar intr-o zi a fost jefuit si omorat si in scurta vreme mama sfantului s-a aflat in situatia de a nu mai avea cu ce sa isi intretina copiii. Singura cale pe are a gasit-o a fost aceea de a-si vinde trupul. Ziua isi ingrijea copiii si plangea neincetat, iar noaptea incerca sa castige bani pentru acestia. Copiii o credeau sfanta, vazand cu cata dragoste ii ingrijeste si cat de mult sufera...
Pe cand Fanurie avea 12 ani, unul dintre colegii de scoala, caruia el i-a vorbit foarte frumos de mama lui, i-a spus: ”Bine, bine, pazeste tu pe mama ta intr-o seara si sa-mi spui mie a doua zi la scoala cat de sfanta este”. Asa a facut Fanurie. Dupa ce toti copiii au fost culcati de mama sa, aceasta s-a imbracat cu alte haine, mai scumpe, si a plecat catre localul de petrecere. Copilul a urmat-o pe ascuns, iar cand a vazut-o in mijlocul localului, palngand si dansand, a strigat-o o data, tare : ”Mama”. Femeia si-a recunoscut copilul si a cazut, murind pe loc!
Fara sa stie de moartea mamei sale, tanarul Fanurie a fugit de acasa si si-a dedicat viata Domnului, alaturi de un pustnic, intr-un munte izolat, unde s-a nevoit multi ani. Batranul pusnic s-a luptat la inceput cu asprimea firii acestuia, incercand sa il faca sa-si ierte mama, dupa care l-a increstinat. Bunatatea si blandetea sa, darul facerii de minuni cu care l-a inzestrat Dumnezeu pentru asprele sale nevointe, au ajuns sa fie cunoscute in cetatea din apropiere, iar sfantul a fost rugat sa coboare printre oamenii, ajutandu-i cu rugaciunea si raspandit cuvantul despre Iisus Hristos printre pagani, astfel incat multi L-au aflat pe adevaratul Dumnezeu prin mijlocirea sa.
S-a intors apoi si in cetatea in care locuise, atunci a aflat despre moartea mamei sale la momentul la care el o strigase, iar despre fratii sai a aflat ca fusesera impartiti la rude, astfel ca nu se mai stia nimic despre ei...
A suferit moarste muceniceasca, pentru credinta in Iisus Hristos. Ultima sa dorinta a fost legata de mantuirea mamei sale, care a murit pacatoasa...
Turtele Sfantului Fanurie
Mult si grabnic ajutor aduce Sfantul Fanurie pentru rezolvarea oricaror probleme, celor care ii cer ajutor si implinesc urmatoarea randuiala: se fac turte (painite) din ulei, oua, zahar si faina. Acestea se pot praji in ulei (ca gogosile) sau se pot coace in cuptor, dupa care se impart calde saracilor, pentru pomenirea mamei sfantului.
Dupa rezolvarea problemei, se face o placinta mai mare (cu fructe sau cu branza) si se imparte de asemenea saracilor, drept multumire.
Aceasta randuiala se poate face oricand in an, atunci cand avem nevoi, dar mai ales in luna august, in apropierea datei de pomenire a Sfantului Fanurie, 27 augus
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu