joi, 4 mai 2023

ACATISTUL SFINTEI CUVIOASE MONICA

 ACATISTUL SFINTEI CUVIOASE MONICA



 mama Fericitului Augustin 4 mai


Rugăciunile începătoare


De este preot, începe aşa :

Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Iar de nu este preot, se zice :

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.


Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!

Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi pe toate le împlineşti, Vistierul Bunătăţilor şi Dătătorule de Viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte Bunule sufletele noastre!


Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-De-Moarte, miluieşte-ne pe noi! (de 3 ori)


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi! Doamne, curăţeşte păcatele noastre! Stǎpâne, iartă fărădelegile noastre! Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru Sfânt Numele Tău!


Doamne miluieşte! (de 3 ori)


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Tatǎl nostru, Carele eşti în Ceruri, sfinţească-se Numele Tău, vie Împărăţia Ta, facă-se Voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri! Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbǎveşte de cel viclean!

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi! Amin 


Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi!


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh!


Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un Milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău; toţi lucrul mâinilor Tale şi Numele Tău chemăm.


Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne izbăvim prin tine de nevoi, că tu eşti mântuirea neamului creştinesc.


Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, al tuturor celor văzute şi nevăzute.

Şi într-Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.

Care pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara, şi S-a făcut om.

Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat, şi a pătimit şi S-a îngropat.

Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.

Şi S-a înălţat la ceruri, şi şade de-a dreapta Tatălui.

Şi iarăşi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârşit.

Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat si slăvit, Care a grăit prin prooroci.

Întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică.

Mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor.

Aştept învierea morţilor;

Şi viaţa veacului ce va să vie. Amin!


Doamne miluiește! (de 12 ori)


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu! (o închinăciune)

Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu! (o închinăciune)

Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Însuşi Hristos, Împăratul şi Dumnezeul nostru! (o închinăciune)


Psalmul 142

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. 

Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-Ţi întoarce faţa Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor care se coboară în mormânt. Fă să aud dimineaţa Mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. 

Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învaţă-mă să fac Voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău Cel Bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Pentru Numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău. 


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Aliluia, aliluia, aliluia, Slavă Ţie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slavă Ţie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!


Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă, bine este cuvântat Cel ce vine întru Numele Domnului ! (de 3 ori)

Doamne miluiește ( de 3 ori) Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Psalmul 50

Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte; că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi biruitor când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda pe mine de la faţa Ta şi Duhul Tău cel Sfânt nu-l lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.


Condacul 1


Lăudați-L pe Dumnezeu de la munți la mări, de la Răsărit la Apus, în orașe și la țară, în catedrale și în deșert, cu inimi curate și minți rugătoare și prin cuvinte sincere care se ridică mereu de pe pământ în Rai. Lăudați-L pentru sfinții Săi minunați, pentru că astăzi o cinstim pe Sfânta Monica a Africii care a strălucit în răbdare, credință, speranță și râvnă în toate faptele ei bune. Suntem cinsitiți să o slăvim în fiecare biserică și mănăstire și în fața icoanelor din casă: Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Icos 1


Sfântă Monica, ai fost o femeie căsătorită care ai trăit o viață de rugăciune ca și cum ai fost monahie, dar fiind soție și mamă; ca și cum ai fost un înger, dar fiind o muritoare. Te-ai dăruit cu totul vieții de familie, trăind mereu cu dăruire în ciuda ispitelor, păstrându-ți credința și cerând îndurarea Tatălui Atotputernic. Ești renumită în întreaga creștinătate pentru dragostea ta neclintită față de fiul tău, Fericitul Augustin, al cărui suflet a fost salvat prin rugăciunile tale din inimă. Prin urmare, dorim să te lăudăm:


Bucură-te, model de părinți atât pentru mame, cât și pentru tați;


Bucură-te, exemplu de rugăciune atât pentru laici, cât și pentru monahi;


Bucură-te, gospodină de încredere și urmașă a lui Hristos;


Bucură-te, îngrijitoare de nădejde și credincioasă în Evanghelie;


Bucură-te, căutătoarea oilor îndepărtate;


Bucură-te, miluitoare cu bănuțul văduvei;


Bucură-te, crescătoare de copii admirabili;


Bucură-te, culegătoare de prieteni drepți;


Bucură-te, căci ți-ai trăit credința prin jertfa de sine;


Bucură-te, căci te-ai rugat lui Dumnezeu cu rugăciuni stăruitoare;


Bucură-te, căci întorci înapoi inimile celor care caută plăceri;


Bucură-te, căci aduci la Dumnezeu mintea gânditorilor mincinoși;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 2


„Lăsaţi copiii să vină la Mine și nu-i opriţi, căci Împărăţia lui Dumnezeu este a unora ca ei”. Această învățătură a lui Iisus Hristos a fost trăită cu adevărat în viața ta de zi cu zi, Sfântă Monica, pregătind o cale cerească pentru cei trei copii ai tăi – unul dintre aceștia s-a rătăcit, dar apoi a îmbrățișat Sfânta Biserică prin mijlocirea ta fidelă. Ți-ai susținut duhovnicește soțul și soacra dificilă pentru a se uni cu Dumnezeu și i-ai considerat pe toți oamenii ca fiind copii care trebuie conduși în adevărata lor patrie unde să Îi cânte lui Dumnezeu cu recunoștință: Aliluia!


Icos 2


Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a spus: „Adevărat zic vouă: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor”. Prin urmare, privim în sus la tine, Sfântă Monica, fiind niște copii plini de speranță care au nevoie de rugăciunile și îndrumările tale. Fie ca noi să spunem și să facem ceea ce este plăcut lui Dumnezeu și să moștenim viața veșnică în Împărăția Sa veșnică. Fii o mamă sfântă pentru noi și pentru a noastră mântuire, căci suntem toți păcătoși, și astfel adevărul și dragostea să triumfe asupra tuturor înșelăciunilor și ispitelor. Ajută-ne să devenim copii adevărați ai adevăratului Dumnezeu și astfel să îți oferim nesfârșite laude:


Bucură-te, mama copiilor pe care ți i-a dat Dumnezeu în trup;


Bucură-te, mamă a tuturor copiilor care se grăbesc spre tine în duh;


Bucură-te, răsăritul celor ce se ridică pentru a face lucrarea lui Dumnezeu;


Bucură-te, rază de soare pentru cei care s-au scufundat în abisul răului;


Bucură-te, că vorbele tale sunt hrănitoare;


Bucură-te, că firea ta este ziditoare;


Bucură-te, că rugăciunile tale sunt pline de bucurie cerească;


Bucură-te, căci cererile tale sunt ascultate de Dumnezeu;


Bucură-te, fiică devotată;


Bucură-te, soție minunată;


Bucură-te, mamă adâncită în rugăciune;


Bucură-te, prietenă apropiată;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 3


Vedem că în tinerețea ta, Sfântă Monica, te ocupai de vinul familiei și a început să îți placă să deguști vinul mai mult decât era cuviincios. Una din treburile tale gospodărești era să mergi în pivniță și să aduci vin la masă. Nimeni nu știa că beai în secret, până când, într-o zi, o fată sclavă te-a prins că erai amețită și te-a numit bețivă. Din acest moment, de rușine ți-ai schimbat cursul vieții și nu ai mai participat niciodată la vreo faptă rușinoasă, căci de atunci singura ta dorință era să spui în fața lui Dumnezeu și a omenirii: Aliluia!


Icos 3


Arată-ne păcatele noastre, Sfântă Monica, arată-ne defectele și patimile, tendințele, înclinațiile si faptele noastre secrete, astfel încât să ne putem schimba cărarea vieții și să ne închinăm lui Dumnezeu cu inimă curată. Inspiră-ne să căutăm și să construim Împărăția lui Dumnezeu începând cu propriile noastre familii, cu prietenii noștri, apoi cu străinii și ajungând până la dușmani. Întărește-ne credința în zilele grele și sărbătorește cu noi în vremuri triumfătoare, în timp ce ne întoarcem spre tine și spunem:


Bucură-te, că ne rugăm ție din toată inima;


Bucură-te, că prin tine ne putem recunoaște fără rușine patimile;


Bucură-te, că ne putem uni cu Dumnezeu prin rugăciunile tale;


Bucură-te, că ne aperi de tot ce e rău;


Bucură-te, că ne inspiri în fapte bune;


Bucură-te, că ne ajuți să discernem binele de rău;


Bucură-te, căci ești prietena noastră trainică;


Bucură-te, căci ne ajuți să înțelegem calea vieții spre Dumnezeu;


Bucură-te, că ne sfătuiești cum să reparăm ce am stricat;


Bucură-te, că ne îndrumi în schimbarea noastră în credință;


Bucură-te, căci prin rugăciunile tale inimile noastre se sfințesc;


Bucură-te, căci ne susții în lupta cu cel rău;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 4


La vremea cuvenită, Sfântă Monica, te-ai căsătorit cu un bărbat necreștin care avea atât calități bune, cât și rele. El din fire era dificil și iute la mânie, fiind un afemeiat, ceea ce ți-a pricinuit multă durere și nenorocire în căsătoria ta. El a dezaprobat rugăciunile tale fierbinți și faptele de milostenie și nu a permis copiilor să fie botezați, dar totuși ai acceptat această situație, chemându-L cu stăruință pe Dumnezeu în rugăciunile tale cerându-I mântuirea familiei tale și spunându-I mereu cu curaj: Aliluia!


Icos 4


Sfântă Monica, te rugăm, arată creștinilor calea spre o viață rodnică atât înainte, cât și în timpul căsătoriei și de asemenea îndrumă sufletele rugătoare care vor sa intre în mănăstiri. Roagă-te pentru părinți ca aceștia să-și ajute cu înțelepciune copiii în alegerea unui soț potrivit. Roagă-te pentru preoți ca aceștia să se alăture sufletelor adevărate în căsătorie. Roagă-te pentru soții și soțiile care sunt năpăstuiți și nefericiți în căsnicia lor, arătându-le calea sfințeniei în viața conjugală. Crezând ajutorului tău ceresc, îți aducem laude din inimă:


Bucură-te, sfântă mamă a soțiilor și soților necăjiți;


Bucură-te, călăuză duhovnicească a credincioșilor și a celor dragi;


Bucură-te, femeie binecuvântată care ai înțeles înălțimea credinței;


Bucură-te, gospodină devotată care ai realizat puterea rugăciunii;


Bucură-te, cuvioasă creștină care ai purtat crucea lepădării de sine;


Bucură-te, ucenică neclintită care ai avut încredere în Domnul nostru Iisus Hristos;


Bucură-te, căci ai primit Raiul pentru curaj;


Bucură-te, căci ai văzut dincolo de forțele pământești;


Bucură-te, căci cu înțelepciune ai strigat către Dumnezeu;


Bucură-te, căci ți-ai ținut familia împreună în Numele Lui;


Bucură-te, căci suferința ta s-a transformat în pace;


Bucură-te, căci credința ta a fost răsplătită cu victorie;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 5


Sfântă Monica, ai avut trei copii și doi dintre ei, un fiu și o fiică, erau tot ceea ce o mamă își putea dori să fie copiii ei. Cu toate acestea, al treilea copil, care s-a întâmplat să fie cel mai inteligent și talentat, s-a rătăcit și și-a irosit tinerețea în păcate. Felul său de viață rătăcit și convingerile sale eretice ți-au dat multă tristețe, iar tu ca mamă creștină te-ai întristat pentru aceasta, dar ai stăruit în rugăciune pentru el și I-ai cântat lui Dumnezeu fără oprire: Aliluia!


Icos 5


Ai trăit o viață plină de durere, Sfântă Monica, privind lipsa de credință a soțului si a soacrei tale, precum și rătăcirea fiului tău Augustim, dar nu ai renunțat la credința ta și nu ai trădat niciodată învățăturile Sfintei Biserici. Ți-ai navigat corabia prin ape furtunoase, Sfântă Monica, ținând mereu ochii la Hristos și dirijându-ți viața de rugăciune spre portul frumos al adevărului și al iubirii Sale. Prin urmare, cântăm cu smerenie laude pentru tăria ta:


Bucură-te, că ai fost răstignită cu Mântuitorul Tău;


Bucură-te, că nu ai mai trăit tu, ci Hristos a trăit în tine;


Bucură-te, căci ai fost înălțată de Părintele Atotputernic;


Bucură-te, căci ai mărturisit pe Fiul Său, Iisus Hristos;


Bucură-te, căci ți-ai chemat familia într-o singură Credință și un singur Botez;


Bucură-te, că ai trăit în chin până când Hristos s-a format în ea;


Bucură-te, că nu ți-a fost rușine de Evanghelie;


Bucură-te, că ai devenit roabă a dreptății;


Bucură-te, căci ți-ai răscumpărat timpul pe acest pământ;


Bucură-te, căci ai avut trezvie în rugăciune;


Bucură-te, căci ai semănat dragoste;


Bucură-te, căci ai secerat din belșug iubirea lui Hristos;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 6


Învață-ne să mijlocim pentru familiile și pentru prietenii noștri, Sfântă Monica, încurajează-ne să ne rugăm chiar și pentru cei căzuți în patimi și care ne fac rău, și ferește-ne să nu cădem și noi în astfel de nelegiuiri și necredință. Să spunem cu inima curată lui Dumnezeu: Aliluia!


Icos 6


Viața ta sfântă, Sfântă Monica, este o dovadă că Dumnezeu ascultă rugăciunea spusă cu credință si cu stăruință. Tu ne înveți cum toți oamenii pot comunica cu Dumnezeu, în orice moment și indiferent de poziția lor în viață, și pot cere ajutorul și binecuvântările Sale. Dumnezeu știe de ce avem nevoie și cum ne simțim și, prin înțelepciunea și mila Sa, El poate aplica medicamente chiar și la cele mai infectate răni și la cele mai bolnave familii. Din acest motiv, te lăudăm cu drag, Sfântă Monica, pentru că ne-ai luminat drumul înainte:


Bucură-te, căci ne ajuți să ieșim la liman în toate necazurile noastre;


Bucură-te, căci ne întâmpini lacrimile și ne mângâi suferința;


Bucură-te, căci prin tine primim izbăvire de necazuri și dureri;


Bucură-te, căci ne înmulțești răbdarea;


Bucură-te, căci sădești în noi speranța și ne dai putere să mergem pe căile mântuirii;


Bucură-te, căci ne sfințești prin rugăciunile tale;


Bucură-te, căci ne ești îndrumătoare în viața de familie;


Bucură-te, căci ne îmbogățești sufletele cu dragoste unii față de ceilalți și față de Dumnezeu;


Bucură-te, căci tu ești stâlpul nostru când ispitele ne înconjoară;


Bucură-te, căci viața ta ne uimește și te lăudăm necontenit;


Bucură-te, căci ne ești mamă rugătoare înaintea lui Dumnezeu să nu ne rătăcim de credință;


Bucură-te, căci ne învălui cu căldura ta și ne dai har să izbăvim; 


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 7


Fiul tău, fericitul Augustin, a căzut în păcat cu o sclavă și i s-a născut un fiu; el urma învățăturile unei secte eretice și nu cele ale Bisericii Adevărate. Dar pentru tine, Sfântă Monica, prima si ultima iubire adevărată a fost Iisus Hristos, pentru că El ne-a iubit mai întâi și doar apoi noi L-am iubit. De aceea, nu ai încetat să te rogi pentru întoarcerea la credință a fiului tău, Sfântă Monica, și pentru aceasta ai plâns la Dumnezeu și I-ai spus: Aliluia!


Icos 7


Conform Noii Porunci, trebuie să ne iubim unii pe alții și, prin urmare, toți membrii familiei ar trebui să își exprime dragostea pură unul față de celălalt: soția cu soțul, tată și mamă cu copii, soră cu frate, purtând cu devotament poverile celuilalt și devenind exemple de puritate asemănătoare lui Hristos. Mereu obișnuiai, Sfântă Monica, să spui femeilor: ”Să fiți blânde, să vă ascultați soții și să nu căutați niciodată motive de ceartă. Căsătoria înseamnă liniște, dar și tăcere și înțelegere” căci știai că familia ta trebuie să fie o mică biserică, plină de închinare și bunăvoință, iar ca soție și mamă te-ai luptat mereu în rugăciune ca Dumnezeu să îi aducă pe toți dragi ai tăi pe calea mântuirii. Suntem datori sfințeniei tale și te lăudăm:


Bucură-te, purtătoare slăvită a problemelor și necazurilor noastre;


Bucură-te, ajutor ceresc pentru cei cinstiți și curajoși;


Bucură-te, ascultătoare minunată a laudelor și cererile noastre;


Bucură-te, sprijin minunat al celor rugători și blânzi;


Bucură-te, că felul tău de a gândi era cel ai Evangheliei;


Bucură-te, că felul tău de a trăi era teologic;


Bucură-te, că scopul tău era să îți aduni inima în Hristos;


Bucură-te, căci rugăciunea ta era să trăiască toți în Biserica Adevărată;


Bucură-te, urmașă credincioasă;


Bucură-te, învățătoare adevărată;


Bucură-te, izbăvitoare grabnică;


Bucură-te, unificatoarea familiilor;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 8


Augustin locuia în Cartagina împreună cu sclava lui și cu fiul lor – și tu l-ai acceptat din suflet pe acest băiețel ca pe nepotul tău de drept, dar totuși când Augustin s-a întors acasă cu un fiu, ai fost îngrijorată. Ca întotdeauna, Sfântă Monica, răspunsul tău a fost să te încrezi în purtarea de grija a lui Dumnezeu și să spui: Aliluia!


Icos 8


Sfântă Monica, în temerile tale de mamă Dumnezeu ți-a dat mângâierea Sa. Ai avut o viziune în care ți-a apărut o figură, care ți-a vorbit și ți l-a arătat pe fiul tău lângă tine. Când i-ai spus asta lui Augustin, el a crezut greșit că însemna că ar trebui să te lepezi de Biserică și să mergi pe căile sale. Dar în înțelepciunea ta, Sfântă Monica, ai înțeles bine că într-o zi Augustin va renunța la erezie și va sluji Adevăratului Dumnezeu. De asemenea, dorim să-L slujim oferind aceste laude:


Bucură-te, că Dumnezeu este cu noi;


Bucură-te, cea care ne înveți cum căile Lui sunt tainice;


Bucură-te, că Dumnezeu este Tatăl nostru Ceresc;


Bucură-te, că toată viața este prețioasă înaintea Lui;


Bucură-te, că Dumnezeu este Sfânt;


Bucură-te, că suntem chemați să fim sfinți;


Bucură-te, că Dumnezeu L-a trimis pe singurul Său Fiu;


Bucură-te, că noi rămânem în Hristos;


Bucură-te, că Dumnezeu este Unul;


Bucură-te, că suntem temple ale Duhului Sfânt;


Bucură-te, că Dumnezeu este pretutindeni;


Bucură-te, că noi alegem viața veșnică împreună cu tine;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 9


Dacă ne-am rătăcit, Sfântă Monica, arată-ne calea. Dacă am devenit neglijenți, crește-ne credința. Dacă am obosit, dă-ne putere. Dacă suntem pierduți, găsește-ne. Dacă ne înșelăm, luminează-ne. Dacă suntem neascultători în vreun fel, miluiește-ne și mântuiește-ne prin sfintele tale rugăciuni. Sfântă Monica, te implorăm să ne duci în brațele lui Dumnezeu, așa cum l-ai dus pe fiul tău Augustin în răscumpărare din înșelăciune și stricăciune, pentru ca noi toți să putem spune: Aliluia!


Icos 9


Cel mai greu este să ne împăcăm cu noi înșine: să urcăm în lumină, să creștem în credință, să fim un exemplu de credință. Dar o avem în față pe curajoasa Sfântă Monica, simbolul celor care se pocăiesc de toate faptele rele și care își închină viața lui Dumnezeu. Iar noi, plini de recunoștință pentru faptele și viața ei, îi cântăm:


Bucură-te, laudă între soții virtuoase și mamă devotată;


Bucură-te, conștiința soților cinstiți și a părinților iubitori de copii;


Bucură-te, sprijinul copiilor și al adolescenților sănătoși;


Bucură-te, integritatea si generozitatea bunicilor;


Bucură-te, protectoarea mănăstirilor;


Bucură-te, hrănitoarea orfanilor și a văduvelor, sfântă cu inima bună;


Bucură-te, că ai iubit toată creația lui Dumnezeu;


Bucură-te, că ai iubit viața copiilor tăi;


Bucură-te, că ți-ai ajutat cu bucurie prietenii și vecinii;


Bucură-te, că i-ai luminat cu har pe cei nevoiași și săraci cu duhul;


Bucură-te, gospodină desăvârșită;


Bucură-te, că ai îngrijit mica biserică adică familia ta;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 10


Datorită rugăciunilor tale statornice și cu harul lui Dumnezeu, soțul tău s-a convertit la creștinism, dar a murit un an mai târziu. Soacra ta a fost și ea botezată, iar în aceasta ai văzut zidirea bisericii tale din familie, precum și Împărăția lui Dumnezeu. Ca răspuns la mântuirea care a venit în casa ta, Sfântă Monica, I-ai cântat cu bucurie și mulțumire lui Dumnezeu: Aliluia!


Icos 10


La moartea tatălui său, Augustin era încă un adolescent și studia în Cartagina. El căzuse în erezie și trăia în păcat, dar după ce s-a întors în orașul său natal, Tagaste, în Africa de Nord, te-ai rugat și mai mult pentru el, Sfântă Monica, pregătind o cale către Împărăția lui Dumnezeu pentru fiul tău iubit, dar pierdut. În semn de recunoștință pentru faptele și rugăciunile tale, îți oferim sincere laude:


Bucură-te, căci ne întărești în toate necazurile căsniciei;


Bucură-te, că ne atragi inima si sufletul spre rugăciune;


Bucură-te, că ne chemi la pocăință și la răbdare;


Bucură-te, că ne pregătești pentru viața veșnică;


Bucură-te, că ne luminezi cu har de la Dumnezeu să înțelegem căile Lui;


Bucură-te, că ne împaci în certurile familiale și nu lași familia să se destrame;


Bucură-te, că ne mângâi si ne ocrotești mereu;


Bucură-te, că ne îndrepți mânia și alungi ispitele;


Bucură-te, că ne ajuți să păstrăm speranța si credința în vindecare și izbăvire;


Bucură-te, că ne înveți să fim blânzi și buni cu cei care ne supără;


Bucură-te, că ne susții să ne vedem greșelile;


Bucură-te, că ne dai puterea să ne îndreptăm greșelile;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 11


Sfântă Monica, anii au trecut și Augustin a devenit un om adult, dar rugăciunile tale în numele lui nu au încetat niciodată. El a devenit profesor de retorică și a decis să se angajeze la Roma iar tu ai vrut să mergi cu el. Cu toate acestea, el te-a înșelat cu privire la data plecării și a plecat pe furiș intr-o noapte în timp ce tu vegheai în biserica Sfântului Ciprian. Aceasta ți-a adus mare tristețe, pentru că ai fost trădată și nedorită de propriul tău copil, dar ai pornit singură spre Roma și ai continuat să Îi strigi lui Dumnezeu: Aliluia!


Icos 11


În timp ce erai la bordul navei, s-a ridicat o furtună mare, Sfântă Monica, dar tu ți-ai mângâiat tovarășii de călătorie cu credința ta în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, iar nava a ajuns în siguranță la Roma. Totuși, destinul tău nu era încă împlinit, pentru că ai aflat că Augustin a plecat la Milano – orașul marelui episcop Sfântul Ambrozie, care urma să aibă o legătură sfântă cu fiul tău. Mirându-ne de căile misterioase ale lui Dumnezeu, ne plecăm înaintea Lui și îți cântăm ție aceste laude:


Bucură-te, că ai călătorit pe uscat și pe mare pentru familia ta;


Bucură-te, că ai călătorit departe pentru a-ți completa mica ta biserică;


Bucură-te, că ai făcut milostenie la Milano ca la Tagaste;


Bucură-te, căci ai continuat să trăiești ca o lumină strălucitoare a virtuților creștine;


Bucură-te, că ai iertat repingerea fiului tău și l-ai iubit la fel de mult;


Bucură-te, că te-ai întors către Dumnezeu pentru vindecarea tuturor durerilor sufletești;


Bucură-te, că ți-ai eliberat soțul de întunericul necredinței;


Bucură-te, că ți-ai eliberat soacra de pustiire;


Bucură-te, că ți-ai urmărit fiul fără să te temi de pericole;


Bucură-te, că te-ai rugat lui Dumnezeu și El te-a ascultat;


Bucură-te, că mijlocești pentru cei care te cheamă în rugăciune;


Bucură-te, că ne călăuzești prin mările furtunoase ale vieții;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 12


Mult te-ai rugat pentru sufletul fiului tău, Sfântă Monica. Un episcop ți-a spus: ”Du-te pe drumul tău că nu se poate ca fiul unor astfel de lacrimi să rămână pierdut”. Cu mila și ajutorul lui Dumnezeu, Augustin s-a convertit la creștinism, datorită rugăciunilor tale și datorită Sfântului Ambrozie care l-a sfătuit. Sfântul Ambrozie a fost și pentru tine un tată duhovnicesc, și l-a botezat pe Augustin care a L-a primit ca Tată pe Tatăl nostru din Ceruri. Nimic nu s-a pierdut, Sfântă Monica: nici o singură rugăciune, nici o jertfă, nici viața care a fost încredințată în grija ta și nici o singură rostire către Dumnezeu: Aliluia!


Icos 12


Deși ai fi vrut ca Fericitul Augustin să se căsătorească cu o femeie creștină, el a ales să ducă o viață de celibat și să-i dea întreaga lui ființă lui Dumnezeu, primind calea pe care el credea că Dumnezeu i-a pregătit-o. Cu toate acestea, Sfântă Monica, fericirea ta a fost completă cu mântuirea fiului pentru care te-ai rugat cu o răbdare uimitoare. Îți mulțumim pentru toate darurile oferite Sfintei Biserici, pentru modelul tău de mamă creștină și te rugăm să primești umilele noastre laude:


Bucură-te, mamă victorioasă a copiilor cu frică de Dumnezeu;


Bucură-te, războinică triumfătoare a înșelăciunii și stricăciunii;


Bucură-te, credincioasă femeie care i-ai ridicat pe cei necredincioși la Dumnezeu;


Bucură-te, roabă loială care ai slujit cu demnitate și smerenie;


Bucură-te, că toți copiii tăi au fost botezați;


Bucură-te, că toți apropiații tăi au fost ajutați;


Bucură-te, căci toate femeile au fost încurajate;


Bucură-te, că toți creștinii sunt luminați;


Bucură-te, că ai fost credincioasă lui Dumnezeu până la sfârșitul vieții;


Bucură-te, putere sobră;


Bucură-te, răsplată bogată;


Bucură-te, binecuvântare îmbelșugată;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 13


Sfântă Monica, ai dus la bun sfârșit viața ta pământească făcând doar fapte bune și văzându-ți rugăciunile împlinite. Te-ai jertfit pentru familia ta, fiind model de mamă și soție creștină, iar apoi Dumnezeu te-a luat în Lăcașurile Cerești după botezul fiului tău Augustin. Fiind acum lângă Tronul Sfintei Treimi, roagă-te ca și când am fi toți copiii tăi pentru mântuirea sufletului nostru, iar noi te slăvim și te cinstim împreună cu Dumnezeu Iisus Hristos: Aliluia!Aliluia! Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori)


Icos 1


Sfântă Monica, ai fost o femeie căsătorită care ai trăit o viață de rugăciune ca și cum ai fost monahie, dar fiind soție și mamă; ai trăit ca și cum ai fost un înger, dar fiind o muritoare. Te-ai dăruit cu totul vieții de familie, trăind mereu cu dăruire în ciuda ispitelor, păstrându-ți credința și cerând îndurarea Tatălui Atotputernic. Ești renumită în întreaga creștinătate pentru dragostea ta neclintită față de fiul tău, Fericitul Augustin, al cărui suflet a fost salvat prin rugăciunile tale din inimă. Prin urmare, dorim să te lăudăm:


Bucură-te, model de părinți atât pentru mame, cât și pentru tați;


Bucură-te, exemplu de rugăciune atât pentru laici, cât și pentru monahi;


Bucură-te, gospodină de încredere și urmașă a lui Hristos;


Bucură-te, îngrijitoare de nădejde și credincioasă în Evanghelie;


Bucură-te, căutătoarea oilor îndepărtate;


Bucură-te, miluitoare cu bănuțul văduvei;


Bucură-te, crescătoare de copii admirabili;


Bucură-te, culegătoare de prieteni drepți;


Bucură-te, căci ți-ai trăit credința prin jertfa de sine;


Bucură-te, căci te-ai rugat lui Dumnezeu cu rugăciuni stăruitoare;


Bucură-te, căci întorci înapoi inimile celor care caută plăceri;


Bucură-te, căci aduci la Dumnezeu mintea gânditorilor mincinoși;


Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Condacul 1


Lăudați-L pe Dumnezeu de la munți la mări, de la Răsărit la Apus, în orașe și la țară, în catedrale și în deșert, cu inimi curate și minți rugătoare și prin cuvinte sincere care se ridică mereu de pe pământ în Rai. Lăudați-L pentru sfinții Săi minunați, pentru că astăzi o cinstim pe Sfânta Monica a Africii care a strălucit în răbdare, credință, speranță și râvnă în toate faptele ei bune. Suntem cinsitiți să o slăvim în fiecare biserică și mănăstire și în fața icoanelor din casă: Bucură-te, Sfântă Monica, biruitoarea durerii prin rugăciune!


Rugăciune:


O, Sfântă Monica, ne rugăm ție pentru noi înșine și pentru cei dragi, ca familia noastră și toate familiile să-L iubească pe Adevăratul Dumnezeu și să se iubească între ei. Te rugăm ca toți tații și mamele să se închine la adevărata credință în Iisus Hristos, să înțeleagă învățăturile Bisericii și să fie modele și învățători pentru copiii lor. Te rugăm, Sfântă Monica, să fii ocrotitoarea celor căsătoriți, dându-le pace și înțelepciunea duhovnicească pentru a se mântui împreună; fii sprijinitoarea femeilor care suferă în căsnicii, ajutându-le în răbdare și în pocăință; fii mama tuturor copiilor din famiiile necredincioase ca prin rugăciunile tale să se mântuiască; fii apărătoarea celor abuzați, a celor îndurerați, a celor înșelați și a celor căzuți în patima beției. Sfântă Monica, roagă-te pentru noi așa cum te-ai rugat pentru propria ta familie, pentru că ne grăbim spre tine ca sfântă mamă și mijlocitoare sfântă a noastră, și ne închinăm Sfintei Treimi, Tatălui și Fiului și sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și Preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești cea mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.


Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfintei Cuvioase Monica şi ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu