luni, 15 august 2016

Romania, ”Gradina Maicii Domnului


Luni, 15 august, sarbatorim Adormirea Maicii Domnului, zi de bucurie si nu de intristare, pentru ca sarbatorim deopotriva moartea si ingroparea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, dar si ridicarea ei la cer, trecerea in viata vesnica.

Romania, ”Gradina Maicii Domnului”

Importanta acestui eveniment in viata Bisericii Ortodoxe este aratata de faptul ca sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului reprezinta unul dintre cele 12 praznice imparatesti – sarbatori care, alaturi de Invierea Domnului, sunt cele mai importante momente ale anului bisericesc, care ne reamintesc de prezenta istorica a lui Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu si a maicii Sale aici, pe pamant. Opt dintre praznicele imparatesti sunt inchinate Mantuitorului (Nasterea Domnului, Boboteaza, Intampinarea Domnului, Floriile, Inaltarea, Rusaliile – Pogorarea Sfantului Duh, Schimbarea la Fata, Inaltarea Sfintei Cruci) si patru sunt inchinate Maicii Domnului (Nasterea Maicii Domnului, Intrarea Maicii Domnului in Biserica, Bunavestire, Adormirea Maicii Domnului)
 
Si societatea civila recunoaste importanta acestui eveniment religios pentru romani, din anul 2010 aceasta sarbatoare fiind declarata prin lege zi nelucratoare (15 august).

De altfel, intr-un studiu mondial realizat in anul 2012 in 57 de tari de  catre prestigiosul institut american de sondaje Gallup International, pe tema ”Religiosity and Atheism Index”, Romania se situeaza pe locul 7 in Top cele mai religioase tari din lume, un procent de 89% din populatie declarand ca este religioasa. Este singura tara din UE situata in acest Top 10, din Europa mai fiind inclusa doar Macedonia.

Intre tarile crestine, Romania este recunoscita ca fiind ”Gradina Maicii Domnului”.

Foarte multe biserici si manastiri au hramul Adormirea Maicii Domnului, in aceasta zi de praznuire avand loc pelerinaje la care participa mii de credinciosi.

Ierusalim. Adormirea Maicii Domnului si norii pe care au sosit Sfintii Apostoli

Fecioara Maria si-a presimtit sfarsitul si cu doua saptamani inaintea de acesta a inceput o perioada de post si rugaciune, pentru a trece fara judecata vamile vazduhului. Acest post il rememoram noi in timpul Postului Sfintei Marii (1-15 august).


Cu trei zile inainte de sfanta sa Adormire, Maica Domnului a aflat de la Sfantul Arhanghel Gavriile de ziua trecerii sale la Domnul. Acesta i-a dat o ramura de finic, simbol al vietii fara de prihana si al nemuririi.


Cand a Adormit Maica Domnului, Sfintii Apostoli – care predicau Sfanta Evanghelie in locuri indepartate, la marginile pamantului – au fost adusi pe nori la Ierusalim, pentru a-si lua ramas bun de la Maica Mantuitorului, a lor si a noastra a tuturor. Doar Sfantul Apostol Toma a intarziat.


De altfel, una dintre minunile care au loc in Ierusalim anual, de secole, o reprezinta chiar aparitia norilor pe care au sosit Sfintii Apostoli. In noaptea de 24/25 august,  cu trei zile inainte de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului (28 august, pe stil vechi), are loc o procesiune care porneste la ora 3 din curtea Bisericii Sfantului Mormant si parcurge incet Via Dolorosa in sens invers, catre mormantul Maicii Domnului din afara cetatii, din Gradina Ghetsimani (1,5 km). Procesiunea - simbolizand purtarea catre mormant Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu – are in  fata icoana Adormirii Maicii Domnului si un mare sobor de maici care canta pe rand troparul Adormirii in greceste, ruseste, romaneste :  Întru naştere, fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi prin rugăciunile Tale izbăveşti din moarte sufletele noastre. Impreuna cu tot poporul care o urmeaza, procesiunea ajunge la Biserica Mormantul Maicii Domnului dimineata, pe lumina.


Multimea de participanti din multe tari crestine este intotdeauna insotita pe cer de nori – acestia sunt norii pe care au fost adusi Sfintii Apostoli, caci in mod firesc in luna august, in cea mai torida perioada a anului, in tara aceasta cu climat secetos si arid, norii acestia care apar la data fixa si au legatura cu acest eveniment ortodox nu pot fi un fenomen meteorologic firesc! La finalul procesiunii norii se aduna totdeauna  despupra Bisericii semingropate a Mormantului Maicii Domnului, iar fotografiile facute in dimineata respectiva,la final de procesiune, stau marturie.


De alftel, Sf Ioan Damaschin spunea, in sec VIII ca nici soborul ingerilor si nici o alta faptura nu a stat deoparte, cu totii aducand sluire si cantare de lauda Maicii lui Dumnezeu!

Icoana Adormirii Maicii Domnului il reprezinta pe Iisus insusi luand in mainile Sale sufletul Maicii Domnului, reprezentat ca un copilas. Trupul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu a fost depus in mormantul pe care si l-a ales din Gradina Ghetsimani si timp de trei zile au fost auziti ingeri cantand si slujind, iar sfintii Apostoli au ramas si ei langa mormant in rugaciune si intristare... Dupa trei zile, cand Sfantul Apostol Toma a sosit si el si a insistat sa se deschida mormantul pentru a-si lua ramas bun, s-a constatat ca mormantul era gol, doar o floare de crin era in interior. De atunci crinii sunt considerati florile Maicii Domnului. Fecioara se mutase cu trupul la ceruri, trupul ei s-a unit cu sufletul fara ca nimeni din cei prezenti sa stie cand sau cum s-a intamplat acest lucru.

Sfantul Iuvenalie, Patriarhul Ierusalimului spunea, in sec V, ca desi Sfanta Scriptura nu face nici o referire la sfarsitul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, totusi din cea mai veche si neindoielnica traditie se cunosc detaliile acestei slavite Adormiri.
 

Kefalonia. Serpii care se supun Evei cele noi

Eva s-a lasat ispitita de sarpe si prin ea a intrat pacatul in lume. ”Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie – a zis Dumnezeu către şarpe – şi între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul” ( Geneza.3,15).


Dar iata ca exista un loc in in Grecia – Insula Kefalonia – in care serpii se supun astazi Noii Eve, Maica lui Dumnezeu,  femeia aleasa de Domnul prin care a fost rascumparat pacatul primordial, stramosesc.

In lumea crestina este binecunoscuta minunea aparitiei serpisorilor din Kefalonia. In fiecare an intre 6 august (Schimbarea la Fata) si 15 august (Adormirea Maicii Domnului) la biserica din Markopoulos apare o anumita specie de serpi numita Serpii Maicii Domnului, care au o cruce alba pe cap si care, in aceasta perioada nu doar ca nu sunt agresivi, dar au la atingere o caldura aparte si... sunt tamaduitori! Serpisorii sunt pastrati in biserica, iar in timpul slujbei de Adormirea Maicii Domnului preotii slujesc cu ei in mana. Serpii acestia apar de secole (din 1705) in aceasta perioada a anului si exact in acest loc pe care candva a fost o manastire de maici. In anii in care nu au aparut, istoria a dovedit ca au fost cataclisme, razboaie etc. Din 2005 (aparitia crizei economice in Grecia) si pana astazi au aparut foarte putini serpisori, dovedind parcurgerea inclusiv a unei crize duhovnicesti, dar si purtarea permanenta de grija a Maicii Domnului pentru crestinii care o cauta.

Imediat dupa ce se termina sujba de Adormire a Maicii Domnului, acesti serpi devin ostili oamenilor, isi recapata atributiile lor firesti si se retrag din zona bisericii, urmand sa reapara dupa un an, la data fixa.

Interesant este faptul ca in anul In anul 1924, cand Biserica Ortodoxa din Grecia a adoptat, impreuna cu celelalte state crestine, calendarul indreptat (nou), multi au asteptat sa vada daca vor mai aparea sau nu serpii Maicii Domnului. Aparitia serpisorilor la noua data de praznuire (schimbata) i-a convins pe greci sa treaca la noul calendar, intelegand ca Sfantul Sinod este in masura sa ia astfel de hotarari administrative.

11% din populatia Romaniei poarta numele Maicii Domnului

Pe vremea Mantuitorului, numele de Miriam era raspandit si semnifica in ebraica ”stea de mare” sau ”picatura de mare” – sa nu uitam ca Tara Sfanta este  marginira de Marea Mediterana, Marea Galileii, Marea Moarta si Marea Rosie.  Maica Domnului a primit numele de la bunica ei Miriam, iar numele de Maria a devenit foarte raspandit incepand cu secolul IV, odata cu raspandirea cultului Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu in tarile crestine.

In  Romania de astazi, 1,7 milioane de femei poarta numele Fecioarei Maria, numele cele mai frecvente fiind: Maria, Mariana, Marilena, Marina, Marioara, Mara, Mariuca, Maricica, Mia, Ana-Maria etc. Cei 0,5 milioane de barbati romani care poarta nume derivate din Maria se numesc: Marian, Marin, Marius, Mario etc.

Tuturor acestora le dorim MULTI ANI BINECUVANTATI, sub ocrotirea directa a Maicii Domnului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu