luni, 8 mai 2023

ACATISTUL SFANTULUI ARSENIE CEL MARE

 ACATISTUL SFANTULUI ARSENIE CEL MARE 

                                  8 mai



Rugaciunile incepatoare


De este preot, incepe asa :

Binecuvantat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Iar de nu este preot, se zice :

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.


Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!


Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni esti si pe toate le implinesti, Vistierul Bunatatilor si Datatorule de Viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste Bunule sufletele noastre!


Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fara-De-Moarte, miluieste-ne pe noi! (de 3 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Preasfantă Treime, miluieste-ne pe noi! Doamne, curateste pacatele noastre! Stapane, iarta faradelegile noastre! Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Sfant Numele Tau!


Doamne miluieste! (de 3 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Tatal nostru, Carele esti în Ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie Imparatia Ta, faca-se Voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra, cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri! Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbaveste de cel viclean! Amin!

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi! Amin 


Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi!


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!


Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit; nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un Milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau; toti lucrul mainilor Tale si Numele Tau chemam.


Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne izbavim prin tine de nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.


Cred intru unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute. Si intru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii; lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut, Cel de o fiintă cu Tatal, prin Care toate s-au facut. Care, pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si S-a făcut om. Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat, a patimit si s-a ingropat. Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi. Si S-a înaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit. Si intru Duhul Sfant, Domnul de viată Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreună cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci. Intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica. Marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor. Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie. Amin!


Doamne miluieste! (de 12 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu! (o inchinaciune)

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu! (o inchinaciune)

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru! (o inchinaciune)


Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. 

Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor care se coboara in mormant. Fa sa aud dimineata Mila Ta, ca la Tine imi este nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. 

Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac Voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau Cel Bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru Numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau. 


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!


Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai făcut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Arsenie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.


Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua, bine este cuvantat Cel ce vine intru Numele Domnului ! (de 3 ori)


De la Roma ca un soare mare ai stralucit, si ai ajuns catre cetatea împărăteasca, prea fericite, luminand-o pe aceasta cu cuvintele si cu faptele tale, si izgonind intunericul neintelepciunii. Pentru aceasta te cinstim pe tine, preacuvioase Arsenie, lauda parintilor.


Psalmul 50

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste; ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, asa incat Drept esti Tu intru cuvintele Tale si Biruitor cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop şi ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada pe mine de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru buna voirea Ta, Sionului si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.


Condacul 1


Pe luminatorul lumii si podoaba calugarilor, pe rugatorul cel inflacarat al pustiei si dascalul cel minunat al tacerii, veniti toti cei iubitori de Dumnezeu sa-l laudam si sa i ne inchinam zicand: Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Icosul 1


Rasarind din parinti binecredinciosi, ai Romei celei Vechi, stralucita odrasla te-ai aratat, parintele nostru Arsenie; caci, sporind in invatatura retoricii si a filosofiei celei mai inalte, frica lui Dumnezeu si dragostea Lui mai vartos ti le-ai agonisit, pentru care iti cantam:


Bucura-te, rod ales al unor parinti evlaviosi;


Bucura-te, diamant inzestrat cu virtuti si daruri sfinte;


Bucura-te, ritor iscusit in elineasca si latineasca invatatura;


Bucura-te, albina iubitoare de polenul curatiei;


Bucura-te, crin duios neatins de intinaciunea trufiei celei pierzatoare;


Bucura-te, tamaie bine-mirositoare aprinsa cu focul ravnei catre Stapanul;


Bucura-te, vultur neabatut din zborul catre inaltimile cele ceresti;


Bucura-te, al Sfantului Duh vrednic lacas;


Bucura-te, ciocarlie glasuitoare de pace si armonie;


Bucura-te, parintele pustiei si al nostru mijlocitor;


Bucura-te, ocrotitorul celor ce cheama al tau ajutor;


Bucura-te, lauda noastra in ceasul grelelor incercari;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 2


Nu intru intelepciunea cea lumeasca a aflat sufletul tau odihna, prealaudate, ci intelepciunea cea de sus mai cu dorire cautand, ai intrat in randul clericilor, slujind Domnului ca diacon, plin de roadele Duhului. Insufla-ne si noua, parinte, ravna si dragoste de cele sfinte, ca impreuna cu tine sa cantam: Aliluia!


Icosul 2


Vazandu-te Domnul, ca pe o mireasa prea impodobita, sarguindu-te a-I bineplacea in toate, a raspandit slava ta in toate partile Romei si nimeni altul decat tine, nu a fost gasit destoinic a fi invatator al filosofiei si credintei crestinesti pentru insisi fii imparatului. Tu, insa, fericite, te-ai lepadat de mult ori, nemaiindragind scolasticestile graiuri, dar te-ai plecat mai apoi spre a implini porunca data, iar noi iti spunem:


Bucura-te, smerit lucrator in via Domnului;


Bucura-te, ca dulceata linistei si a rugaciunii mai mult decat orice te veselea;


Bucura-te, inger pamantesc invapaiat de doruri ceresti;


Bucura-te, pilda mareata de umilinta si blandete;


Bucura-te, mielusel ascultator de glasul Pastorului Celui Bun;


Bucura-te, ca vietuirea ta cea inalta pe multi i-a umplut de uimire;


Bucura-te, balsam de mangaiere si alinare;


Bucura-te, mir de mult pret ce reversi harul peste cei ce ti se roaga;


Bucura-te, dar ceresc facut oamenilor din milostivirea Datatorului a toate;


Bucura-te, prietenul celor ce cinstesc pomenirea ta;


Bucura-te, si invata-ne a binecuvanta pe Domnul in toate cele ce vin asupra noastra;


Bucura-te, aparatorul nostru la judecata ce va sa fie;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 3


Petrecand la curtea imperiala, la mare cinste te avea imparatul Teodosie, inconjurandu-te cu slava si dregatorii si daruindu-ti multime de slugi, podoabe scumpe si haine aurite. Dar, in camara cea mai de taina a inimii tale, Duhul Sfant striga intru tine cu suspine negraite dupa sfanta instrainare, rugand pe Dumnezeu si zicand: Aliluia!


Icosul 3


Rugaciunea cea cu umilinta si zdrobirea nu o trece Domnul cu vederea si dupa multi ani un glas ceresc te-a chemat de langa imparatul pamantesc in oastea Imparatului Luminii, graindu-ti: “Arsenie, fugi de oameni si te vei mantui!” pentru care ai inaltat smerita multumire Stapanului, iar noi minunandu-ne, te laudam asa:


Bucura-te, serafim ranit de dragostea vesnicului Mire;


Bucura-te, porumbel ceresc, solitor de veselie si de neprihanire;


Bucura-te, suflet fecioresc impodobit cu candela nazuintelor sfinte;


Bucura-te, chiparos ce ne invalui in mireasma rugaciunilor si mijlocirilor tale;


Bucura-te, spaima diavolilor ce ii alungi departe de la robii tai;


Bucura-te, vioara a carei auzire indulceste sufletele noastre afundate in mahnire si dureri de multe feluri;


Bucura-te, cel ce aduci iarasi pacea in cei ce au pierdut-o;


Bucura-te, raza luminoasa ce gonesti negura pacatului;


Bucura-te, scanteie ce aprinzi in noi pocainta cea curatitoare;


Bucura-te, sprijinitorul celor lipsiti de ajutorul omenesc;


Bucura-te, intarirea neputinciosilor si bolnavilor;


Bucura-te, odihna celor obositi de greutati si scarbe;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 4


In frumusetea cea negraita a corturilor ceresti, te desfatezi acum, preacinstite, intru odihna cea vesnica a sfintilor. Cauta, o, preaminunate Arsenie, spre noi cei incurcati in lanturile multor faradelegi si ispite ca mantuiti prin tine sa aducem prinos de: Aliluia!


Icosul 4


Cine poate spune, parinte cuvioase, nespusa bucurie ce te-a cuprins, vazandu-te slobozit din lumea cea desarta spre a implini ceea ce din tinerete doreai cu atata ardoare? Caci noi, cei neputinciosi si iubitori de materie, neputand patrunde taina, ne umilim cu sufletul si-ti impletim cununi de lauda zicand:


Bucura-te, stalp de foc al dragostei curate;


Bucura-te, cel plin de zel nestavilit dupa Soarele Dreptatii;


Bucura-te, ca nimic din inselaciunile vietii nu te-a atras in mreje;


Bucura-te, izvor de bunatate si compatimire;


Bucura-te, comoara scumpa a celor saraci cu duhul;


Bucura-te, fantana racoritoare ce ne adapi cu apa cea vie;


Bucura-te, diadema aurita ce duci rugaciunile noastre la Tronul Preasfintei Treimi;


Bucura-te, cel ce tainic ne povatuiesti a purta crucea suferintei cu rabdare si smerenie;


Bucura-te, impreuna calator cu noi pe drumul spinos al mantuirii;


Bucura-te, cel ce abati mintea noastra de la cele de jos la cele nepieritoare;


Bucura-te, ca la tacerea cea aducatoare de har ne indemni;


Bucura-te, ca de rataciri si erezii ne feresti;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 5


Imbracandu-te in haine saracacioase, ai parasit pe ascuns palatul din Constantinopol si ai fugit in pustia Egiptului, de Dumnezeu ganditorule Arsenie. Pretinzand a fi un om strain si sarac, ii implorai pe parintii cei de acolo a te imbraca in schima monahala spre a sluji impreuna cu dansii lui Hristos si a-I canta pururi: Aliluia!


Icosul 5


Ca un rob te-ai smerit, preaslavite, caci robit ai fost de dragostea Celui ce mai inainte te-a iubit. Si cunoscand Avva Ioan Colov darul Sfantului Duh ce era asupra ta, te-a tuns indata in chipul ingeresc, pentru care primeste de la noi:


Bucura-te, veselia cetelor ingeresti;


Bucura-te, jertfa sfintita pe altarul tagaduirii de sine;


Bucura-te, ca te-ai golit de sine spre a-L face pe Hristos sa straluceasca intru tine;


Bucura-te, ca te-ai ascuns in adancul pustiei, vadind Lumina Invierii;


Bucura-te, ca numele barbatiei purtand, suflet vitejesc ai avut;


Bucura-te, ca ti-ai dispretuit trupul si odihna de orice fel;


Bucura-te, cununa a nevointelor pustnicesti;


Bucura-te, floarea pustiei celei sterpe;


Bucura-te, trambita sfanta ce ne destepti in suflet simtaminte dumnezeiesti;


Bucura-te, bucurie nemarginita a celor intristati;


Bucura-te, razemul celor parasiti si prigoniti;


Bucura-te, odor pretios ce ne rascumperi din munca cea vesnica;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 6


Nu suntem vrednici, Atotputernice Doamne, a ridica ochii nostri spre Tine, caci noianul pacatelor noastre ne-a facut necutezatori, iar constiinta amarnic ne pune inainte privelistea nesuferitelor chinuri ale iadului. Pentru rugaciunile cuviosului tau, indura-te spre zidirea ta cea cazuta, ca rapiti din ghearele celui rau, sa iti cantam in glas de izbavire: Aliluia!


Icosul 6


Multa cercetare s-a facut de imparatul Teodosie pentru tine, Preacuvioase parinte, caci multa mahnire i-a pricinuit plecarea ta. Insa Dumnezeu te-a acoperit cu puterea Sa, in chilia cea daruita tie de Avva Ioan Colov, unde petreceai in mare asprime si in osteneli, pentru care asculta unele ca acestea:


Bucura-te, chip al monahilor desavarsiti;


Bucura-te, arma nebiruita in lupta duhovniceasca;


Bucura-te, in infranare nerapusule ostas;


Bucura-te, priveghetor osardnic in asteptarea Mireului nestricacios;


Bucura-te, ca ochii tai varsau mereu lacrimi de dor;


Bucura-te, postitor hranit cu mana sfintelor cugetari;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 7


Fost-a iarasi glasul Domnului catre tine zicandu-ti: “Arsenie, fugi de oameni si petrece in liniste, caci aceasta este radacina curateniei!”. Si ai mers indata in pustiul mai indepartat si in tacere si in vorbirea cu Dumnezeu mai vartos te-ai sarguit, cantand in inima ta: Aliluia!


Icosul 7


Asemanatu-te-ai fericite cu samanta cea care, murind, a adus roada bogata, caci si tu ai murit pentru lume si te-ai instrainat de neamul si patria ta adancindu-te cu dragoste serafimica pentru Domnul. Incazeste, o, sfinte si inimile noastre cu vapaia Sfantului Duh, ca intr-un glas sa-ti spunem:


Bucura-te, flacara rugaciunii neincetate;


Bucura-te, minte curatita de patimi si unita cu cele de sus;


Bucura-te, ca pe pamant erai cu trupul, iar cu duhul te impartaseai cu cele de sus;


Bucura-te, heruvim vazator de taine nepatrunse;


Bucura-te, ca ingerii iti slujeau;


Bucura-te, ca insusi Dumnezeu petrecea cu tine;


Bucura-te, ca purtai in san un servetel pentru lacrimile de umilinta ce izvorau pe cand impleteai rucodelia ta;


Bucura-te, ca atat de mult plangeai, incat si perii ochilor ti-au cazut;


Bucura-te, ca trupului, ca unui rob rau ii porunceai a dormita o ora pe noapte;


Bucura-te, ca multe suparari iti faceau dracii, dorind a-ti surpa lucrarea;


Bucura-te, caci cu smerenie ai biruit sagetile vrajmasului;


Bucura-te, nadejdea noastra nerusinata;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 8


Cum te vom lauda pe tine, de Dumnezeu purtatorule parinte, noi cei ce de-a pururea in desarta graire vietuim si cu clevetiri si osandiri intinam sufletul nostru? Ci, invata-ne pe noi a infrana pornirile cele rele ale inimii, invrednicindu-ne a glasui cu tine cantarea cereasca: Aliluia!


Icosul 8


Nu a putut fi ascunsa lumina sub obroc si nici tu, fericite, nu ai putut ingropa virtutea ce stralucea intru tine, care pe multi ii atragea a veni catre tine si a cere cuvant de mantuire. Insa nu primeai prea degrab pe cineva; iar intrebat fiind pentru ce fugi de oameni ziceai: “Dumnezeu stie ca va iubesc, dar nu pot fi si cu voi si cu El”. Iar noi, auzind unele ca acestea, te laudam zicand:


Bucura-te, vorbitorule in graiul fericitei taceri;


Bucura-te, locas al Preasfintei Treimi;


Bucura-te, blandule sfatuitor cu propria pilda;


Bucura-te, oglinda a dreptatii si sfinteniei;


Bucura-te, fiu iubit al Maicii Preacurate;


Bucura-te, podoaba bisericii drept slavitoare;


Bucura-te, carte cu slove de duh scrisa;


Bucura-te, vindecator al sufletelor si al trupurilor;


Bucura-te, grabnic ajutator al celor din nevoi;


Bucura-te, ca te pleci cu milostivire spre cei suferinzi;


Bucura-te, impaciuitorul celor invrajbiti;


Bucura-te, cel ce asterni dragostea intre frati;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 9


Toti credinciosii adunandu-ne, veniti sa cadem la placutul lui Dumnezeu Arsenie: robii la eliberatorul, saracii la plinitorul, bogatii la cel sarac pentru Evanghelie, pacatosii la mijlocitorul, bolnavii la tamaduitorul si toti, ca unui mare soare sa-i cantam: Aliluia!


Icosul 9


Inteleptii veacului acestuia, auzind de vietuirea ta cea straina se umplu de mirare si nu se pricep cum a grai intru cinstirea ta, aduc laude de acest fel:


Bucura-te, ca pentru Domnul ai ascuns stiinta ta;


Bucura-te, ca desi aveai multa iscusinta in aceasta, celor ce te intrebau le ziceai ca voiesti a invata mai bine alfabetul taranului simplu;


Bucura-te, taina neinteleasa de mintile infumuratilor carturari;


Bucura-te, ca sfanta simplitate te-a facut mai slavit decat acestia;


Bucura-te, ca in locul mirodeniilor si aromatelor de la palat sufereai mirosul cel greu;


Bucura-te, ca nimeni nu avea haine mai proaste ca ale tale;


Bucura-te, ca imbolnavindu-te si primind in dar o camasa de in, ai multumit Domnului ca pentru numele Lui te-ai invrednicit a lua milostenie;


Bucura-te, cel invesmantat in mantia nepatimirii;


Bucura-te, ca de slujba diaconiei nu te-ai mai apropiat;


Bucura-te, ca te impartaseai in randul fratilor, nu al clericilor din schit;


Bucura-te, ca de vedenii ceresti te-ai invrednicit;


Bucura-te, ca pocainta cu strapungere de inima in tot ceasul te-a insotit;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 10


Innotand in marea acestei vieti, tare nadejde te avem, preacinstite parinte, caci stim ca nu vom fi doborati de involburatele valuri ale primejdiilor, avandu-te pe tine ajutator si in glas de bucurie, la limanul mantuirii vom canta: Aliluia!


Icosul 10


Turn de aparare si zid neclintit te cunoastem pe tine prealaudate Arsenie. Caci cine a alergat la tine si nu a fost izbavit? Sau, care ti s-a rugat si nu a primit a ta folosinta? Pentru aceea, preamarindu-te, iti zicem:


Bucura-te, indreptarea celor gresiti;


Bucura-te, povata celor ce ratacesc;


Bucura-te, cel ce stergi lacrimile celor ce plang nemangaiati;


Bucura-te, mare folositor in nenumarate trebuinte;


Bucura-te, carmaciul celor nestiutori;


Bucura-te, cel ce dezlegi din legaturile vrajmasului pe cei prinsi in ele;


Bucura-te, intaritorule al credintei noastre;


Bucura-te, lumina celor orbi;


Bucura-te, invatatorul celor nepriceputi;


Bucura-te, linistea celor framantati si tulburati;


Bucura-te, hranitorul celor lipsiti;


Bucura-te, binecuvantarea cereasca ce tuturor te faci spre mantuire;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 11


Nu trece cu vederea, Sfinte parinte, smeritele noastre cantari ce cu tot sufletul ti le aducem. Soleste noua mila Stapanului, ca prin tine fiind miluiti, bucurandu-ne sa graim: Aliluia!


Icosul 11


Faclie lumii esti preacuvioase si mare stalp al pustiei, caci se lauda cu tine oamenii pe pamant, iar in cer, cetele sfintilor si ale ingerilor se bucura de tine si ne indeamna a glasui intru cinstirea ta:


Bucura-te, raza a luminii neinserate;


Bucura-te, salcie aplecata spre implinirea Evangheliei;


Bucura-te, perla scumpa si prea frumoasa;


Bucura-te, urmatorule al evlaviei crestine;


Bucura-te, mierla neintrecuta in doxologie;


Bucura-te, apa limpede curatitoare;


Bucura-te, vestitor de intamplari minunate;


Bucura-te, nor ce ne acoperi cu a ta umbrire;


Bucura-te, pavaza celor ce poarta al tau nume;


Bucura-te, cheie ce ne descui usa dantuirii;


Bucura-te, nectar ce ne indulcesti a noastra auzire;


Bucura-te, biruitorul tagmelor diavolesti;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 12


Harul cel dumnezeiesc revarsa-l noua de la Hristos, Domnul Slavei. Opreste dezbinarea in Biserica, stinge asupririle celor potrivnici si indrepteaza viata noastra, ca in unire si pace adanca, toti sa strigam: Aliluia!


Icosul 12


Cantand maririle tale, cu umilinta si evlavie ne inchinam sfintelor tale lupte, fericim chinurile vietii pustnicesti ce le-ai rabdat pentru Hristos si multumindu-ti pentru binefacerile tale, graim unele ca acestea:


Bucura-te, imn de veselie inimii noastre;


Bucura-te, infrangatorul ispitelor de la trup, de la lume si de la diavoli;


Bucura-te, ca monahilor le esti straja tare;


Bucura-te, pom aducator de roade bogate;


Bucura-te, cel ce umpli de stralucire poteca neprihanirii;


Bucura-te, ocean de iubire jertfelnica;


Bucura-te, palat al imparatiei ceresti;


Bucura-te, cel ce lesne cobori asupra-ne milostivirile divine;


Bucura-te, mladita vie a trunchiului Hristos;


Bucura-te, ploaia calda ce ne picuri binecuvantare;


Bucura-te, scumpul nostru mijlocitor;


Bucura-te, de minuni preaslavite facatorule;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 13


O, preacantate parinte Arsenie, farul cel luminos al pustiei si comoara monahismului ortodox, primeste nevrednica noastra rugaciune si ne izbaveste de toate nevoile si primejdiile si de munca cea vesnica fereste-ne, ca prin mijlocirile tale sa ajungem in bucuria nesfarsita unde neincetat rasuna cantarea: Aliluia! (acest condac se spune de 3 ori)


Icosul 1


Rasarind din parinti binecredinciosi, ai Romei celei Vechi, stralucita odrasla te-ai aratat, parintele nostru Arsenie; caci, sporind in invatatura retoricii si a filosofiei celei mai inalte, frica lui Dumnezeu si dragostea Lui mai vartos ti le-ai agonisit, pentru care iti cantam:


Bucura-te, rod ales al unor parinti evlaviosi;


Bucura-te, diamant inzestrat cu virtuti si daruri sfinte;


Bucura-te, ritor iscusit in elineasca si latineasca invatatura;


Bucura-te, albina iubitoare de polenul curatiei;


Bucura-te, crin duios neatins de intinaciunea trufiei celei pierzatoare;


Bucura-te, tamaie bine-mirositoare aprinsa cu focul ravnei catre Stapanul;


Bucura-te, vultur neabatut din zborul catre inaltimile cele ceresti;


Bucura-te, al Sfantului Duh vrednic lacas;


Bucura-te, ciocarlie glasuitoare de pace si armonie;


Bucura-te, parintele pustiei si al nostru mijlocitor;


Bucura-te, ocrotitorul celor ce cheama al tau ajutor;


Bucura-te, lauda noastra in ceasul grelelor incercari;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 1


Pe luminatorul lumii si podoaba calugarilor, pe rugatorul cel inflacarat al pustiei si dascalul cel minunat al tacerii, veniti toti cei iubitori de Dumnezeu sa-l laudam si sa i ne inchinam zicand: Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Rugaciune


O, Preacuvioase parinte Arsenie, cel ce pentru Hristos ai lasat bogatiile imparatesti si din valurile lumesti fugind ca din izvoarele pacatului intru liniste desavarsita mintea ti-ai pazit si cu dragoste de serafim te-ai aprins in vorbirea cu Dumnezeu, auzi-ne si pe noi pacatosii si nevrednicii care vietuim cu multa nepasare in toata vremea si Il maniem pe Domnul cu multimea rautatilor noastre.


Roaga-te pentru noi cei neputinciosi spre a ne trezi din somnul lenevirii si a ne curati inima de poftele cele viclene pentru a o face locas al Dumnezeiescului Duh.


O, preabunule parinte Arsenie, cel ce ne-ai invatat ca incepatura tuturor faptelor bune este smerita cugetare cea adevarata fara de care nu putem afla mantuitoarea cale catre Dumnezeu, ajuta-ne si pe noi nevrednicii robii tai a ne aduce aminte pururi ca tarana suntem si desertaciune sunt toate cele omenesti.


Tu, sfinte parinte, care te desfatezi cu cetele tuturor sfintilor, prin indrazneala ce ai castigat-o catre Domnul fa-te noua solitor de pace si intarire in ispitele si necazurile veacului acestuia inselator, daruitor de lumina in intunecimea orbirii noastre sufletesti, calauza pasilor nostri pe cararea pocaintei, indemnator de taina laACATISTUL SFANTULUI ARSENIE CEL MARE 

                                  8 mai


Rugaciunile incepatoare


De este preot, incepe asa :

Binecuvantat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Iar de nu este preot, se zice :

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.


Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!


Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni esti si pe toate le implinesti, Vistierul Bunatatilor si Datatorule de Viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste Bunule sufletele noastre!


Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fara-De-Moarte, miluieste-ne pe noi! (de 3 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Preasfantă Treime, miluieste-ne pe noi! Doamne, curateste pacatele noastre! Stapane, iarta faradelegile noastre! Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Sfant Numele Tau!


Doamne miluieste! (de 3 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Tatal nostru, Carele esti în Ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie Imparatia Ta, faca-se Voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra, cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri! Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbaveste de cel viclean! Amin!

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi! Amin 


Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi!


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!


Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit; nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un Milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau; toti lucrul mainilor Tale si Numele Tau chemam.


Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne izbavim prin tine de nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.


Cred intru unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute. Si intru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii; lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut, Cel de o fiintă cu Tatal, prin Care toate s-au facut. Care, pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si S-a făcut om. Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat, a patimit si s-a ingropat. Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi. Si S-a înaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit. Si intru Duhul Sfant, Domnul de viată Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreună cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci. Intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica. Marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor. Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie. Amin!


Doamne miluieste! (de 12 ori)


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu! (o inchinaciune)

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu! (o inchinaciune)

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru! (o inchinaciune)


Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. 

Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor care se coboara in mormant. Fa sa aud dimineata Mila Ta, ca la Tine imi este nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. 

Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac Voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau Cel Bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru Numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau. 


Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh! Si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin!


Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!


Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai făcut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Arsenie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.


Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua, bine este cuvantat Cel ce vine intru Numele Domnului ! (de 3 ori)


De la Roma ca un soare mare ai stralucit, si ai ajuns catre cetatea împărăteasca, prea fericite, luminand-o pe aceasta cu cuvintele si cu faptele tale, si izgonind intunericul neintelepciunii. Pentru aceasta te cinstim pe tine, preacuvioase Arsenie, lauda parintilor.


Psalmul 50

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste; ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, asa incat Drept esti Tu intru cuvintele Tale si Biruitor cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop şi ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada pe mine de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru buna voirea Ta, Sionului si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.


Condacul 1


Pe luminatorul lumii si podoaba calugarilor, pe rugatorul cel inflacarat al pustiei si dascalul cel minunat al tacerii, veniti toti cei iubitori de Dumnezeu sa-l laudam si sa i ne inchinam zicand: Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Icosul 1


Rasarind din parinti binecredinciosi, ai Romei celei Vechi, stralucita odrasla te-ai aratat, parintele nostru Arsenie; caci, sporind in invatatura retoricii si a filosofiei celei mai inalte, frica lui Dumnezeu si dragostea Lui mai vartos ti le-ai agonisit, pentru care iti cantam:


Bucura-te, rod ales al unor parinti evlaviosi;


Bucura-te, diamant inzestrat cu virtuti si daruri sfinte;


Bucura-te, ritor iscusit in elineasca si latineasca invatatura;


Bucura-te, albina iubitoare de polenul curatiei;


Bucura-te, crin duios neatins de intinaciunea trufiei celei pierzatoare;


Bucura-te, tamaie bine-mirositoare aprinsa cu focul ravnei catre Stapanul;


Bucura-te, vultur neabatut din zborul catre inaltimile cele ceresti;


Bucura-te, al Sfantului Duh vrednic lacas;


Bucura-te, ciocarlie glasuitoare de pace si armonie;


Bucura-te, parintele pustiei si al nostru mijlocitor;


Bucura-te, ocrotitorul celor ce cheama al tau ajutor;


Bucura-te, lauda noastra in ceasul grelelor incercari;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 2


Nu intru intelepciunea cea lumeasca a aflat sufletul tau odihna, prealaudate, ci intelepciunea cea de sus mai cu dorire cautand, ai intrat in randul clericilor, slujind Domnului ca diacon, plin de roadele Duhului. Insufla-ne si noua, parinte, ravna si dragoste de cele sfinte, ca impreuna cu tine sa cantam: Aliluia!


Icosul 2


Vazandu-te Domnul, ca pe o mireasa prea impodobita, sarguindu-te a-I bineplacea in toate, a raspandit slava ta in toate partile Romei si nimeni altul decat tine, nu a fost gasit destoinic a fi invatator al filosofiei si credintei crestinesti pentru insisi fii imparatului. Tu, insa, fericite, te-ai lepadat de mult ori, nemaiindragind scolasticestile graiuri, dar te-ai plecat mai apoi spre a implini porunca data, iar noi iti spunem:


Bucura-te, smerit lucrator in via Domnului;


Bucura-te, ca dulceata linistei si a rugaciunii mai mult decat orice te veselea;


Bucura-te, inger pamantesc invapaiat de doruri ceresti;


Bucura-te, pilda mareata de umilinta si blandete;


Bucura-te, mielusel ascultator de glasul Pastorului Celui Bun;


Bucura-te, ca vietuirea ta cea inalta pe multi i-a umplut de uimire;


Bucura-te, balsam de mangaiere si alinare;


Bucura-te, mir de mult pret ce reversi harul peste cei ce ti se roaga;


Bucura-te, dar ceresc facut oamenilor din milostivirea Datatorului a toate;


Bucura-te, prietenul celor ce cinstesc pomenirea ta;


Bucura-te, si invata-ne a binecuvanta pe Domnul in toate cele ce vin asupra noastra;


Bucura-te, aparatorul nostru la judecata ce va sa fie;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 3


Petrecand la curtea imperiala, la mare cinste te avea imparatul Teodosie, inconjurandu-te cu slava si dregatorii si daruindu-ti multime de slugi, podoabe scumpe si haine aurite. Dar, in camara cea mai de taina a inimii tale, Duhul Sfant striga intru tine cu suspine negraite dupa sfanta instrainare, rugand pe Dumnezeu si zicand: Aliluia!


Icosul 3


Rugaciunea cea cu umilinta si zdrobirea nu o trece Domnul cu vederea si dupa multi ani un glas ceresc te-a chemat de langa imparatul pamantesc in oastea Imparatului Luminii, graindu-ti: “Arsenie, fugi de oameni si te vei mantui!” pentru care ai inaltat smerita multumire Stapanului, iar noi minunandu-ne, te laudam asa:


Bucura-te, serafim ranit de dragostea vesnicului Mire;


Bucura-te, porumbel ceresc, solitor de veselie si de neprihanire;


Bucura-te, suflet fecioresc impodobit cu candela nazuintelor sfinte;


Bucura-te, chiparos ce ne invalui in mireasma rugaciunilor si mijlocirilor tale;


Bucura-te, spaima diavolilor ce ii alungi departe de la robii tai;


Bucura-te, vioara a carei auzire indulceste sufletele noastre afundate in mahnire si dureri de multe feluri;


Bucura-te, cel ce aduci iarasi pacea in cei ce au pierdut-o;


Bucura-te, raza luminoasa ce gonesti negura pacatului;


Bucura-te, scanteie ce aprinzi in noi pocainta cea curatitoare;


Bucura-te, sprijinitorul celor lipsiti de ajutorul omenesc;


Bucura-te, intarirea neputinciosilor si bolnavilor;


Bucura-te, odihna celor obositi de greutati si scarbe;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 4


In frumusetea cea negraita a corturilor ceresti, te desfatezi acum, preacinstite, intru odihna cea vesnica a sfintilor. Cauta, o, preaminunate Arsenie, spre noi cei incurcati in lanturile multor faradelegi si ispite ca mantuiti prin tine sa aducem prinos de: Aliluia!


Icosul 4


Cine poate spune, parinte cuvioase, nespusa bucurie ce te-a cuprins, vazandu-te slobozit din lumea cea desarta spre a implini ceea ce din tinerete doreai cu atata ardoare? Caci noi, cei neputinciosi si iubitori de materie, neputand patrunde taina, ne umilim cu sufletul si-ti impletim cununi de lauda zicand:


Bucura-te, stalp de foc al dragostei curate;


Bucura-te, cel plin de zel nestavilit dupa Soarele Dreptatii;


Bucura-te, ca nimic din inselaciunile vietii nu te-a atras in mreje;


Bucura-te, izvor de bunatate si compatimire;


Bucura-te, comoara scumpa a celor saraci cu duhul;


Bucura-te, fantana racoritoare ce ne adapi cu apa cea vie;


Bucura-te, diadema aurita ce duci rugaciunile noastre la Tronul Preasfintei Treimi;


Bucura-te, cel ce tainic ne povatuiesti a purta crucea suferintei cu rabdare si smerenie;


Bucura-te, impreuna calator cu noi pe drumul spinos al mantuirii;


Bucura-te, cel ce abati mintea noastra de la cele de jos la cele nepieritoare;


Bucura-te, ca la tacerea cea aducatoare de har ne indemni;


Bucura-te, ca de rataciri si erezii ne feresti;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 5


Imbracandu-te in haine saracacioase, ai parasit pe ascuns palatul din Constantinopol si ai fugit in pustia Egiptului, de Dumnezeu ganditorule Arsenie. Pretinzand a fi un om strain si sarac, ii implorai pe parintii cei de acolo a te imbraca in schima monahala spre a sluji impreuna cu dansii lui Hristos si a-I canta pururi: Aliluia!


Icosul 5


Ca un rob te-ai smerit, preaslavite, caci robit ai fost de dragostea Celui ce mai inainte te-a iubit. Si cunoscand Avva Ioan Colov darul Sfantului Duh ce era asupra ta, te-a tuns indata in chipul ingeresc, pentru care primeste de la noi:


Bucura-te, veselia cetelor ingeresti;


Bucura-te, jertfa sfintita pe altarul tagaduirii de sine;


Bucura-te, ca te-ai golit de sine spre a-L face pe Hristos sa straluceasca intru tine;


Bucura-te, ca te-ai ascuns in adancul pustiei, vadind Lumina Invierii;


Bucura-te, ca numele barbatiei purtand, suflet vitejesc ai avut;


Bucura-te, ca ti-ai dispretuit trupul si odihna de orice fel;


Bucura-te, cununa a nevointelor pustnicesti;


Bucura-te, floarea pustiei celei sterpe;


Bucura-te, trambita sfanta ce ne destepti in suflet simtaminte dumnezeiesti;


Bucura-te, bucurie nemarginita a celor intristati;


Bucura-te, razemul celor parasiti si prigoniti;


Bucura-te, odor pretios ce ne rascumperi din munca cea vesnica;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 6


Nu suntem vrednici, Atotputernice Doamne, a ridica ochii nostri spre Tine, caci noianul pacatelor noastre ne-a facut necutezatori, iar constiinta amarnic ne pune inainte privelistea nesuferitelor chinuri ale iadului. Pentru rugaciunile cuviosului tau, indura-te spre zidirea ta cea cazuta, ca rapiti din ghearele celui rau, sa iti cantam in glas de izbavire: Aliluia!


Icosul 6


Multa cercetare s-a facut de imparatul Teodosie pentru tine, Preacuvioase parinte, caci multa mahnire i-a pricinuit plecarea ta. Insa Dumnezeu te-a acoperit cu puterea Sa, in chilia cea daruita tie de Avva Ioan Colov, unde petreceai in mare asprime si in osteneli, pentru care asculta unele ca acestea:


Bucura-te, chip al monahilor desavarsiti;


Bucura-te, arma nebiruita in lupta duhovniceasca;


Bucura-te, in infranare nerapusule ostas;


Bucura-te, priveghetor osardnic in asteptarea Mireului nestricacios;


Bucura-te, ca ochii tai varsau mereu lacrimi de dor;


Bucura-te, postitor hranit cu mana sfintelor cugetari;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 7


Fost-a iarasi glasul Domnului catre tine zicandu-ti: “Arsenie, fugi de oameni si petrece in liniste, caci aceasta este radacina curateniei!”. Si ai mers indata in pustiul mai indepartat si in tacere si in vorbirea cu Dumnezeu mai vartos te-ai sarguit, cantand in inima ta: Aliluia!


Icosul 7


Asemanatu-te-ai fericite cu samanta cea care, murind, a adus roada bogata, caci si tu ai murit pentru lume si te-ai instrainat de neamul si patria ta adancindu-te cu dragoste serafimica pentru Domnul. Incazeste, o, sfinte si inimile noastre cu vapaia Sfantului Duh, ca intr-un glas sa-ti spunem:


Bucura-te, flacara rugaciunii neincetate;


Bucura-te, minte curatita de patimi si unita cu cele de sus;


Bucura-te, ca pe pamant erai cu trupul, iar cu duhul te impartaseai cu cele de sus;


Bucura-te, heruvim vazator de taine nepatrunse;


Bucura-te, ca ingerii iti slujeau;


Bucura-te, ca insusi Dumnezeu petrecea cu tine;


Bucura-te, ca purtai in san un servetel pentru lacrimile de umilinta ce izvorau pe cand impleteai rucodelia ta;


Bucura-te, ca atat de mult plangeai, incat si perii ochilor ti-au cazut;


Bucura-te, ca trupului, ca unui rob rau ii porunceai a dormita o ora pe noapte;


Bucura-te, ca multe suparari iti faceau dracii, dorind a-ti surpa lucrarea;


Bucura-te, caci cu smerenie ai biruit sagetile vrajmasului;


Bucura-te, nadejdea noastra nerusinata;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 8


Cum te vom lauda pe tine, de Dumnezeu purtatorule parinte, noi cei ce de-a pururea in desarta graire vietuim si cu clevetiri si osandiri intinam sufletul nostru? Ci, invata-ne pe noi a infrana pornirile cele rele ale inimii, invrednicindu-ne a glasui cu tine cantarea cereasca: Aliluia!


Icosul 8


Nu a putut fi ascunsa lumina sub obroc si nici tu, fericite, nu ai putut ingropa virtutea ce stralucea intru tine, care pe multi ii atragea a veni catre tine si a cere cuvant de mantuire. Insa nu primeai prea degrab pe cineva; iar intrebat fiind pentru ce fugi de oameni ziceai: “Dumnezeu stie ca va iubesc, dar nu pot fi si cu voi si cu El”. Iar noi, auzind unele ca acestea, te laudam zicand:


Bucura-te, vorbitorule in graiul fericitei taceri;


Bucura-te, locas al Preasfintei Treimi;


Bucura-te, blandule sfatuitor cu propria pilda;


Bucura-te, oglinda a dreptatii si sfinteniei;


Bucura-te, fiu iubit al Maicii Preacurate;


Bucura-te, podoaba bisericii drept slavitoare;


Bucura-te, carte cu slove de duh scrisa;


Bucura-te, vindecator al sufletelor si al trupurilor;


Bucura-te, grabnic ajutator al celor din nevoi;


Bucura-te, ca te pleci cu milostivire spre cei suferinzi;


Bucura-te, impaciuitorul celor invrajbiti;


Bucura-te, cel ce asterni dragostea intre frati;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 9


Toti credinciosii adunandu-ne, veniti sa cadem la placutul lui Dumnezeu Arsenie: robii la eliberatorul, saracii la plinitorul, bogatii la cel sarac pentru Evanghelie, pacatosii la mijlocitorul, bolnavii la tamaduitorul si toti, ca unui mare soare sa-i cantam: Aliluia!


Icosul 9


Inteleptii veacului acestuia, auzind de vietuirea ta cea straina se umplu de mirare si nu se pricep cum a grai intru cinstirea ta, aduc laude de acest fel:


Bucura-te, ca pentru Domnul ai ascuns stiinta ta;


Bucura-te, ca desi aveai multa iscusinta in aceasta, celor ce te intrebau le ziceai ca voiesti a invata mai bine alfabetul taranului simplu;


Bucura-te, taina neinteleasa de mintile infumuratilor carturari;


Bucura-te, ca sfanta simplitate te-a facut mai slavit decat acestia;


Bucura-te, ca in locul mirodeniilor si aromatelor de la palat sufereai mirosul cel greu;


Bucura-te, ca nimeni nu avea haine mai proaste ca ale tale;


Bucura-te, ca imbolnavindu-te si primind in dar o camasa de in, ai multumit Domnului ca pentru numele Lui te-ai invrednicit a lua milostenie;


Bucura-te, cel invesmantat in mantia nepatimirii;


Bucura-te, ca de slujba diaconiei nu te-ai mai apropiat;


Bucura-te, ca te impartaseai in randul fratilor, nu al clericilor din schit;


Bucura-te, ca de vedenii ceresti te-ai invrednicit;


Bucura-te, ca pocainta cu strapungere de inima in tot ceasul te-a insotit;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 10


Innotand in marea acestei vieti, tare nadejde te avem, preacinstite parinte, caci stim ca nu vom fi doborati de involburatele valuri ale primejdiilor, avandu-te pe tine ajutator si in glas de bucurie, la limanul mantuirii vom canta: Aliluia!


Icosul 10


Turn de aparare si zid neclintit te cunoastem pe tine prealaudate Arsenie. Caci cine a alergat la tine si nu a fost izbavit? Sau, care ti s-a rugat si nu a primit a ta folosinta? Pentru aceea, preamarindu-te, iti zicem:


Bucura-te, indreptarea celor gresiti;


Bucura-te, povata celor ce ratacesc;


Bucura-te, cel ce stergi lacrimile celor ce plang nemangaiati;


Bucura-te, mare folositor in nenumarate trebuinte;


Bucura-te, carmaciul celor nestiutori;


Bucura-te, cel ce dezlegi din legaturile vrajmasului pe cei prinsi in ele;


Bucura-te, intaritorule al credintei noastre;


Bucura-te, lumina celor orbi;


Bucura-te, invatatorul celor nepriceputi;


Bucura-te, linistea celor framantati si tulburati;


Bucura-te, hranitorul celor lipsiti;


Bucura-te, binecuvantarea cereasca ce tuturor te faci spre mantuire;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 11


Nu trece cu vederea, Sfinte parinte, smeritele noastre cantari ce cu tot sufletul ti le aducem. Soleste noua mila Stapanului, ca prin tine fiind miluiti, bucurandu-ne sa graim: Aliluia!


Icosul 11


Faclie lumii esti preacuvioase si mare stalp al pustiei, caci se lauda cu tine oamenii pe pamant, iar in cer, cetele sfintilor si ale ingerilor se bucura de tine si ne indeamna a glasui intru cinstirea ta:


Bucura-te, raza a luminii neinserate;


Bucura-te, salcie aplecata spre implinirea Evangheliei;


Bucura-te, perla scumpa si prea frumoasa;


Bucura-te, urmatorule al evlaviei crestine;


Bucura-te, mierla neintrecuta in doxologie;


Bucura-te, apa limpede curatitoare;


Bucura-te, vestitor de intamplari minunate;


Bucura-te, nor ce ne acoperi cu a ta umbrire;


Bucura-te, pavaza celor ce poarta al tau nume;


Bucura-te, cheie ce ne descui usa dantuirii;


Bucura-te, nectar ce ne indulcesti a noastra auzire;


Bucura-te, biruitorul tagmelor diavolesti;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 12


Harul cel dumnezeiesc revarsa-l noua de la Hristos, Domnul Slavei. Opreste dezbinarea in Biserica, stinge asupririle celor potrivnici si indrepteaza viata noastra, ca in unire si pace adanca, toti sa strigam: Aliluia!


Icosul 12


Cantand maririle tale, cu umilinta si evlavie ne inchinam sfintelor tale lupte, fericim chinurile vietii pustnicesti ce le-ai rabdat pentru Hristos si multumindu-ti pentru binefacerile tale, graim unele ca acestea:


Bucura-te, imn de veselie inimii noastre;


Bucura-te, infrangatorul ispitelor de la trup, de la lume si de la diavoli;


Bucura-te, ca monahilor le esti straja tare;


Bucura-te, pom aducator de roade bogate;


Bucura-te, cel ce umpli de stralucire poteca neprihanirii;


Bucura-te, ocean de iubire jertfelnica;


Bucura-te, palat al imparatiei ceresti;


Bucura-te, cel ce lesne cobori asupra-ne milostivirile divine;


Bucura-te, mladita vie a trunchiului Hristos;


Bucura-te, ploaia calda ce ne picuri binecuvantare;


Bucura-te, scumpul nostru mijlocitor;


Bucura-te, de minuni preaslavite facatorule;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 13


O, preacantate parinte Arsenie, farul cel luminos al pustiei si comoara monahismului ortodox, primeste nevrednica noastra rugaciune si ne izbaveste de toate nevoile si primejdiile si de munca cea vesnica fereste-ne, ca prin mijlocirile tale sa ajungem in bucuria nesfarsita unde neincetat rasuna cantarea: Aliluia! (acest condac se spune de 3 ori)


Icosul 1


Rasarind din parinti binecredinciosi, ai Romei celei Vechi, stralucita odrasla te-ai aratat, parintele nostru Arsenie; caci, sporind in invatatura retoricii si a filosofiei celei mai inalte, frica lui Dumnezeu si dragostea Lui mai vartos ti le-ai agonisit, pentru care iti cantam:


Bucura-te, rod ales al unor parinti evlaviosi;


Bucura-te, diamant inzestrat cu virtuti si daruri sfinte;


Bucura-te, ritor iscusit in elineasca si latineasca invatatura;


Bucura-te, albina iubitoare de polenul curatiei;


Bucura-te, crin duios neatins de intinaciunea trufiei celei pierzatoare;


Bucura-te, tamaie bine-mirositoare aprinsa cu focul ravnei catre Stapanul;


Bucura-te, vultur neabatut din zborul catre inaltimile cele ceresti;


Bucura-te, al Sfantului Duh vrednic lacas;


Bucura-te, ciocarlie glasuitoare de pace si armonie;


Bucura-te, parintele pustiei si al nostru mijlocitor;


Bucura-te, ocrotitorul celor ce cheama al tau ajutor;


Bucura-te, lauda noastra in ceasul grelelor incercari;


Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Condacul 1


Pe luminatorul lumii si podoaba calugarilor, pe rugatorul cel inflacarat al pustiei si dascalul cel minunat al tacerii, veniti toti cei iubitori de Dumnezeu sa-l laudam si sa i ne inchinam zicand: Bucura-te, Preacuvioase Parinte Arsenie!


Rugaciune


O, Preacuvioase parinte Arsenie, cel ce pentru Hristos ai lasat bogatiile imparatesti si din valurile lumesti fugind ca din izvoarele pacatului intru liniste desavarsita mintea ti-ai pazit si cu dragoste de serafim te-ai aprins in vorbirea cu Dumnezeu, auzi-ne si pe noi pacatosii si nevrednicii care vietuim cu multa nepasare in toata vremea si Il maniem pe Domnul cu multimea rautatilor noastre.


Roaga-te pentru noi cei neputinciosi spre a ne trezi din somnul lenevirii si a ne curati inima de poftele cele viclene pentru a o face locas al Dumnezeiescului Duh.


O, preabunule parinte Arsenie, cel ce ne-ai invatat ca incepatura tuturor faptelor bune este smerita cugetare cea adevarata fara de care nu putem afla mantuitoarea cale catre Dumnezeu, ajuta-ne si pe noi nevrednicii robii tai a ne aduce aminte pururi ca tarana suntem si desertaciune sunt toate cele omenesti.


Tu, sfinte parinte, care te desfatezi cu cetele tuturor sfintilor, prin indrazneala ce ai castigat-o catre Domnul fa-te noua solitor de pace si intarire in ispitele si necazurile veacului acestuia inselator, daruitor de lumina in intunecimea orbirii noastre sufletesti, calauza pasilor nostri pe cararea pocaintei, indemnator de taina la faptele blandetii si ale evlaviei, ale dreptatii si rabdarii, ale milosardiei, dragostei si bunatatii si ne invredniceste ca intru umilinta sufletului, sa slavim in corabia ortodoxiei strabune pe Cel caruia I se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea acum si pururi si in vecii vecilor. Amin.


Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfantului Arsenie cel Mare si ale tuturor Sfintilor, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi! Amin! faptele blandetii si ale evlaviei, ale dreptatii si rabdarii, ale milosardiei, dragostei si bunatatii si ne invredniceste ca intru umilinta sufletului, sa slavim in corabia ortodoxiei strabune pe Cel caruia I se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea acum si pururi si in vecii vecilor. Amin.


Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfantului Arsenie cel Mare si ale tuturor Sfintilor, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi! Amin!

41 de comentarii:

  1. avem tot impartit notar Pop aici sat sintem in caruta sf Iile cu folclorul prapurele meu toate dorintele implinite,eu parinti sot tataie,avem si sintem toti la fel 1900-vesnic.Am tot ce avem cerut implinit 1900-vesnic.Ii da ale mele sfIlie parintilor sotului tataie 1900-vesnic cum cred si am cerut vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este sistemul marzabeit cadastrul cartea mea si randuiala folclorica eu Glicheria Elena Trifona 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. a pus sfantul Ilie avizul pe justitia mea parinti,sintem pensionari si cu pensii handicap permanenti nerevizuibili cu functii stampile stat,intregi sanatosi cu drepturi bani sa stie ce am facut, la notar, cum stiim am cerut este va fii a fost altele cec banca Agricola Carpatica eu parinti sot bunici[3] 1900-vesnic.In cui icoana notar Pop vesnic[iscalit vesnic]

    RăspundețiȘtergere
  4. este zodia la popi in caiet fiecare si pe maini chip miros culoare vesminte vorbe psihofrenologie cantar tara rusesc,caen,si stalpii pe noi eu parinti bunici[3] sot 1900-vesnic.Tigani vesnic.Faptele la Stalpari masa de cina de taina groparii barbosi hidosi toti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. avem retete permanente stampile pensii rmfb gratis toate,este cadastrul segmentarea in rolul agricol, plan de constructie voia testamentara legatie subdelegat procura eu si certificate deces semnate garda si noi pensionari,4 masini de lemne sau un troliu de tandara anual as soc din jud AG , cu cnp, eu tata sot mama bunici[3],cet geotermala butelii gaze termala instalatii gratuite si ca abonament arierate ceasuri rusesti proprietar tata mama sotul bunicii[2],restul introduse de mine tot foi de parcurs danii dajdii gostile apostile toti adeziuni PSD adusi de mine[au sangele mincarea mea vesnic au ca mine],chitantier comun si ca mine gratuite 1900-vesnic toti.

    RăspundețiȘtergere
  6. avem platit toti jandarmi gardieni[sintem cerc au toti functia sint ca mine tehnocrati ziar Coz In,eu parinti sot bunici[3]....sa stiim toti sartul[au inima ca mine psihologica vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  7. am facut trampa de acte documente notar si armata scrie dosarul de mine martur oms politie predictiva,avem semne notariale de plamani ficat 1907 ,voit natura vegetala razboi,eu parinti bunici[3] sot,OMS 1900-vesnic sa stiim,au sufletul meu tainic vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. este balanta cu judecata secuiasca eu R.M cnp[IDnp], suflet viu vorbitor de bine rau fericire frumos justitie interstrans legat corect[este la Calimn,in maini] 1900-vesnic[noaptea vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  9. sintem toti olteni in tabloul profesorat invatatorime ceccar aici sat arenda de pamant[motivele cu marturi de buna credinta] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. avem preturi bune modice fixe romanesti[motivul] magistratura cez lemne electrica sport funaru[toti comun impartit] in foi de parcurs eu parinti sot bunici[3] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. este,,Scara mea in Frasin metoc-toti pomenitii, corecta a Raiului,,1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. sintem dobrogeni martiri cu Gherea,,este programul nostru politic la Gherea toti pomeniti[nu vrem nu renuntam vesnic la acuzatii,,pe aici nu se trece,,tot la robot TESA la Gherea[vinovatii gravi]...1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. sint notar R.M cnp [IDnp Sim]..in Istoria Romanilor antebelica,,cu lanturi de aur de morti,,1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. este copanul politic al meu in sat aici ulita asta pus de sf ILIE impartit de el la vedere 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  15. sint judecator doctor ghiavol la dracu in IAD la morti[genetica mea sa stie ei tot] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  16. sint,,Lege Vie,,in ,, Cartea religioasa din tara freno-psiho-prozelita,craca din Mamvrii stejar,,corecta 13 1900-vesnic eu vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. ,,Tu ,, Ala cu Pastele,,a pus stalpul meu in sf Biserica,,1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. sintem in partid AUR corecti de 10 1900-vesnic.Adevarul epistole IUDA Legea Veche[nu vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  19. Vina mea?!vesnica si eterna?!in sfanta Biserica si Universala?!le-am facut acte la psihiatrie la tov.Nan la rusi cu tot rulajul vechi clinic marturi cnuta chip in lume scoda ,inregistrat evrei regina rude vii si moarte si necunoscuti straini si restul, in tara 1900-vesnic,la arhiva cnsas C.C , gratuit vesnic.[Haloperidol vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  20. mama i-a dat lot lui tata in Glodurele,eu sotului meu am dat lot sus in Lacuri,mamaie lui tataie in Valea Jibl[marcate semnate pe ele vesnic au invatatura mea vesnic sa vedem legea gratis vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  21. am dat in servitute cu clauza in devalmasie proprietate nominala valorica funciara zeliota,lui tata si sotul meu sa stie carte,impartite gunoi de sf Ioan toti 1900-vesnic[Marmorosc Bank circulare trei vesnic[motivul].

    RăspundețiȘtergere
  22. sint receptioner vechi legionar numai aici sat Bala si restul PROPRIETAR H.Centrl[austriaca de moda si vita veche][este Diata mea in turism 1900-vesnic[numai noi toti vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  23. ziarul meu l-a dat sfantul Ilie politiei circa sclep aici sat 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  24. ziarul meu, are numele titlu integral,,caput,,Vitelul de Aur,,este Periodic 1900-vesnic[suisgeneric 1982-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  25. avem semne pe capete de Sus de la sf Ilie si sf Ioan si sf Arsenie eu parinti sot am facut Bine la Moartea 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  26. a pus sfantul Ilie painea mea pe masa barbatilor aici sat gratuita 1982-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  27. este credinta mea in apa de mort si a mamii bunicii la sf Anton corecta 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  28. am Titulatura in cer si pe pamant[tot la Sacerdoteanu muzeu 1900-vesnic corect muzeal i.g.duca vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  29. am semn pe casele,blocurile cu apartamente, vesnic comune[7] ale mele ,,paine,,1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  30. stau mama si tata in casa cu sotul meu sint proprietari cu noi servitute devalmasie clauza 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  31. are credinta noastra eu parinti sot bunici[3] popa Sandu corecta 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  32. au invataturile mele steno de drept civil marturi cu mine fenomen psihologic fiecare si comune eu parinti sot 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  33. este mintea mea corecta in ,,Visul Maicii Domnului,Talisman si Epistolia Maicii Domnului,,.1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  34. este mintea mea corecta in,,Picaturile de sange,,1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  35. sintem,, comunisti PCR si PCRd cu acte in mafia Camora,eu parinti bunici[3] sot 1900-vesnic,,.

    RăspundețiȘtergere
  36. sint judecatiile deporcari doctori ansva/dsv,eu parinti bunici[3] sot 1900-vesnic,,in colimator,,grave cu marturii stiintifice muzeale i.g.duca toti marturi scoda evrei regina vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  37. sint de mai sus parele noastre reclamatii nu renuntam vesnic la acuzatii pe aici nu se trece 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  38. au ca mine parinti sot bunici[3] farmacia si toate afacerile bune multiplicat ca ale noastre muzeal i.g.duca pret infim legionar,rusesti,barbatii zidarii copii batranii popii calugarii rudele vii si morti,muzeale stiintifice informationale i.g.duca 1982-etern si vesnic cu,,semne,,.au acte documente gratis ca noi lumesti bisericesti partid justitie toti 1900-vesnic si comune fiecare vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  39. sint titulara nota 10 la magistratura sporturi modul greco-catolic invatatoare ,,Statia Apollo,,tot infim ca pret,la Blaj dava 1900-vesnic ambele genuri.

    RăspundețiȘtergere
  40. am semn de Sanepid aici local eu parinti bunici[3] sot are Sanepidul credinta noastra corecta de porcari doctori 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  41. am o dorinta marunta urata agricola implinita la sfant 1982-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere