marți, 29 decembrie 2015

Sf MARCU GROPARUL – Lavra Pesterilor, Kiev (29 decembrie)



Sf Marcu este unul dintre cei mai iubiti sfinti ai Lavrei Pesterilor din Kiev ( acolo unde se odihnesc sfintele moaste a aproape 140 de sfinti parinti, in cele doua pesteri in care acestia s-au nevoit, incepand cu secolul al 11-lea).



Pentru aspra sa viata ascetica ( din momentul intrarii in manastire nu a mai dormit noaptea, ci se ruga si priveghea; nici mancarea si nici apa nu manca si nu bea sa se sature; isi infasurase trupul cu bucati grele de fier, pe dedesubtul rasei, pt sporirea nevointei; isi luase votul tacerii…), dar si pt modestia sa, pt simplitatea si naturaletea cu care privea moartea ( ca trecere spre bucuria intalnirii cu Hristos) , facand ascultarea de gropar, primi de la Dumnezeu harisma de a vorbi, de a comunica cu cei morti.

Se povesteste ca odata, pentru slabiciunea sa fizica, nu a putut sapa groapa unui monah care tocmai adormise intru Domnul (deja se bateau si clopotele ). Monahul cel insarcinat cu inmormantarea veni la Sf Marcu Groparul si intreba unde este groapa, iar acesta ii spuse cu simplitate: ” Bine, dar nu vezi, fratele meu, ca nu este inca gata groapa. Du-te cum iti spun si spune-i mortului:  Marcu pacatosul te roaga  sa mai ramai in aceasta lume pentru inca o zi. Pana maine dimineata. Si dupa aceea vei putea pleca sa te intalnesti cu Hristos, cu Cel pe care Il iubesti. Intre timp acesta iti va pregati mormantul si te va anunta cand e gata„. Desi uimit si neincrezator, monahul care pregatea inmormantarea merse si ii sopti toate acestea la ureche, mortului. Indata cel adormit deschise ochii! Cu mare surpriza, parintii au vazut ca sufletul acestuia se intorsese in trup si ca acesta incepu sa respire si sa traiasca! Nu se misca insa deloc din pozitia in care era si nici nu spuse nimanui nimic. A doua zi, cand mormantul fu gata, Marcu Groparul ii trimise din nou vorba celui reinviat care, afland ca locul sau este pregatit, inchise ochii si se stinse definitiv.  Aceasta minune nemaiauzita i-a umplut de uimire sfanta pe parintii Lavrei Pecerska si pe toti locuitorii Kievului si cu totii L-au slavit pe Dumnezeu pentru aceste lucruri minunate, petrecute prin credinta si sfintenia robilor Sai alesi. (din Patericul Lavrei Pesterilor din Kiev). Iar aceasta nu este singura intamplare de acest fel, prezentata in viata Sf Marcu Groparul.

FESUL Sf Marcu Groparu se afla la inchinare in Lavra Pesterilor, in bisericuta din apropierea izvoarelor Sf Antonie si a Sf Teodosie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu