miercuri, 8 noiembrie 2017

Cei sapte Sfinti Arhangheli


Cei sapte Sfinti Arhangheli

Sfintii Arhangheli alcatuiesc una dintre cele noua cete ingeresti (a opta ceata ingereasca) care slujesc neincetat lui Dumnezeu si comunica oamenilor voia lui Dumnezeu. Sfanta Scriptura da marturie de necontestat despre faptul ca dumnezeiestile puteri ceresti comunica neincetat cu lumea oamenilor.

Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie ne descopera numele a sapte Sfinti Arhangheli, capetenii ale puterilor ceresti. Acestea sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Iegudiil si Varahiil. Uneori, acestora li se adauga si Ieremiil.

In ziua de 8 noiembrie, cand Biserica praznuieste "Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil", sunt cinstiti toti Sfintii Arhangheli, iar nu doar cei mai cunoscuti dintre acestia, adica Mihail si Gavriil.

"Pe Capeteniile Ingerilor Preasfintei Treimi, pe Sfintii Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Iegudiil-Evgudiil, Uriil, Salatiil si Varahiil sa-i laudam si bine sa-i cuvantam intru toti vecii, pentru ajutorul dat noua credinciosilor, atunci cand in nevointe fiind, noi ii rugam sa ne ajute. Sa le spunem, multumindu-le: Bucurati-va Sfintilor Voievozi Ceresti!"

Sfantul Arhanghel Mihail

Sfantul Arhanghel Mihail este cinstit mai ales ca un aparator al dreptei credinte si luptator impotriva ereziilor. Dupa caderea in pacat si alungarea din rai a primilor oameni, el a fost randuit sa pazeasca portile raiului. In limba ebraica, "Mihail" insemneaza "Cine este ca Dumnezeu?".

Dupa ce a cazut din cer Lucifer si ceilalti ingeri (care au ajuns diavoli), Sfantul Arhanghel Mihail a strigat cu glas mare, zicand: "Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!" Aceste cuvinte se rostesc si astazi, in cadrul Sfintei Liturghii.

In iconografie, inca din primele secole crestine, Sfantul Arhanghel Mihail este reprezentat iconografic sub chipul unui voievod care poarta in mana dreapta o lance, cu care il strapunge pe Satan, iar in mana stanga o stalpare verde de finic. In varful lancei este reprezentata o panglica de in si semnul Sfintei Cruci.

"Sfinte Arhanghel Mihail, care stai inaintea Preasfintei Treimi si esti randuit de Cel Preainalt pentru a ajuta celor din primejdii, izbaveste-ne pe noi de tot necazul si canta-I Bunului Dumnezeu si pentru noi: Aliluia! "

Sfantul Arhanghel Gavriil

Sfantul Arhanghel Gavriil este cinstit mai ales ca talcuitor al voii lui Dumnezeu si cel care aduce oamenilor vestile cele bune. El a vestit Fecioarei Maria vestea cea buna a Intruparii Fiului lui Dumnezeu. In limba ebraica, "Gavriil" insemneaza "Omul lui Dumnezeu" sau "Puterea lui Dumnezeu".

In iconografie, Sfantul Arhanghel Gavriil este reprezentat sub chipul unui tanar care tine in mana dreapta o candela, in interiorul careia se afla o lumanare aprinsa, iar in mana stanga o oglinda din piatra de jasp verde. Oglinda inchipuie taina ascunsa a intelepciunii lui Dumnezeu. Aceasta forma este larg raspandita, precum si cea in care el tine in mana o floare alba de crin. Crinul este simbolul curatiei feciorelnice.

"Sfinte Arhanghel Gavriil, Vestitor al Tainelor Dumnezeiesti si Aducator de daruri sfinte te rugam sa ne fii si noua, robilor Lui Dumnezeu, vestitor al bucuriei mantuirii noastre si ne arati vrednici locuitori ai Imparatiei Ceresti, alaturi de cei care-I canta Lui Dumnezeu: Aliluia!"

Sfantul Arhanghel Rafail

Sfantul Arhanghel Rafail este cinstit mai ales ca vindecator al celor bolnavi, calauzitor tainic al celor ce calatoresc si ocrotitor al celor casatoriti, care traiesc in frica de Dumnezeu. In limba ebraica, "Rafail", compus din cuvintele "Rafa" si "El", inseamna "Domnul Vindecatorul" sau "Dumnezeu este Cel care vindeca".

Arhanghelul Rafail este amintit in "Cartea lui Tobit", din Vechiul Testament, unde este prezentat ca si ocrotitor si indrumator intelept al dreptului Tobie, in drumul sau spre casa lui Raguel, pentru a lua de sotie pe Sara. Cand se descopera pe sine lui Tobie, acest arhanghel spune: "Eu sunt Rafail, unul din cei sapte Sfinti Ingeri, care ridica rugaciunile sfintilor si le inalta inaintea slavei Celui Sfant" (Tobit 12, 15).

In iconografie, Sfantul Rafail este infatisat tinandu-l pe Tobie de mana si indrumandu-l pe cale, in timp ce Tobie tine in mana pestele cel pescuit in raul Tigru. Adesea, arhanghelul tine in mana un vas medical din alabastru sau o cadelnita, ca semn al tamaduirilor daruite de Dumnezeu celor credinciosi.

"Tainice Voievod al ingerescului Sobor, mai marele tamaduitorilor, calauzitorul celor pribegi si paznicul cununiilor, Sfinte Arhanghele Rafail, ca unuia ce intru mare cinste te afli, in randuiala cetelor celor de sus, din prea putinul vredniciei noastre, cu nadajduitorul glas al credintei celei dreptmaritoare, cantare de lauda iti aducem tie, zicand: Bucura-te, Rafaile, spaima lui Asmodeu, a toate vindecatorule!"

"Iubirea se trece prin foc, dar ramane nemistuita; in trup se pogoara, dar in inalt vesniceste; pe Cruce se spanzura, dar sta mortii biruitoare. Iar noi chipul lui Dumnezeu in cugetul inimii purtandu-L, asemanarea cu El in iubire ne-o lucram. De aceea, Celui ce este Iubire si dupa Care toate se cer, ne cerem si noi, in suflet si-n trup deopotriva, cu ingerii si cu sfintii duhovniceste cantand: Aliluia!" (Acatistul Sfantului Arhanghel Rafail. Condacul 10).

"O, arhanghel cu intreit dar, care ranile ni le vindeci, care pasii ni-i indrepti, care cununiile ni le pazesti, cerceteaza-ne la vremea nevoilor noastre, ca pe Tobit cel tare in credinta tamaduindu-ne, ca pe Tobie cel cu buna nadejde calauzindu-ne, ca pe Sara cea curata in iubire dezlegandu-ne, si cere pentru noi de la Mantuitorul Hristos iertarea pacatelor noastre si cetatenia Ierusalimului ceresc, unde, laolalta cu ingerii si cu sfintii, sa ne invrednicim a canta: Aliluia!"

Sfantul Arhanghel Uriil

Sfantul Arhanghel Uriil este cel care pedepseste, ca reprezentant al maniei lui Dumnezeu. In limba ebraica, "Uriil" inseamna "Focul lui Dumnezeu" sau "Lumina lui Dumnezeu". In iconografie, Arhanghelul Uriil este reprezentat tinand in mana dreapta o sabie intinsa contra persanilor si in mana stanga o limba de foc.

"Sfantul Arhanghel Uriil ii ocroteste pe crestini si-i indeamna sa tina cont de avertizarile despre cele ce vor veni. Sa se pregateasca rugandu-se, postind, smerindu-se, facand milostenie, pocaindu-se, curatindu-si sufletele de pacate prin marturisire sincera, caindu-se de relele facute si cantandu-I Lui Dumnezeu: Aliluia!"

Sfantul Arhanghel Salatiil

Sfantul Arhanghel Salatiil este cel care mijloceste inaintea lui Dumnezeu, rugandu-se cu smerenie pentru oameni. El inchipuie rugaciunea de cerere. In limba ebraica, "Salatiil" insemneaza "Mijlocitorul catre Dumnezeu". In iconografie, Arhanghelul Salatiil este reprezentat avand chipul bland si privirea plecata in jos, iar mainile adunate in dreptul pieptului, in chip de rugaciune.

"Sfinte Arhanghel Salatiil, Bunul Dumnezeu te-a inzestrat cu o Ostire de Ingeri Misionari si de Interventii Rapide. Poti ajuta tara noastra sau tot Pamantul in cazul unor pericole iminente. Pentru aceasta, recunoscatori si cu smerenie Ii cantam Domnului: Aliluia!"

Sfantul Arhanghel Iegudiil (Evgudiil)

Sfantul Arhanghel Iegudiil este cel care-L slaveste pe Dumnezeu si pe cei care isi dau viata pentru El, in chip mucenicesc. El inchipuie rugaciunea de slavire. In limba ebraica, "Iegudiil" insemneaza "Cel care il preaslaveste pe Dumnezeu".

In iconografie, Arhanghelul Iegudiil este reprezentat tinand o cununa de aur in mana dreapta, pentru incununarea celor care ies biruitori din lupta cu pacatul, si un bici cu trei cozi in mana stanga, pentru pedepsirea celor indaratnici.

"Sfinte Arhanghel Evgudiil, intelept slujitor al Lui Dumnezeu, intareste-ne pe noi cei care ne rugam Tie si invata-ne, ca in tot necazul, sa ne luptam cu ispitele, facand in toate Voia Lui Dumnezeu, ca sa fim salvati din chinurile vesnice si sa cantam cu totii: Aliluia!"

Sfantul Arhanghel Varahiil

Sfantul Arhanghel Varahiil este cel care aduce oamenilor darurile si mangaierile lui Dumnezeu. El inchipuie darnicia si milostenia lui Dumnezeu. In limba ebraica, "Varahiil" insemneaza "Binecuvantarea lui Dumnezeu". In iconografie, Arhanghelul Varahiil este reprezentat tinand la piept un trandafir alb, ca semn al darului.

"Sfinte Arhanghel Varahil ai fost invrednicit cu Darul Binecuvantarii. Te rugam daruieste-ne a ta Dumnezeiasca binecuvantare, ca vazand si simtind vrajmasul, cel plin de pizma impotriva fapturii Lui Dumnezeu, sa dispara si sa nu se mai poata apropia de noi in vecii vecilor, ca sa-I putem canta din inima Lui Dumnezeu: Aliluia!"

Sfantul Arhanghel Ieremiil

Sfantul Arhanghel Ieremiil este cel care lumineaza mintea si insufla oamenilor priceperea si cunostinta cea de la Dumnezeu. In limba ebraica, "Ieremiil" insemneaza "Inaltarea lui Dumnezeu". Acest arhanghel este cinstit mai ales ca cel care inspira ganduri si cugetari dumnezeiesti, spre a-l inalta pe om si a-l apropia mai mult de Dumnezeu.

"O, Preaputernicilor Voievozi Ceresti, care stati impreuna cu toate Puterile Ceresti aproape de Tronul Preasfintei Treimi, primiti multumirile noastre, pentru tot ajutorul vostru si al Ostirilor voastre Ceresti si va rugam ajutati-ne sa iesim biruitori din lupta noastra continua impotriva celui viclean si rau. Alaturi de glasurile voastre ingeresti Ii cantam si noi Lui Dumnezeu: Aliluia!"

20 de comentarii:

  1. Sint ca voi cu toate cererile mele implinite vesnic cu geanta de vanzator comercial 1500-etern si vesnic[bentita vesnic].Teodosia Trifona Elena R,, maica mucenita biserica veche vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mama tata eu sora sotul unchiul bunicii sa fiim religia femei gropar sa fie ca mine sa stie UTC sa fie religia mea sa aiba ca mine sa fiim flamura rosie muncitoreasca socialista sa stiim fde 7/13 lumina nota Bene ce am eu sa aiba si ei, credem in femei mine gropari, tot impartit leg.muzeal Blid....sa stie tot, sa aiba seria mea genetica vesnic cuminecatura si restul, vesnic.Saaiba toti semn de femei mine si gropar vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa se implineasca cererile la tti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa aiba femeile si bondarii har materialnic de la mine fermecator fecior cu icoana Hebron Simono-Petra,gatuit 1980-vesnic frezii jur vesnic immit daruri leg.muz.Blid tomb Nogai Sul unde vesnic.Sint cu luna in frunte vesnic.Sarpe de pamant desertic amazonian vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa fie poza mea de fecioara ca sf Cristina numele meu in nava vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa aiba mama tata sora UTC -ul meu retea si chimie alimentara si economica cibernetica unde felul legea pretul stampila mea la ei in buletin si eu utc ul surorii si parintilor la fel 1980-vesnic,jur pe paznici vesnic tip sarpe vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa fie LISTA SUL UTC la RASIO XEROX POL.NIST serie cifru exact 1900-vesnic[mecanica[scla 5 ani toti vesnic---proiectii vesnice].

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa mostenesc eu si tati credinta scolil calificariile functiile mandatul mamii impartite in extrase notar si semnul de carte inventii,si mintea practica 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sint ofiter SS bisericesc 1900-vesnic televizat BLOOMBERG vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Lina Cosasu folclorista violet vesnic de 13 nota BENE Lumina-Intuneric zodia Cumpenei Rujdenita vesnic[frenologie INDREA vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa aiba dosarul meu la SJV mod prezent [und felul legea chimic compozitie excipienti radio foto voltaic mecanic electronic]1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa fiu sanul HUSI romanesc ca M.PREDA mie la mie,simfonic, 1900-vesnic zetari bisericesti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa fie GENETICA mea la MONADOLOGIE CHira Violeta cnp al meu 1900-vesnic foto vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa fie SULUL meu[unde legea felul pret trisaghionul]vesnic, la Frasinei.Luna vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa fie Iscalitura SIIJ pe Presedentialul meu 1980-vesnic Sinaia vesnic[eu vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa fie Realul meu vesnic UTC carnet cu stampile vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa fie Faptele mele vii, in CONDICA CULTE, ma jur pe popa Ion 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa fie Tricoul meu cu metode Neortodoxe in SIIJ R.M cnp vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  19. Sa fie cardarea mea de sef flamura rosie linie productii ce fel legea unde pret cardare sanatate in linia mafie locala 1900-vesnic[sa vada grafica mea vesnic].sa stie ADRESA unde sint vesnic in microcip vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. Caseta lui baba Goci pe you tube mafie 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere