joi, 12 ianuarie 2023

Sfântul Cuvios Ilie

 


Sfântul Cuvios Ilie, făcătorul de minuni, din Tebaida Egiptului-Intrând în monahism din tinerețe,s-a nevoit timp de mai bine de 75 de ani pe un munte pustiu, într-o peșteră stâncoasă de lângă Antinous, capitala Tebaidei. Din momentul în care ascetul s-a retras în deșert, a mâncat toată viața doar o dată pe săptămână.

Cand a împlinit 100 de ani,dupa cateva zile au venit mulți frați la el, nu avea suficientă pâine să-i hrănească. Foarte întristat că nu și-a putut îndeplini datoria de iubire față de cei veniți, a intrat în chilia lui unde a găsit trei pâini mari proaspete. Cu bucurie a hrănit douăzeci de frați .Abia dupa aceasta a început să mănânce si el seara trei felii de pâine și trei măsline și a consumat pâinea rămasă timp de douăzeci și cinci de zile.

Era mare facator de minuni ,se spunea că langa el era mereu Sf.Pr. Ilie. În fiecare zi călugărul făcea nenumărate minuni. El a spus: „Cine iubește suferința va găsi mai târziu bucurie și pace”; „În ceea ce mă privește, mă tem de trei lucruri: momentul în care sufletul va zbura departe de trup, când va sta cu cutremur înaintea Domnului si cand sufletul va fi la judecata si Domnul ma va judeca”.

. A trecut la Domnul la vârsta de peste 110 ani, în secolul al IV-lea.

Viatza preluata din patericul egiptean din Lavsaik.

Socrate, în cartea a patra din „Istoria sa bisericească”, menționând pe scurt viatza Sf. Părinții egipteni, spune: care dorește să afle mai multe despre ei, indică o carte scrisă de Paladiu și spune astfel: „Cine vrea să știe cum ei (părinții deșerturile egiptene) au trăit, ce au făcut, ce au vorbit în folosul ascultătorilor, deoarece ciar si animalele le-au ascultat -iar noi oamenii care avem acces la informatie ar trebui sa fim cu luare aminte: există o carte specială întocmită de călugărul Palladius, un elev al lui Evagrius. În această carte, el a oferit informații detaliate despre SF.Parinti si vietile lor.

Biserica Ortodoxă dă mărturie despre importanța acestei cărți prin faptul că din cele mai vechi timpuri a hotărât prin pravila la Utrenia Postului Mare,sa fie citite din cele patru lecturi prescrise, să împrumute două lecturi din Lavsaik în toate zilele Sfintelor Patruzeci de Zile. , cu excepția zilei de sâmbătă și duminică.

Lavsaik este inclus în Patericonul egiptean.

Preacuvioase Parinte Sfinte Ilie ,tu ai ocrotit biserica ta pana in ziua de astazi, te rugam sa mijlocesti la tron lui Dumnezeu si pentru noi! Sa ne ocroteasca Dumnezeu Tara noastra Romania de tot raul! Iar pentru noi si cei apropiati noua-sa ne daruiasca iertare de pacate ,sanatate si mantuire. Multumim pentru toate darurile daruite noua!

Prăznuirea sa principală este la s.n. 12 ianuarie/ s.v. 24 ianuarie-Ocrotitor celor ce ii poarta numele/prenumele si celor nascuti de ziua lui!

I se mai spunea Sf.Ilie cel coborat din rai -Cel care a primit din rai 3 paini ,de asta se si spune ca inmulteste tot ce ai in casa si aduce bunastare si spor in toate. Mare facator de minuni.Ajuta in situatii limita,foarte grele.Ajuta pe cei care au procese (el rugandu-se toata viatza pentru judecata de apoi). Ajuta pe cei care au probleme financiare si nu gasesc cale de iesire. Aduce prosperitate si beatitudine,de asta se spune doar -cu el era mereu Sf.Pr.Ilie.

Alunga duhurile necurate,ajutand posedatii.Alunga depresia,lenea,tristetea,atacurile de panica. Doctor fara de arginti ce vindeca toate bolile.

Cei ce se roaga Sfantului cu credinta pe nimeni nu lasa fara sa il ajute! Indrazniti!

6 comentarii:

  1. au roata mea folclorica traditionala si rorile parintilor barbatii in povarna identice gratis organolepsis muzeale i.g duca cu toate afacerile integral insutit mii de daruri immit 1900-vesnic semn verde rosu albastru vernil vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. au caietele noastre eu parinti popiii barbatii sint in sf Altar vale si baptisteriu corecte luminate sanatoase[nu vesnic motivul],1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. sint iconara au caietul meu in sf icoana Sunet cuvant litografie grafiti in manastirea Dintr-un Lemn corect de nota 10 cu fapte iscalit ale lor bine rau fericire justitie sanatoase curate luminate 1900-vesnic[inregistrat vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  4. au politica mea oamenii sf Sinod Sinedriu greco catolic in sf Altar si Baptisteriu corecta si-n baza de date 1900-vesnic,curata sanatoasa luminata identic organolepsis muzeal i.g duca insutit rauri de daruri immit vesnic[au hartia mea corecta peste tot pomenit vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  5. este caietul panza si icoana mea parinti corecte sanatoase luminate in sf Altar biserica ai ci sat vale si Baptisteriu corect gen CCR Mihalache si restul 1900-vesnic gratis etern.,tot arhiva integral in baza de date datata cu carbon corecte vesnic sf biserica vale etern.

    RăspundețiȘtergere
  6. Elena Glicheria Trifona-eu,mama-Ileanca,tata-conul Arghir,sotul-conasul Iachint,1900-vesnic insemnati cu salve regina sfanta Ana etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere