Pages

marți, 31 ianuarie 2023

Viața Sfântului Arsenie din Paros

 Viața Sfântului Arsenie din Paros



Sfântul Arsenie s-a născut pe 31 ianuarie 1800 în Ioánnina, Epir din părinți ortodocși evlavioși. La Sfântul Botez i s-a dat numele de Athanasie. A rămas orfan pe când era încă mic. La vârsta de doar nouă ani a plecat în Kydonía, Asia Mică, unde a fost primit la școala ieromonahului Grigorie Saráfis. Smerenia și evlavia sa au fost îndrăgite de părintele Grigorie și de ceilalți profesori. Băiatul a rămas la școală timp de cinci ani, întrecându-i pe ceilalți elevi în învățătură și virtuți. 


Într-o zi, ghéronda Daniil din Zagorá, Thessalia a venit la școală pentru a spovedi elevii. Athanasie a devenit atunci ucenicul părintelui Daniil, rămânând alături de el până la trecerea la Domnul a celui din urmă. 


Nu la mult timp după aceasta, părintele Daniil a hotărât să meargă la Sfântul Munte Athos pentru liniștire și nevoință duhovnicească. Athanasie l-a rugat pe povățuitorul său să nu-l părăsească și să-l ia împreună cu el. Și-a arătat dorința de a merge în Muntele Athos, Grădina Maicii Domnului, și să devină călugăr. 


Părintele Daniil l-a călăuzit pe Atanasie în viața monahală, care se numește „arta artelor, și știința științelor”. Cuviosul era un dascăl desăvârșit, adâncit în viața duhovnicească, iar Atanasie a fost un ucenic pe măsura sa. După un timp, părintele Daniil l-a tuns monah pe ucenicul său și i-a spus că va trebui să lucreze trei virtuți importante. În primul rând, trebuie să-și taie voia proprie. În al doilea rând, trebuie să dobândească smerenia. În cele din urmă, trebuie să învețe ascultarea desăvârșită. „Dacă îți tai voia ta, dacă ești smerit și dacă faci ascultare desăvârșită, vei face înainte și în celelalte virtuți și Dumnezeu te va proslăvi”. 


După o perioadă de cercare, s-a învrednicit a primi schima cea mare și îngerească a monahilor, primind numele de Arsenie. Sfântul a rămas în Sfântul Munte cu bătrânul său timp de șase ani. După șase ani, ei au trebuit să părăsească Sfântul Munte, datorită conflictului celor numiți Colivazi. Acest conflict, care din 1754 a tulburat viața Sfântului Munte – din cauza parastaselor care, din nevoi practice, se săvârșeau duminica în loc de sâmbăta de către monahii de la Sfânta Ana – a jucat și acesta un rol important în istoria duhovnicească a veacului următor. Dincolo de problema, destul de neimportantă, a parastaselor, se înfruntau două tendințe: una ce dorea adaptarea instituțiilor tradiției bisericești la nevoile vieții contemporane, și era însoțită cu idioritmia vieții monahale, cu toate urmările ei; cealaltă, a Colivazilor, având ca întâi stătători pe Neofit Cavsocalivitul (+1784) – director al Academiei Athoniadei, pe Sfântul Macarie Notara (+1805) – episcop al Corintului, și pe Cuviosul Nicodim Aghioritul, lua apărarea respectării și întoarcerii către predaniile patristice, și era legată cu împărtășirea deasă și cu rugăciunea lui Iisus. După izgonirea celor mai activi Colivazi din Munte, mesajul lor s-a împrăștiat, în principal, în insulele Egeei (în special în Schiatos, Hios și Páros), la mănăstiri care au devenit focare ale vieții duhovnicești și ale căror influențe binefăcătoare se întind până astăzi. În Athos a încetat conflictul despre parastase și multor monahi le-a rămas duhul binefăcător pe care l-au cultivat Colivazii – al întoarcerii la viețuirea vechilor Părinți isihaști.1 


Părintele Daniil și Sfântul Arsenie au plecat din Athos din pricina multor scandaluri iscate de unii monahi neștiutori, care îl învinuiau pentru deasa împărtășanie. 


La începutul anului 1821, înainte de războiul de independență din Grecia, s-au dus pentru scurt timp la Mănăstirea Pentélis de lângă Atena. Cei doi au croit drum apoi spre Insulele Ciclade din sudul Mării Egee. Întâia oară s-au oprit în locul unde se așezaseră o parte din colivazi. În cele din urmă, ei au hotărât să trăiască pe insula Folégandros. Locuitorii insulei, cunoscând temeinica educație a Sfântului Arsenie, l-au rugat pe părintele Daniil să-i dea binecuvântare ucenicului său să fie dascălul copiilor. Ghéronda a încuviințat, iar cuviosul Asenie, la scurtă vreme, a fost hirotonit diacon de mitropolitul de Thira, apoi, el a fost numit de către guvern în postul de profesor. 


Sfântul a rămas acolo ca profesor din 1829 până în 1840. El a predat disciplinele necesare în școală, dar i-a ajutat pe elevii săi pentru a-și forma un caracter bun și a deveni creștini evlavioși. 


În 1840, Sfântul Arsenie a mers în Mănăstirea Sfântului Gheorghe de pe insula Páros. Bătrânul Daniil trecuse la Domnul în anul 1837. Înainte de adormirea sa, el a cerut ucenicului să ia rămășițele sale și să le ducă în Sfântul Munte Athos după doi ani. Sfântul Arsenie a plecat din Folégandros din ascultare față de părintele Daniil, planificându-și să oprească la Páros, apoi să continue drumul spre Sfântul Munte. În Páros, Părintele Elias Georgiadis, starețul Mănăstirii Sf. Gheorghe, i-a spus Sfântului Arsenie că voia lui Dumnezeu este ca el să rămână în Páros. Acest lucru a fost providențial, pentru că în Muntele Athos era mare tulburare datorită războiul grec de independență. 3.000 de soldați turci au ocupat atunci Athosul, alungând 5000 din cei 6000 de călugări. 


Cuviosul Arsenie a devenit frate la mănăstirea Sfântul Gheorghe și, împodobindu-se cu toate virtuțile, a fost hirotonit preot și numit stareț al mănăstirii. 


După hirotonia întru preot, la vârsta de patruzeci și șapte de ani, Sfântul Arsenie și-a intensificat nevoințele duhovnicești. În fiecare zi el a studiat Sfânta Scriptură și scrierile Sfinților Părinți, dobândind și rugăciunea neîncetată a inimii. A început să dobândească și darul lacrimilor, făcându-se următor ocrotitorului său Sf. Arsenie cel Mare. 


Dobândind faima de duhovnic cu darul discernământului, la cuviosul Arsenie au început a veni să se spovedească monahi și mireni din toată Grecia. 


Sfântul și-a prevăzut sfârșitul cu o lună înainte. La Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului Vasile, le-a anunțat pe maicile din mănăstire și pe ucenici că va pleca în curând de la ei. Cu mare greutate, a reușit să slujească de praznicul Bobotezei. După slujbă, i-a spus unei maici că aceasta a fost ultima sa Liturghie. 


Pe 31 ianuarie 1877, Sfântul Arsenie a primit Sfânta Împărtășanie pentru ultima oară și a adormit în Domnul în mănăstirea Schimbării la Față a lui Hristos din Páros. Timp de trei zile, oamenii au venit să-i sărute trupul și să-și iar rămas bun de la povățuitorul lor. 


Sfântul Arsenie de Páros a fost canonizat de către Patriarhia de Constantinopol în 1967. Pomenirea sa se săvârșește pe 31 ianuarie și pe 18 august, ziua descoperirii cinstitelor lui moaște. 


Cinstitele sale Moaște se află așezate în biserica mare a Mănăstirii Schimbării la Față, din insula Páros. O parte din cinstitele sale Moaște se află așezate în kathonikonul Mănăstirii Dionisiu, din Sfântul Munte Athos. 

ACATISTUL SF MUCENICI DOCTORI FĂRĂ DE ARGINȚI CHIR ȘI IOAN

 ACATISTUL SF MUCENICI DOCTORI FĂRĂ DE  ARGINȚI CHIR ȘI IOAN

                           



Rugăciunile începătoare


De este preot, începe aşa :

Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.


Iar de nu este preot, se zice :

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.


Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!

Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi pe toate le împlineşti, Vistierul Bunătăţilor şi Dătătorule de Viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte Bunule sufletele noastre!


Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-De-Moarte, miluieşte-ne pe noi! (de 3 ori)


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi! Doamne, curăţeşte păcatele noastre! Stǎpâne, iartă fărădelegile noastre! Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru Sfânt Numele Tău!


Doamne miluieşte! (de 3 ori)


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Tatǎl nostru, Carele eşti în Ceruri, sfinţească-se Numele Tău, vie Împărăţia Ta, facă-se Voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri! Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbǎveşte de cel viclean! Amin!

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi! Amin 


Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi!


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh!


Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un Milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău; toţi lucrul mâinilor Tale şi Numele Tău chemăm.


Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne izbăvim prin tine de nevoi, că tu eşti mântuirea neamului creştinesc.


Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute. Și întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii; lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut. Care, pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S-a făcut om. Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat, a pătimit și S-a îngropat. Și a înviat a treia zi, după Scripturi. Și S-a înălţat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui. Și iarăși va să vină cu slavă să judece viii si morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârșit. Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin prooroci. Întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor. Aștept învierea morţilor și viaţa veacului ce va să fie. Amin!


Doamne miluiește! (de 12 ori)


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu! (o închinăciune)

Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu! (o închinăciune)

Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Însuşi Hristos, Împăratul şi Dumnezeul nostru! (o închinăciune)


Psalmul 142

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. 

Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-Ţi întoarce faţa Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor care se coboară în mormânt. Fă să aud dimineaţa Mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. 

Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învaţă-mă să fac Voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău Cel Bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Pentru Numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău. 


Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Aliluia, aliluia, aliluia, Slavă Ţie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slavă Ţie, Dumnezeule!

Aliluia, aliluia, aliluia, Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!


Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă, bine este cuvântat Cel ce vine întru Numele Domnului ! (de 3 ori)

Doamne miluiește ( de 3 ori) Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!


Psalmul 50

Miluieşte-mă, Dumnezeule, după Mare Mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte; că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât Drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi Biruitor când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda pe mine de la faţa Ta şi Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.


Condacul 1


Pe Sfinții făcători de minuni şi doctori fără de arginți Chir și Ioan, care au primit cununa muceniciei pentru Hristos Dumnezeu, cu credință și multă evlavie să-i cinstim pentru nevoința lor și cu dragoste să le cântăm: Bucurați-vă, Sfinților Chir și Ioan, Mărturisitori ai lui Hristos!


Icosul 1


Dumnezeu v-a ales pe voi, Sfinților Mucenici, să propovăduiți credința adevărată și, prin darul minunilor şi al vindecărilor, să-i aduceți pe cei pierduți la adevăr. Pentru aceasta noi vă lăudăm, zicând:


Bucurați-vă, iscusiți doctori ai trupurilor;


Bucurați-vă, vestiți tămăduitori ai sufletelor;


Bucurați-vă, împlinitori ai poruncilor dumnezeieşti;


Bucurați-vă, următori ai lui Hristos;


Bucurați-vă, nevoitori pentru credință;


Bucurați-vă, stele ce luminaţi lumea;


Bucurați-vă, săvârșitori de mari binefaceri;


Bucurați-vă, îngeri pe pământ;


Bucurați-vă, cei hrăniţi cu învățăturile sfinte;


Bucurați-vă, evlavioşi cinstitori ai Treimii;


Bucurați-vă, pătimitori pentru Evanghelie;


Bucurați-vă, mult râvnitori ai dreptei credințe;


Bucurați-vă, Sfinților Chir și Ioan, Mărturisitori ai lui Hristos!


Condacul 2


Întocmai ca o lumină dumnezeiască strălucind în Biserica lui Hristos din Alexandria Egiptului, Sfinte Chir, uimeai pe toţi cu darul tămăduirilor, cu neagonisirea şi cu îndrumarea duhovnicească pe care o dădeai celor vindecaţi, care cântau lui Dumnezeu: Aliluia!


Icosul 2


Prin multe osteneli ai adunat cunoștințele trebuincioase pentru a fi doctor iscusit, cunoscând iscusinţa lui Galien şi Hipocrate, ca să aduci alinare celor bolnavi, dar ai primit de la Dumnezeu şi mari puteri duhovnicești, Sfinte Chir, ca un doctor fără de arginți. Pentru aceasta te lăudăm, zicând:


Bucură-te, cel credincios din pruncie;


Bucură-te, pildă a doctorilor;


Bucură-te, aducător de pace;


Bucură-te, crin al grădinii dumnezeieşti;


Bucură-te, laudă a Alexandriei Egiptului;


Bucură-te, binefăcător al creștinilor;


Bucură-te, învățător al milosteniei;


Bucură-te, vindecător plin de har;


Bucură-te, îndrumător al celor rătăciţi;


Bucură-te, tămăduitor al sufletelor și al trupurilor;


Bucură-te, pururea slujitor al lui Dumnezeu;


Bucură-te, cunoscător al Sfintelor Scripturi;


Bucură-te, Sfinte Chir, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 3


Răsărind şi crescând în vestita cetate a Edesei, ai intrat în rânduiala ostăşească, apoi ai fugit de slujirea păgânătăţii şi, aflând de nevoința Sfântului Chir și urmându-l, fericite Ioane, cinsteai pe Hristos prin fapte de virtute şi-I cântai cu dragoste: Aliluia!


Icosul 3


Cu bucurie îți aducem laude, Sfinte Ioane, alături de toți cei ce au gustat din învățăturile tale duhovnicești şi te-au avut mare doctor al trupurilor și al sufletelor, grăind către tine aşa:


Bucură-te, iubitor de Dumnezeu;


Bucură-te, slujitor al semenilor;


Bucură-te, purtător de grijă al celor suferinzi;


Bucură-te, cel ce ai lepădat grijile lumeşti;


Bucură-te, cel ce mai întâi pe tine te-ai vindecat de patimi;


Bucură-te, cel ce spre alţii te milostiveai, necruţându-te pe tine;


Bucură-te, cel ce fără de plată ai lucrat;


Bucură-te, lumina pentru cei din întunericul deznădejdii;


Bucură-te, stea ce din Ierusalim ai pornit;


Bucură-te, cel ce ai mers pe urmele Domnului;


Bucură-te, blând agonisitor de virtuți prin credință;


Bucură-te, următor Sfântului Chir în nevoință;


Bucură-te, Sfinte Ioane, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 4


Pornindu-se prigoană mare împotriva creștinilor, ai fost pârât, Sfinte Chir, la dregătorul Alexandriei, că învățai pe toți credința în Iisus Hristos, dar, aflând despre aceasta, ai fugit din Egipt în Arabia, ca nimic să nu te împiedice a-I cânta lui Dumnezeu: Aliluia!


Icosul 4


Văzând marea ta dragoste pentru Hristos, ne minunăm de nevoinţele tale prin care te-ai numărat în ceata Cuvioşilor, dar şi de credința ta, Sfinte Chir, prin care ai primit darul tămăduirilor minunate, pentru care cu evlavie te lăudăm zicând:


Bucură-te, scumpă odrăslire a Egiptului;


Bucută-te, comoară a Arabiei;


Bucură-te, luminător al credincioşilor;


Bucură-te, leac al bolnavilor;


Bucură-te, cald îndrumător;


Bucură-te, liman sufletesc liniștitor;


Bucură-te, povățuitor neînşelat; 


Bucură-te, lăcaş al Duhului Sfânt;


Bucură-te, cel ce stăruiai în post și rugăciune;


Bucură-te, părtaş al sfințeniei lui Dumnezeu;


Bucură-te, candelă plină cu untdelemnul virtuţilor;


Bucură-te, făclie aprinsă de focul dorului ceresc;


Bucură-te, Sfinte Chir, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 5


Lăsând în urmă fala acestei lumi și dregătoria ostășească, Sfinte Ioane, ai aflat în Arabia pe Sfântul Chir şi, minunându-te de dumnezeiasca sa slujire, i-ai îndemnat de atunci pe toți să cânte neîncetat lui Hristos: Aliluia!


Icosul 5


Alăturându-te Sfântului Chir și bucurându-te împreună cu el de slujirea minunată adusă cu dragoste lui Dumnezeu, Sfinte Ioane, i-ai îndemnat pe credincioși să urmeze lui Hristos, pentru care ei strigau ţie:


Bucură-te, cel ce ţi-ai păstrat curăţia botezului;


Bucură-te, cel ce vieţuiai întru Hristos;


Bucură-te, tămăduitor al celor chinuiți;


Bucură-te, mare ocrotitor al celor necăjiți;


Bucură-te, cel ce ai binecuvântat familiile creştine;


Bucură-te, cel ce ai răspândit dreapta credință;


Bucură-te, cel iubit de tot poporul;


Bucură-te, cel potrivnic relei credinţe;


Bucură-te, martor al iubirii de Dumnezeu;


Bucură-te, trâmbiţă trezitoare a conştiinţei;


Bucură-te, îndemnător la pocăinţă;


Bucură-te, mijlocitor pentru cei ce te cinstesc;


Bucură-te, Sfinte Ioane, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 6


Tămăduiri nenumărate ai înfăptuit, Mucenice Chir, arătându-te strălucit luceafăr în această lume, ducând pe toți cei vindecați la limanul mântuirii. Pentru toate acestea lăudăm pe Domnul, cântând: Aliluia!


Icosul 6


Ai trăit în mare curățenie a sufletului și oamenilor în suferințe le-ai dăruit vindecare trupească și duhovnicească, Sfinte Mucenice Chir. Cu dragoste te lăudăm pentru toate acestea, zicând:


Bucură-te, cel ce pe Domnul L-ai mărturisit;


Bucură-te, cel ce mult te-ai nevoit pentru oameni;


Bucură-te, cel mult aşteptat de cei suferinzi;


Bucură-te, propovăduitor al adevărului;


Bucură-te, cel prigonit de necredincioşi;


Bucură-te, cel ce nu te-ai înfricoşat de cel nedrept;


Bucură-te, cel ce mărirea deșartă ai osândit-o;


Bucură-te, apărător vestit al celor în nevoi;


Bucură-te, liman ales al credincioșilor;


Bucură-te, grabnic ajutător al tuturor;


Bucură-te, cel ce ne faci biruitori asupra ispitelor;


Bucură-te, pildă de viață bună și curată;


Bucură-te, Sfinte Chir, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 7


Ai cutreierat împreună cu Sfântul Chir orașele și satele, Sfinte Ioane, uniți în gânduri, vindecând toată boala trupului, dar și a sufletului. Deci noi, cugetând la ostenelile voastre, cu evlavie cântăm lui Dumnezeu, Celui ce v-a dat putere: Aliluia!


Icosul 7


Privind la nevoințele tale cele multe și bineplăcute, Sfinte Ioane, Domnul Iisus Hristos te-a răsplătit cu darul facerii de minuni. Pentru aceasta, lăudându-te, grăim ție:


Bucură-te, cel întemnițat pentru Evanghelie;


Bucură-te, cel ce pretutindeni Treimii ai slujit;


Bucură-te, cel auzit în rugăciuni de Hristos;


Bucură-te, răspânditor al voinței lui Dumnezeu;


Bucură-te, binefăcător al Arabiei;


Bucură-te, vrednic doctor și mărturisitor;


Bucură-te, vindecător priceput;


Bucură-te, veghetor la suferința omenească;


Bucură-te, dătător de liniște sufletească;


Bucură-te, martor adevărat al lui Hristos;


Bucură-te, propovăduitor plin de dragoste;


Bucură-te, bun însoțitor al Sfântului Chir;


Bucură-te, Sfinte Ioane, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 8


Mergând în temniță cu Sfântul Ioan, la acele femei creștine – Atanasia, cu cele trei fiice ale sale: Teodota, Teoctista și Eudoxia – le-ai încurajat, Sfinte Mucenice Chir, să nu se teamă în fața chinuitorilor, ci, împreună cu voi, să cânte lui Dumnezeu din inimă: Aliluia!


Icosul 8


Temându-te, Sfinte Chir, ca Atanasia cu fiicele sale să nu-și lepede credința din pricina chinurilor, te-ai făcut ca un stâlp de foc apărător în fața prigonitorilor. Pentru aceasta, cu frică de Dumnezeu te lăudăm:


Bucură-te, cel ce ai înfruntat chinuri;


Bucură-te, mucenic primitor de cunună veşnică;


Bucură-te, cel ce cu Sfinții te-ai asemănat;


Bucură-te, mărturisitor cu tărie al adevărului;


Bucură-te, luminător cu viaţa în Alexandria Egiptului;


Bucură-te, cel ce ai dăruit şi altora lumina unei vieţi noi;


Bucură-te, cunună de finic pentru cei vindecați;


Bucură-te, slavă a oamenilor tămăduiți;


Bucură-te, pildă nepieritoare a doctorilor iscusiți;


Bucură-te, mare laudă a Sfinților Mucenici;


Bucură-te, cel neclintit până la capăt în dreapta credință;


Bucură-te, răbdător al chinurilor mucenicești;


Bucură-te, Sfinte Chir, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 9


Lumea s-a umplut de bucurie și recunoștință pentru viața ta curată și priceperea de mare doctor, Sfinte Ioane, vrednicule de laudă, pentru care mulțumim lui Dumnezeu, cântând: Aliluia!


Icosul 9


Mare ești între Sfinţii făcători de minuni şi între Mucenicii lui Hristos, Sfinte Ioane, ca o făclie mult luminată ce ai strălucit peste toți cei vindecați. Pentru aceasta îți cântăm, zicând:


Bucură-te, cel ce ținutul Edesei l-ai sfințit;


Bucură-te, cel ce ai binevestit adevărata credință;


 Bucură-te, vindecător al celor suferinzi;


Bucură-te, cel ce ispitele, prin credință, le-ai învins;


Bucură-te, cel ce păcatul cu pricepere l-ai îndepărtat;


Bucură-te, cel ce degrab alergai în ajutorul celor sărmani;


Bucură-te, pedepsitor al asupritorilor;


Bucură-te, cel neînfricoşat de prigoana păgânilor;


Bucură-te, pătimitor pentru adevăr;


Bucură-te, următor, în credință, al Sfântului Chir;


Bucură-te, biruitor al necredinței și nedreptăților;


Bucură-te, pavăză a celor neputincioşi;


Bucură-te, Sfinte Ioane, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 10


Stând în temniță cu bărbăție și cu sufletul senin, alături de Sfântul Ioan şi de Sfânta Atanasia şi fiicele ei, Sfinte Chir, lăudai cu dragoste până la moarte pe Hristos, cântându-I neîncetat: Aliluia!


Icosul 10


Zadarnic au încercat vrăjmașii chinuitori să te întoarcă de la legea lui Dumnezeu, Sfinte Mucenice Chir, dar tu cu îndrăzneală ai mărturisit pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru care ai primit din cer binecuvântata cunună mucenicească, iar de la cei credincioşi aceste laude:


Bucură-te, ascultător al glasului lui Dumnezeu;


Bucură-te, cel ce pe cei rătăciți cu răbdare i-ai povățuit;


Bucură-te, cel ce în chinuri te-ai desăvârșit;


Bucură-te, călăuzitor al celor în neputințe;


Bucură-te, îndelung răbdător și mult folositor;


Bucură-te, întăritor al celor fără de nădejde;


Bucură-te, păstor neobosit al doctorilor;


Bucură-te, liman binefăcător al bolnavilor;


Bucură-te, cel ce pe Sfinți i-ai avut înainte mergători;


Bucură-te, cel ce legea lui Dumnezeu ai urmat;


Bucură-te, cel ce pe săraci i-ai vindecat în dar;


Bucură-te, cel ce ai răspândit cu dragoste lumina credinţei;


Bucură-te, Sfinte Chir, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 11


Puternic apărător al dreptei credințe te-au arătat faptele tale şi mare tămăduitor al celor bolnavi, Sfinte Ioane, cel ce te-ai milostivit necontenit spre suferinţa lor și, vindecându-i, i-ai îndemnat să cânte lui Hristos: Aliluia!


Icosul 11


Ucenic al Sfântului Chir ai fost, fericite Ioane, și neobosit călător prin lume alături de acesta, chemând pe toţi să laude Treimea Cea de o fiinţă, pentru Care ţi-ai dat și viaţa, ca un Apostol, Doctor şi Mucenic, primind de la noi aceste smerite laude:


Bucură-te, mieluşel preablând al Păstorului Hristos;


Bucură-te, cald folositor al credincioșilor;


Bucură-te, grabnic vindecător al bolnavilor;


Bucură-te, hotărât apărător al credincioșilor;


Bucură-te, osânditor al nedreptății;


Bucură-te, cel ce şi în chinuri cântai lui Hristos;


Bucură-te, învingător al suferințelor;


Bucură-te, puternic ajutător în necazuri și ispite;


Bucură-te, stâncă neclintită în fața viforului prigonitorilor;


Bucură-te, îndelung-răbdător în fața răutății chinuitorilor;


Bucură-te, cel ce ai dobândit iubirea lui Dumnezeu;


Bucură-te, pilda vieții dreptmăritoare;


Bucură-te, Sfinte Ioane, Mărturisitor al lui Hristos!


Condacul 12


De mari daruri v-ați învrednicit, Sfinților Mucenici Chir și Ioan, făcând minuni în viaţă şi după moarte. Pentru aceea, după încetarea prigoanelor, a rânduit Dumnezeu să se scoată din pământ sfintele voastre moaşte şi să se aşeze în biserica din Canopus, unde cei ce primeau binefacerile voastre slăveau pe Hristos, cântând: Aliluia!


Icosul 12


Îngerul Domnului s-a arătat Sfântului Ierarh Chiril, marele Arhiepiscop al Alexandriei, cerându-i să ducă moaștele voastre din Canopus în Manutin, unde au izgonit duhurile necurate din capiștea idolească și au săvârșit multe și slăvite minuni, pentru care cu osârdie vă lăudăm așa:


Bucurați-vă, cinstiți lucrători ai viei duhovnicești;


Bucurați-vă, neînfricați păstori ai turmei lui Hristos;


Bucurați-vă, puternici întăritori ai celor în dureri;


Bucurați-vă, următori ai sfințeniei;


Bucurați-vă, Sfinți din cer ocrotitori;


Bucurați-vă, vindecători ai celor îndrăciți;


Bucurați-vă, tămăduitori ai celor orbi și ologi;


Bucurați-vă, neasemuiți apărători ai dreptei credințe;


Bucurați-vă, învingători ai asupririlor;


Bucurați-vă, cei ce cu Îngerii acum vă veseliți;


Bucurați-vă, ostași buni și neclintiți ai Celui Preaînalt;


Bucurați-vă, cei ce ați răspândit dragoste şi înţelegere;


Bucurați-vă, Sfinților Chir și Ioan, Mărturisitori ai lui Hristos!


Condacul 13


O, Sfinților Mucenici Chir și Ioan, doctori fără de arginți şi făcători de minuni, adevărați tămăduitori ai trupurilor și ai sufletelor celor din necazuri, nevoi și suferințe, dăruiți-ne şi nouă sănătate, ajutor şi bună sporire în viaţa plăcută lui Dumnezeu, ca împreună cu voi să-I cântăm în veci: Aliluia! (acest Condac se zice de trei ori)


Icosul 1


Dumnezeu v-a ales pe voi, Sfinților Mucenici, să propovăduiți credința adevărată și, prin darul minunilor şi al vindecărilor, să-i aduceți pe cei pierduți la adevăr. Pentru aceasta noi vă lăudăm, zicând:


Bucurați-vă, iscusiți doctori ai trupurilor;


Bucurați-vă, vestiți tămăduitori ai sufletelor;


Bucurați-vă, împlinitori ai poruncilor dumnezeieşti;


Bucurați-vă, următori ai luiHristos;


Bucurați-vă, nevoitori pentru credință;


Bucurați-vă, stele ce luminaţi lumea;


Bucurați-vă, săvârșitori de mari binefaceri;


Bucurați-vă, îngeri pe pământ;


Bucurați-vă, cei hrăniţi cu învățăturile sfinte;


Bucurați-vă, evlavioşi cinstitori ai Treimii;


Bucurați-vă, pătimitori pentru Evanghelie;


Bucurați-vă, mult râvnitori ai dreptei credințe;


Bucurați-vă, Sfinților Chir și Ioan, Mărturisitori ai lui Hristos!


Condacul 1


Pe Sfinții făcători de minuni şi doctori fără de arginți Chir și Ioan, care au primit cununa muceniciei pentru Hristos Dumnezeu, cu credință și multă evlavie să-i cinstim pentru nevoința lor și cu dragoste să le cântăm: Bucurați-vă, Sfinților Chir și Ioan, Mărturisitori ai lui Hristos!


Rugăciune


Sfinților Mucenici și Doctori fără de arginți, făcătorilor de minuni Chir și Ioan, cei ce, călăuziți de Duhul Sfânt, ați lepădat toată grija pământească şi ați slujit Împăratului ceresc spre viaţa cea nemuritoare, primiți această puţină rugăciune a noastră! Nu suntem vrednici să mulţumim pentru binefacerile voastre, nu avem sârguinţă care să ne apropie de dragostea lui Dumnezeu şi nici fapte bune către aproapele nostru, care să ne aducă îndurare. Dar, ştiindu-vă grabnic apărători ai creştinilor, către voi îndrăznind, cerem cu stăruinţă: Vindecați rănile sufletelor și ale trupurilor noastre, Sfinților, că greu pătimim, şi izbăviți-ne de ispitele şi de primejdiile cu care vrăjmaşul ne îngrozeşte. Rugați-vă Stăpânului tuturor să ne ierte păcatele şi să ne dăruiască luminare minţii și inimii noastre, călăuzire la ceas de nedumerire, sprijin în lucrarea faptelor bune, spor în credinţă, pace, sănătate şi ajutor în toate cele bune, pentru ca, prin mijlocirile voastre, să ne facem vrednici Împărăţiei cerurilor, slăvind pe Treimea Cea nedespărţită în vecii vecilor.


Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfinților Mucenici Chir și Ioan şi ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Pomenirea Sfinților Doctori fără de arginți și făcători de minuni, Chir și Ioan

 Pomenirea Sfinților Doctori fără de arginți și făcători de minuni, Chir și Ioan

Acești slăviți și mult milostivi sfinți nu erau frați după trup, ci după duh. La început Chir a locuit în Alexandria, unde era medic și vindeca oamenii prin îndoita cunoaștere a artei medicale și a puterii lui Hristos.

Aflând că boala vine asupra omului cel mai mult din cauza păcatului, Chir îi îndruma întotdeauna pe pacienții săi către pocăință, rugăciune și curățirea de păcate, care puteau aduce sănătate și sufletului și trupului.

Când au început persecuțiile lui Dioclețian asupra creștinilor Chir s-a retras în Arabia unde s-a tuns în monahism. A devenit la fel de cunoscut în Arabia precum fusese și în Alexandria, așa încât oamenii alergau la el de pretutindeni pentru vindecare.

Auzind despre Chir, Ioan, care era ofițer roman la Edessa, a venit să-l vadă. întâlnindu-se față către față, s-au iubit ca frații și au rămas împreună viețuitori intru nevoințele monahicești.

În vremea aceea o femeie creștină pe nume Anastasia a fost chinuită pentru credință împreună cu cele trei fiice ale ei, în cetatea Canopus.

Auzind acestea, Chir și Ioan au venit la Canopus spre a le întări pe mamă și fiice să nu se lepede de Hristos. Și cu adevărat prin ajutorul lor Anastasia nu s-a lepădat de credință și a primit cununa muceniciei împreună cu fiicele ei. Fiicele Anastasiei sunt Sfânta Teoctista, în vârstă de cincisprezece ani, Sfânta Teodota, în vârstă de treisprezece ani și Sfânta Eudochia, în vârstă de unsprezece ani.

Chinuitorii atunci i-au prins și pe Chir și Ioan cărora, după întemnițare și tortură, le-au tăiat capetele la anul 311 după Hristos. Minunile lucrate de acești sfinți atât în timpul vieții, cât și după moarte, sunt nenumărate.

Sfintele lor moaște au fost mutate la Roma în timpul împărăției lui Arcadie. Acești Sfinți sunt invocați de preotul slujitor la Slujba Sfințirii Apei, la Taina Sfântului Maslu și sunt foarte grabnic ajutători celor care suferă de insomnie.


duminică, 29 ianuarie 2023

Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei

 Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei 



Preotul dă obișnuita binecuvântare:


Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor.


Strana: Amin.


Iar dacă nu este preot, se zice:


În Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!


Apoi Rugăciunile începătoare:


Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.


Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.


Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi. (de trei ori cu trei închinăciuni)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.


Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.


Preotul: Că a Ta este împărăția și puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.


Strana: Amin.


iar de nu este preot, se zice: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin.


Apoi Troparele de umilință, glasul al șaselea:


Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de niciun răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.


Doamne, miluieşte-ne pe noi că întru Tine am nădăjduit, nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mâinilor Tale şi numele Tău chemăm.


Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


A Născătoarei de Dumnezeu:


Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne izbăvim prin tine din nevoi, că tu eşti mântuirea neamului creştinesc.


Apoi Crezul:


Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor.

Şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut, mai înainte de toţi vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.

Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om.

Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat.

Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.

Şi S-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui.

Şi iarăşi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, a Cărui Împărăţie nu va avea sfârşit.

Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă făcătorul, Care de la Tatăl purcede, Cela Ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi slăvit, Care a grăit prin prooroci.

Întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească (apostolică) Biserică.

Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor.

Aştept învierea morţilor.

Şi viaţa veacului ce va să fie. Amin.


Doamne, miluiește. (de 12 ori)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Veniți să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu!

Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu!

Veniți să ne închinăm și să cădem la Însuși Hristos, Împăratul și Dumnezeul nostru! (cu trei închinăciuni)


Psalmul 142:


1. Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta, auzi‑mă, întru dreptatea Ta. 

2. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu‑i drept înaintea Ta. 

3. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu‑m‑a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. 

4. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. 

5. Adusu‑mi‑am aminte de zilele cele de demult; cugetat‑am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m‑am gândit. 

6. Întins‑am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoșat. 

7. Degrab auzi‑mă, Doamne, că a slăbit duhul meu, nu‑Ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt. 

8. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea; arată‑mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. 

9. Scapă‑mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. 

10. Învață‑mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu; Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. 

11. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește‑mi viață, întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. 

12. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău. 


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Aliluia, Aliluia, Aliluia, slavă Ţie, Dumnezeule!

Aliluia, Aliluia, Aliluia, slavă Ţie, Dumnezeule!

Aliluia, Aliluia, Aliluia, slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie! (cu trei închinăciuni)


Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă. Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului. (de trei ori)


Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul


Glasul 4


Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnzeu însuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credință răbdând până la sânge, Sfințite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.


Doamne, miluiește. (de 12 ori)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Psalmul 50:


1. Miluiește‑mă, Dumnezeule, după mare mila Ta. 

2. Și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea. 

3. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. 

4. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. 

5. Ție Unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. 

6. Că iată, întru fărădelegi m‑am zămislit și în păcate m‑a născut maica mea. 

7. Că iată, adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi‑ai arătat mie. 

8. Stropi‑mă‑vei cu isop și mă voi curăți; spăla-mă‑vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. 

9. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se‑vor oasele mele cele smerite. 

10. Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge‑le. 

11. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. 

12. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău Cel Sfânt nu‑L lua de la mine. 

13. Dă‑mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. 

14. Învăța‑voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. 

15. Izbăvește‑mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura‑se‑va limba mea de dreptatea Ta. 

16. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. 

17. Că de ai fi voit jertfă, Ți‑aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. 

18. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. 

19. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. 

20. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței. 


Condacul 1 


Sosit-a astăzi bucurie și mângâiere tuturor drept-credincioșilor creștini la prăznuirea dumnezeiescului Ierarh și Mucenic Ignatie, pe care din copilărie Mântuitorul în preasfintele Sale brațe L-a luat și L-a purtat și a cărui fericită inimă sălaș Cuvântului s-a arătat. Pe acesta toți cu evlavie cinstindu-l, așa să strigăm: Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Icosul 1 


Îngerească viață pe pământ ai petrecut, dumnezeiescule Ierarhe Ignatie, cu văpaia dragostei lui Hristos inima ta aprinzând, cu gura și cu limba, în toată vremea și locul, slavoslovind; pentru care și noi te lăudăm, zicând:

Bucură-te, al ierarhilor și mucenicilor mare soare;

Bucură-te, adevăratule lucrător al rugăciunilor celor gândite;

Bucură-te, sălașule cuvântător, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat;

Bucură-te, biserică vie a Marelui Împărat;

Bucură-te, că și pe a ta inimă jertfă lui Dumnezeu o ai sfințit;

Bucură-te, căci cu inima crezând, cu gura pe Hristos la arătare luminat L-ai propovăduit;

Bucură-te, că din copilărie ai fost ales și chemat de Hristos;

Bucură-te, stâlp al Bisericii mult luminos;

Bucură-te, vasule ales, care lui Pavel te-ai asemănat;

Bucură-te, că numele lui Hristos înaintea păgânilor l-ai purtat;

Bucură-te, că de la „fiul tunetului” dreapta credință ai învățat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 2-lea 


Ales ai fost spre păstorire, cu sfatul tuturor Sfinților Apostoli, unde cu râvnă apostolească foarte te-ai ostenit și talantul cel dat ție l-ai înmulțit. Făclie mult luminoasă în sfeșnicul Bisericii ai fost și pe mulți i-ai învățat a cânta lui Hristos: Aliluia! 


Icosul al 2-lea 


Așezat-ai preafrumoasă rânduială de slavoslovie în Biserica lui Hristos, asemenea cetelor îngerești pe care singur le-ai văzut în a ta descoperire, cu bună cuviință pe Dumnezeu slavoslovind; auzi-ne și pe noi, care te lăudăm pe tine așa:

Bucură-te, al Siriei și al Antiohiei luminătorule;

Bucură-te, al așezămintelor apostolești cu sfințenie păstrătorule;

Bucură-te, desăvârșitule slujitor al tinerilor lui Hristos;

Bucură-te, al Bisericii celei dreptmăritoare sfeșnic mult luminos;

Bucură-te, că în Antiohia ucenicii lui Hristos creștini s-au numit;

Bucură-te, că pe poporul cel nou cu cuvântul și cu fapta l-ai povățuit;

Bucură-te, că pentru dragostea lui Hristos pe tine te-ai jertfit;

Bucură-te, că prin lumina vieții tale multe suflete ai luminat;

Bucură-te, că prin ușa adevărului în staulul lui Hristos ai intrat;

Bucură-te, că prin tine turma lui Hristos pășune bună a aflat;

Bucură-te, că pe tine cuvântătoarea turmă foarte te-a ascultat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 3-lea 


Stătut-ai, Preafericite, ca o nicovală a Duhului, cu multă răbdare în fața tuturor necazurilor, a prigonitorilor care neîncetat te loveau și pentru toate mulțumeai lui Dumnezeu, Care te întărea pe tine, spre a-I cânta Lui: Aliluia! 


Icosul al 3-lea 


Auzind împăratul Traian că tu ești numit purtător de Dumnezeu, te-a întrebat pe tine: „Ce înseamnă această numire?”. La care întrebare cu mare îndrăzneală i-ai răspuns și nedumeririi lui cu înțelepciune i-ai descoperit taina; pentru care primește, te rugăm, și de la noi aceste smerite cântări:

Bucură-te, că prin scurte cuvinte lui i-ai arătat;

Bucură-te, că ce înseamnă „purtător de Dumnezeu” pe el l-ai învățat;

Bucură-te, că la întrebarea împăratului Traian ai răspuns luminat;

Bucură-te, că pe împăratul Traian pentru a lui nedumerire l-ai mustrat;

Bucură-te, că pe zeii lui cei mincinoși deșertăciune i-ai arătat;

Bucură-te, că Traian împăratul de a ta bărbăție s-a minunat;

Bucură-te, că taina Întrupării Cuvântului lui Traian i-ai propovăduit;

Bucură-te, că de mântuitoarele pătimiri ale lui Hristos tu i-ai vorbit;

Bucură-te, că și preaslăvita Înviere a lui Hristos lui o ai vestit;

Bucură-te, că minunile lui Dumnezeu înaintea împăraților le-ai arătat;

Bucură-te, că de furia lui Traian nu te-ai înfricoșat;

Bucură-te, că în dreapta credință ai rămas nemișcat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 4-lea 


Văzând împăratul Traian marea ta îndrăzneală și neclintirea de adevăr, foarte s-a mâniat pe tine, mărturisitorule al numelui lui Hristos, și în temniță te-a aruncat. Iar tu, Fericite, cu mare bucurie ai primit hotărârea lui și lui Hristos laudă I-ai dat, cântând: Aliluia! 


Icosul al 4-lea 


După a ta aruncare în temniță, Traian împăratul toată noaptea nu a putut dormi, socotind întru sine cu ce fel de moarte te va pierde; iar tu, pătimitorule, îți găteai a ta inimă spre a primi cu bucurie moartea pentru doritul tău Iisus. Deci cu cuviință și noi către tine zicem așa:

Bucură-te, că numele lui Iisus Hristos înaintea lui Traian cu mare îndrăzneală L-ai mărturisit;

Bucură-te, că de a ta bărbăție și îndrăzneală a rămas uimit;

Bucură-te, căci cu ai săi sfetnici s-a sfătuit spre a ta pierzare;

Bucură-te, că și tu cu mare sete așteptai moartea fără înspăimântare;

Bucură-te, că, auzind tu această hotărâre, foarte te-ai bucurat;

Bucură-te, că spre mâncarea fiarelor pe tine te-au osândit;

Bucură-te, că cei păstoriți de tine, auzind a ta osândire spre moarte, foarte s-au întristat;

Bucură-te, că tu pe toți cu cuvinte de îmbărbătare foarte i-ai mângâiat;

Bucură-te, că de la Antiohia la Roma ai fost trimis fiarelor spre mâncare;

Bucură-te, că pe a ta cuvântătoare turmă o ai binecuvântat la plecare;

Bucură-te, căci cu mare fierbințeală la a ta plecare pentru Biserică te-ai rugat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 5-lea 


Tânguitu-s-a cu amar la a ta plecare din Antiohia toată mulțimea binecredincioșilor, și pe tine, iubitul ei păstor, cu lacrimi te-a petrecut. Iar tu, preaînțelepte, pe toți i-ai învățat să nu slăbească în dreapta credință și pentru toate să dea slavă lui Dumnezeu, cântând: Aliluia! 


Icosul al 5-lea 


Venit-au, după porunca împărătească, zece ostași aspri și nemilostivi, care cu mare mânie legându-te în lanțuri, te-au dus la corabie; și așa, spre chinuri ai început a călători. Iar creștinii cei binecredincioși, cu silința inimii, te lăudau, zicând așa:

Bucură-te, păstorul nostru cel bun și iubit;

Bucură-te, că a ta călătorie spre cer acum a sosit;

Bucură-te, că această sfântă călătorie tu foarte o ai dorit;

Bucură-te, că din Seleucia plecând, la Smirna ai sosit;

Bucură-te, că tu acolo cu Sfântul Policarp te-ai întâlnit;

Bucură-te, că de vorbirea cu el tu foarte te-ai mângâiat;

Bucură-te, că Fericitul Policarp ale tale lanțuri le-a sărutat;

Bucură-te, că preoții și clericii cu lacrimi au udat lanțurile tale;

Bucură-te, că mulțimea creștinilor, văzându-te legat, se tânguia cu jale;

Bucură-te, că mulți, văzând lanțurile tale, spre mărturisire s-au îmbărbătat;

Bucură-te, că toți cu umilință și cu dragoste te priveau când de la ei ai plecat;

Bucură-te, că a nu te uita în ale lor sfinte rugăciuni pe toți i-ai rugat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 6-lea 


Arzând cu dorirea de a pătimi pentru numele lui Hristos, foarte ai rugat prin scrisoare pe creștinii cei din Roma a nu pune piedică la a ta sfântă alergare, și cu mare bucurie așteptând ziua chinuirii tale, cântai lui Dumnezeu laudă din inimă: Aliluia! 


Icosul al 6-lea 


Sfătuit-ai pe bunii creștini să nu arate către tine dragoste deșartă, spre a te cruța și a te vedea viu cu trupul, ci mai vârtos cu toții să se roage spre a-ți dărui ție Dumnezeu răbdare până la sfârșit; iar noi, păcătoșii, cinstind a ta sfântă dorire, zicem către tine așa:

Bucură-te, pătimitorule al bunei credințe, cel cu dor înfocat;

Bucură-te, căci cu fierbințeala credinței tale lui Petru te-ai asemănat;

Bucură-te, că asemenea lui Pavel, la Roma plecând, cu lanțuri ai fost legat;

Bucură-te, că pe feciorelnicul Evangheliei cu dragoste l-ai urmat;

Bucură-te, că dulcețile acestui veac pe tine nu te-au biruit;

Bucură-te, că pentru dragostea lui Iisus Hristos întru feciorie ai viețuit;

Bucură-te, că slava veacului de acum o ai trecut cu vederea;

Bucură-te, că slava veșnicelor bucurii ți-a fost ție mângâierea;

Bucură-te, că pentru adevărata fericire pururea te întăreai cu darul;

Bucură-te, păstorule cel adevărat al turmei tale;

Bucură-te, că în suferințele tale pe Duhul cel Sfânt Îl aveai mângâietor;

Bucură-te, că lui Iisus, Păstorul cel Mare, ai fost următor;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 7-lea 


Zis-ai, Fericite, că „de la Siria până la Roma pe pământ și pe apă cu fiarele mă lupt”, arătând prin aceasta cruzimea și sălbăticia ostașilor celor păgâni de a spori chinurile tale. Dar tu, răbdătorule de chinuri, mulțumeai lui Dumnezeu, Care te întărea în răbdare, și cântai: Aliluia! 


Icosul al 7-lea 


Arătat-ai, omule al lui Dumnezeu, că creștinătatea nu este numai un lucru al sfătuirii, ci mai ales al măririi de suflet și al suferinței pentru adevăr; căci prin suferință ai dovedit tăria credinței. Te rugăm, auzi-ne și pe noi, cei neputincioși, care te lăudăm așa:

Bucură-te, că tu, ca cerbul spre izvoarele apelor, spre chinuire alergai;

Bucură-te, că pe creștinii cei din Roma prin scrisori foarte îi rugai;

Bucură-te, căci așa le ziceai: „Nimeni din voi să nu îndrăznească!”;

Bucură-te, căci o dorire aveai, de la mâncarea fiarelor să nu te oprească;

Bucură-te, căci pe toate cele de aici le-ai socotit deșertăciune;

Bucură-te, că moartea cea pentru Hristos ai socotit-o înțelepciune;

Bucură-te, că te-ai silit pe cât a fost cu putință;

Bucură-te, că de o mie de ori doreai să mori pentru dragostea credinței și pentru dreapta credință;

Bucură-te, că pe stăpânitorul veacului de acum prin suferință l-ai biruit;

Bucură-te, că pentru dragostea lui Hristos răbdare ai avut până la sfârșit;

Bucură-te, că prin dragoste dumnezeiască faptele credinței le-ai arătat;

Bucură-te, căci cu sete arzătoare în calea dumnezeieștilor porunci ai alergat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 8-lea 


Purtătorule de Dumnezeu, Ignatie, purtat-ai neîncetat pe a ta limbă numele lui Iisus Hristos; avut-ai de-a pururi în minte prezența Lui, iar în inimă sete de dragostea Lui, prin care gânditor și simțitor Îl lăudai pe El, strigând: Aliluia! 


Icosul al 8-lea 


Călătorit-ai, Sfinte Mucenice, cu mare osteneală și necazuri prin Troada și Neapoli, apoi prin Filipopoli și Macedonia, sfătuind și întărind pe creștinii cei de acolo; iar noi nevrednicii, cinstind mucenicia ta și călătoria cea spre moarte, zicem așa:

Bucură-te, căci cu mare îndrăzneală, în legături fiind, cuvântul lui Dumnezeu l-ai mărturisit;

Bucură-te, că, prin scrisoare, pe creștinii cei de acolo foarte i-ai întărit;

Bucură-te, că pe tine legat în lanțuri te-au văzut, pentru dragostea lui Hristos;

Bucură-te, căci creștinii cei din Macedonia cu inimă îndurerată te priveau;

Bucură-te, că urmele sfintelor tale picioare cu lacrimi le sărutau;

Bucură-te, că prin cuvintele tale ei tare s-au îmbărbătat;

Bucură-te, că pentru ei și pentru Hristos sufletul ți-ai pus;

Bucură-te, jertfă vie și cuvântătoare a lui Hristos Iisus;

Bucură-te, apărătorule al dreptei credințe preaînfocat;

Bucură-te, pătimitorule al lui Hristos cel mult încercat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 9-lea 


Trecut-ai, pătimitorule, în a ta călătorie, pe Marea Adriatică și a Tirului, sosind în Puteoli, unde cu mare dragoste ai fost întâmpinat de bunii creștini cei de acolo, pe care mult i-ai sfătuit să fie tari și statornici în credința lui Iisus Hristos și să-I cânte: Aliluia! 


Icosul al 9-lea 


Ajuns-ai, purtătorule de Dumnezeu, Ignatie, la Roma, unde împreună cu scrisorile împăratului te-au predat ostașii eparhului cetății; iar după ce au citit scrisorile cu poruncile ce le dădea împăratul, au pregătit fiarele spre a ta mâncare. Noi, de aceasta aducându-ne aminte, zicem așa:

Bucură-te, că în toată Roma vestea sosirii tale creștinii o au auzit;

Bucură-te, că toți ziceau: „Episcopul Siriei la noi a venit”;

Bucură-te, căci creștinii în taină se adunau;

Bucură-te, căci cu bucurie și cu întristare de a ta venire vorbeau;

Bucură-te, că în locul unde erai cu toții s-au adunat;

Bucură-te, că pe tine în lanțuri, pentru Hristos, te-au văzut legat;

Bucură-te, căci ei au înțeles că spre mâncarea fiarelor ești pregătit;

Bucură-te, că aceasta înțelegând cu inima lor, toți au pătimit;

Bucură-te, căci cu a ta mâncare de fiare, eparhul pe creștinii cei din Roma voia să-i înfricoșeze;

Bucură-te, că în temniță pentru Iisus Hristos erai ținut legat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 10-lea 


Adunatu-s-a mare mulțime de popor din toată cetatea Romei, auzind că Episcopul Siriei va fi dat spre mâncarea fiarelor. Iar tu, purtătorule de Dumnezeu, Ignatie, având în a ta inimă pe Iisus Hristos, așteptai cu liniște și cu bucurie mult doritul tău ceas și, prin neîncetată rugăciune a inimii, gânditor strigai lui Dumnezeu: Aliluia! 


Icosul al 10-lea 


Adusu-te-au ostașii în priveliște pe tine, Preafericite, spre a te da fiarelor mâncare. Împlinitu-s-a a ta sfântă dorire, pentru care mai înainte ziceai: „Grâu sunt și voiesc să mă macin de dinții fiarelor, spre a mă face pâine dulce Preasfintei Treimi!”, iar noi, smeriții, însoțind gânditor a ta sfântă dorire, zicem așa:

Bucură-te, că în priveliște spre mâncarea fiarelor acum te-au adus;

Bucură-te, că în acest ceas în cămara inimii tale vorbeai cu Iisus;

Bucură-te, că leii flămânzi spre a ta mâncare pregătiți erau;

Bucură-te, că acum cu spaimă și cu mirare privitorii așteptau;

Bucură-te, că în acel moment tu cu sete dumnezeiască i-ai așteptat;

Bucură-te, că, intrând în arenă, către popor cu mare glas ai strigat;

Bucură-te, că în fața a toată mulțimea adevărul l-ai arătat;

Bucură-te, că pe Iisus Hristos L-ai mărturisit luminat;

Bucură-te, că pe El L-ai arătat că este Dumnezeu adevărat;

Bucură-te, că încă sfânta mărturisire pe buze o aveai când leii veneau spre tine urlând;

Bucură-te, că în acel minut leii pe tine te-au sfâșiat;

Bucură-te, că acum sfântul tău suflet spre cer a zburat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 11-lea 


Făcutu-s-a mormânt sfântului tău trup pântecele leilor, iar cerul cămară preacurată s-a pregătit pentru fericitul tău suflet, unde ajungând, pururea pe Dulcele tău Iisus ÎI vezi și acolo împreună cu toate cetele îngerilor și ale sfinților Îl lauzi pe El, cântând: Aliluia! 


Icosul al 11-lea 


Minune mare și preadorită s-a văzut la sfârșitul tău, Sfinte Mucenice Ignatie, căci leii mâncând sfântul tău trup, după cum singur mult ai dorit, inima ta întreagă și neatinsă a rămas, spre a se arăta tuturor adevărul cel de tine mărturisit; pentru care noi, slăvind dumnezeiasca Pronie, către tine zicem așa:

Bucură-te, că acum dorirea ta a luat sfârșit;

Bucură-te, că acum, grâule al lui Dumnezeu, dinții fiarelor te-au măcinat;

Bucură-te, că inima ta cea de Dumnezeu iubitoare leii nu o au mâncat;

Bucură-te, că spre mustrarea necredincioșilor Dumnezeu pe ea o a păstrat;

Bucură-te, că pe a ta inimă păgânii cu sabia în două o au despicat;

Bucură-te, că la despicarea inimii tale mare minune s-a arătat;

Bucură-te, că pe amândouă părțile inimii tale scris era preafrumos;

Bucură-te, căci cu slove de aur scria: Iisus Hristos;

Bucură-te, Ignatie, grâul cel de Hristos semănat;

Bucură-te, că pentru dragostea lui Hristos de dinții fiarelor te-ai măcinat;

Bucură-te, pâinea Marelui Împărat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 12-lea 


Dar au rămas Bisericii lui Hristos unele din oasele tale pe care leii nu le-au mâncat, și pe acestea ca pe o vistierie de mult preț adunându-le, cu mare bucurie binecredincioșii le sărutau și pe Dumnezeu, Cel ce te-a întărit pe tine până la sfârșit, Îl lăudau, zicând: Aliluia! 


Icosul al 12-lea 


Serafim pururea înfierbântat de dragostea lui Dumnezeu ai fost tu pe pământ, dumnezeiescule Ignatie, marele nostru ierarh, cu duhul arzând de bucurie și cu cutremur Domnului slujind; pentru care și noi, nepricepuții, îndrăznim a te lăuda pe tine, zicând:

Bucură-te, căci tu pe Dumnezeu din toată inima, cugetul și puterea ta L-ai iubit;

Bucură-te, căci tu cea dintâi poruncă prin a ta viețuire cu lucrul o ai împlinit;

Bucură-te, că inima, mintea și limba de-a pururea în rugăciune le aveai;

Bucură-te, că prin rugăciunile tale cele de foc pururea cu duhul ardeai;

Bucură-te, că, prin gânditoarea rugăciune a inimi tale, dorul lui Dumnezeu pururea îl aprindeai;

Bucură-te, că, prin uimire și robia minții, în cer cu inima te suiai;

Bucură-te, că pe limba ta, pururea numele lui Hristos ai purtat;

Bucură-te, că în inima ta pururea prezența lui Dumnezeu ai păstrat;

Bucură-te, că inima ta pururea după Dumnezeu a însetat;

Bucură-te, că, prin chinuri și moarte, pildă desăvârșită turmei ai dat;

Bucură-te, că spre moarte cu bucurie ai plecat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul al 13-lea 


O, preafericite arhiereule al lui Hristos Ignatie, pe care în brațele cele preasfinte din copilărie Hristos te-a luat și care toată viața ta pe El în a ta inimă L-ai purtat; te rugăm să mijlocești pentru noi, păcătoșii, către Preaînaltul Dumnezeu, ca să dobândim mila și ajutorul Lui în toate zilele vieții, și în veacul cel viitor să ne învrednicim a cânta împreună cu tine lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori) 


Icosul 1 


Îngerească viață pe pământ ai petrecut, dumnezeiescule Ierarhe Ignatie, cu văpaia dragostei lui Hristos inima ta aprinzând, cu gura și cu limba, în toată vremea și locul, slavoslovind; pentru care și noi te lăudăm, zicând:

Bucură-te, al ierarhilor și mucenicilor mare soare;

Bucură-te, adevăratule lucrător al rugăciunilor celor gândite;

Bucură-te, sălașule cuvântător, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat;

Bucură-te, biserică vie a Marelui Împărat;

Bucură-te, că și pe a ta inimă jertfă lui Dumnezeu o ai sfințit;

Bucură-te, căci cu inima crezând, cu gura pe Hristos la arătare luminat L-ai propovăduit;

Bucură-te, că din copilărie ai fost ales și chemat de Hristos;

Bucură-te, stâlp al Bisericii mult luminos;

Bucură-te, vasule ales, care lui Pavel te-ai asemănat;

Bucură-te, că numele lui Hristos înaintea păgânilor l-ai purtat;

Bucură-te, că de la „fiul tunetului” dreapta credință ai învățat;

Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Condacul 1 


Sosit-a astăzi bucurie și mângâiere tuturor drept-credincioșilor creștini la prăznuirea dumnezeiescului Ierarh și Mucenic Ignatie, pe care din copilărie Mântuitorul în preasfintele Sale brațe L-a luat și L-a purtat și a cărui fericită inimă sălaș Cuvântului s-a arătat. Pe acesta toți cu evlavie cinstindu-l, așa să strigăm: Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat! 


Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.


Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi. (de trei ori cu trei închinăciuni)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.


Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.


Preotul: Că a Ta este împărăția și puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.


Strana: Amin.


iar de nu este preot, se zice: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin.


Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul


Glasul 4


Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnzeu însuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credință răbdând până la sânge, Sfințite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.


Preotul (sau diaconul) zice ectenia:


Miluiește-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila Ta, rugămu-ne Ție, auzi-ne și ne miluiește.


Strana: Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Înca ne rugăm pentru mila, viața, pacea, sănătatea, mântuirea, cercetarea, lăsarea și iertarea păcatelor, buna-sporire și ajutorul robilor lui Dumnezeu (N, cei pentru care se face rugăciunea) și pentru ca să li se ierte lor toată greșala cea de voie și cea fără de voie.


Strana: Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Încă ne rugăm ca să se păzească sfânt locașul acesta, țara aceasta, orașul (satul) acesta și toate mănăstirile, orașele și satele, de boală, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastră și de războiul cel dintre noi; pentru ca milostiv, blând și lesne iertător să ne fie nouă Bunul și Iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, să îndepărteze și să împrăștie toată mânia care se pornește asupra noastră, să ne izbăvească pe noi de mustrarea Lui cea dreaptă, care este asupra noastră, și să ne miluiască pe noi.


Strana: Doamne, miluiește. (de 40 de ori)


Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, și, Milostive, milostiv fii nouă, Stăpâne, pentru păcatele noastre și ne miluiește pe noi.


Strana: Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Preotul zice ecfonisul: Că milostiv și iubitor de oameni Dumnezeu ești și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.


Strana: Amin.


În lipsa preotului, încheiem, zicând: 


Doamne, miluiește. (de 40 de ori)


Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

Aducerea cinstitelor moaște ale Sfântului Sfințitului Mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu

 Aducerea cinstitelor moaște ale Sfântului Sfințitului Mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu

29 ianuarie



Sfântul Ignatie de Dumnezeu purtătorul sau Teoforul, fiind dus în Roma, din porunca împăratului Traian (98-117), precum se scrie în viața lui, și de fiare fiind mâncat pentru Hristos, au rămas oarecare oase ale lui, care credincioșii, cei ce erau atunci acolo, mai întâi le-au pus cu cinste în Roma, la un loc însemnat; apoi, în vremea împărăției aceluiași Traian, le-au adus în Antiohia, spre apărarea cetății, spre tămăduirea bolnavilor, spre veselia a toată turma lui, și spre slava lui Hristos Dumnezeu, pentru Care a pătimit cu osârdie. Despre care, cel ce va voi ca să știe toate, să caute în viața lui, în 20 de zile ale lunii decembrie.

vineri, 27 ianuarie 2023

Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

 Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei



Preotul dă obișnuita binecuvântare:


Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor.


Strana: Amin.


Iar dacă nu este preot, se zice:


În Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!


Apoi Rugăciunile începătoare:


Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.


Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.


Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi. (de trei ori cu trei închinăciuni)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.


Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.


Preotul: Că a Ta este împărăția și puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.


Strana: Amin.


iar de nu este preot, se zice: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin.


Apoi Troparele de umilință, glasul al șaselea:


Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de niciun răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.


Doamne, miluieşte-ne pe noi că întru Tine am nădăjduit, nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mâinilor Tale şi numele Tău chemăm.


Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


A Născătoarei de Dumnezeu:


Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne izbăvim prin tine din nevoi, că tu eşti mântuirea neamului creştinesc.


Apoi Crezul:


Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor.

Şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut, mai înainte de toţi vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.

Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om.

Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat.

Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.

Şi S-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui.

Şi iarăşi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, a Cărui Împărăţie nu va avea sfârşit.

Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă făcătorul, Care de la Tatăl purcede, Cela Ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi slăvit, Care a grăit prin prooroci.

Întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească (apostolică) Biserică.

Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor.

Aştept învierea morţilor.

Şi viaţa veacului ce va să fie. Amin.


Doamne, miluiește. (de 12 ori)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Veniți să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu!

Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu!

Veniți să ne închinăm și să cădem la Însuși Hristos, Împăratul și Dumnezeul nostru! (cu trei închinăciuni)


Psalmul 142:


1. Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta, auzi‑mă, întru dreptatea Ta. 

2. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu‑i drept înaintea Ta. 

3. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu‑m‑a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. 

4. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. 

5. Adusu‑mi‑am aminte de zilele cele de demult; cugetat‑am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m‑am gândit. 

6. Întins‑am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoșat. 

7. Degrab auzi‑mă, Doamne, că a slăbit duhul meu, nu‑Ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt. 

8. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea; arată‑mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. 

9. Scapă‑mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. 

10. Învață‑mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu; Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. 

11. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește‑mi viață, întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. 

12. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău. 


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Aliluia, Aliluia, Aliluia, slavă Ţie, Dumnezeule!

Aliluia, Aliluia, Aliluia, slavă Ţie, Dumnezeule!

Aliluia, Aliluia, Aliluia, slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie! (cu trei închinăciuni)


Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă. Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului. (de trei ori)


Troparul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei


Glasul al 3-lea 


Podobie: Mare apărător... 


Curăția ta și rugăciunea, milostenia și înfrânarea vas ales al Sfântului Duh te-au făcut; pentru aceasta, Moldovei fiind păstor, urmai cu totul Păstorului Celui bun; Sfinte mare Ierarhe, milostive Iosife, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă. 


Glasul al 4-lea 


Podobie: Degrab ne întâmpină.. 


Cu evlavie urmând milostivirii cerești, Moldovei te-ai arătat arhipăstor milostiv și plin de sfințenie; pentru aceasta, Sfinte Ierarhe, prin cuvânt și prin fapte chemând la mântuire turma ta, te bucuri acum cu toți drepții în cer, Părinte Iosif. 


Doamne, miluiește. (de 12 ori)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Psalmul 50:


1. Miluiește‑mă, Dumnezeule, după mare mila Ta. 

2. Și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea. 

3. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. 

4. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. 

5. Ție Unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. 

6. Că iată, întru fărădelegi m‑am zămislit și în păcate m‑a născut maica mea. 

7. Că iată, adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi‑ai arătat mie. 

8. Stropi‑mă‑vei cu isop și mă voi curăți; spăla-mă‑vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. 

9. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se‑vor oasele mele cele smerite. 

10. Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge‑le. 

11. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. 

12. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău Cel Sfânt nu‑L lua de la mine. 

13. Dă‑mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. 

14. Învăța‑voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. 

15. Izbăvește‑mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura‑se‑va limba mea de dreptatea Ta. 

16. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. 

17. Că de ai fi voit jertfă, Ți‑aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. 

18. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. 

19. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. 

20. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței. 


Condacul 1 


Veniți toți iubitorii de Hristos, laude de mulțumire să aducem vrednicului păstor și ocrotitor al Bisericii din Moldova, ierarhul cel milostiv, Iosif, binefăcătorul celor necăjiți și evlaviosul slujitor al Bisericii. Și, mulțumindu-i pentru nemăsurata sa dragoste pentru credincioși, într-un glas să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Icosul 1 


Din copilărie ai fost călăuzit de harul Duhului Sfânt ca să-ți îndreptezi viața după poruncile Evangheliei lui Hristos, alegând să mergi pe calea virtuților și arătându-te nouă ca înger adevărat prin trăirea ta, pentru acesta te lăudăm, zicând:

Bucură-te, cel ce te-ai născut ca rod al rugăciunii;

Bucură-te, floare rară odrăslită în ținutul Iașilor;

Bucură-te, că din pruncie ai fost ocrotit de harul lui Dumnezeu;

Bucură-te, că la botez ai primit numele Înaintemergătorului Domnului;

Bucură-te, că de mic ți-ai hrănit sufletul cu rugăciunea;

Bucură-te, că îngerul păzitor ți-a îndrumat pașii tinereții;

Bucură-te, cel crescut în dreapta credință;

Bucură-te, cel ce te-ai făcut locaș al lui Hristos;

Bucură-te, iubitorul vieții curate;

Bucură-te, fire blândă și cucernică;

Bucură-te, că Duhul Sfânt ți-a mângâiat copilăria;

Bucură-te, suflet luminat de dumnezeieștile Scripturi;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 2-lea 


După trecerea din lumea aceasta a tatălui tău, preotul Anania, și după călugăria mamei tale, Teodosia, părăsind casa părintească l-ai urmat pe ierodiaconul Teofilact, rudenia ta, și, la vârsta de numai 10 ani, ai intrat în Mănăstirea Frumoasa din Basarabia, îmbrățișând viața smerită a monahilor, cântând lui Dumnezeu: Aliluia! 


Icosul al 2-lea 


Din tinerețe viețuind duhovnicește și îmbrăcând haina chipului îngeresc, înțelepciune ai dobândit și sufletul ți-a fost luminat de harul lui Hristos, de la care multe daruri sfinte ai primit, pentru aceea minunându-ne îți cântăm acestea:

Bucură-te, că în Mănăstirea Frumoasa din Basarabia te-ai adăpostit;

Bucură-te, că aici, în ascultare ai ucenicit;

Bucură-te, că aici ți-ai înfrumusețat sufletul cu smerenia;

Bucură-te, împlinitorule al poruncilor lui Hristos;

Bucură-te, vistierie a darurilor Duhului Sfânt;

Bucură-te, suflet luminat de lumina lui Hristos;

Bucură-te, tânăr iubitor de nevoință;

Bucură-te, tinerețe neîntinată;

Bucură-te, că ai aflat tinerețea cea veșnică;

Bucură-te, că ți-ai hrănit sufletul cu înțelepciunea;

Bucură-te, chip al vieții virtuoase;

Bucură-te, făclia purtării cuvioase;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 3-lea 


Urmând îndemnul Mântuitorului: „învățați de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima”, te-ai făcut Lui slujitor bun și credincios, Sfinte Iosif, pentru aceasta lăudăm pe Dumnezeu, cântându-I: Aliluia! 


Icosul al 3-lea 


Văzându-te îmbrăcat cu haina smereniei și împodobit cu virtutea ascultării, Mitropolitul Venimin Costachi te-a trimis ca să slujești, împreună cu ierodiaconul Teofilact, la Mănăstirea „Sfântul Spiridon” din Iași, unde cu răbdarea și cu rugăciunea ai mângâiat pe cei aflați în suferință, pentru aceasta te lăudăm zicând:

Bucură-te, inimă veghetoare;

Bucură-te, gură pururea rugătoare;

Bucură-te, nădejdea tuturor;

Bucură-te, alinarea suferințelor;

Bucură-te, către Sfântul Spiridon rugător;

Bucură-te, al neputincioșilor sprijinitor;

Bucură-te, al credincioșilor mângâietor;

Bucură-te, că prin rugăciune ești slăbănogilor întăritor;

Bucură-te, că de patimile trupești și sufletești ești izbăvitor;

Bucură-te, că de la tine toți primim ajutor;

Bucură-te, vistieria darurilor lui Dumnezeu;

Bucură-te, lauda credincioșilor;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 4-lea 


Minunându-ne, părinte, de dragostea ta pentru cei aflați în necazuri și suferințe, de bucurie fiind cuprinși, te rugăm, luminează-ne mintea, ca să cântăm lui Dumnezeu, dimpreună cu tine: Aliluia! 


Icosul al 4-lea 


Luminându-te cu credința și învățătura, întărindu-te cu nădejdea și îmbogățindu-te cu iubirea, te-ai făcut ascultător, viețuind în curăție și în sărăcie de bună – voie, pentru care te cinstim, cu unele ca acestea:

Bucură-te, că de vrednicul Episcop Chesarie al Buzăului ai fost călugărit;

Bucură-te, că ai primit numele lui Iosif „cel cu bun chip”;

Bucură-te, că tu, ca alt Iosif, te-ai arătat „drept și temător de Dumnezeu”;

Bucură-te, pildă vie a bunei cucernicii;

Bucură-te, că ai părăsit deșertăciunile lumești;

Bucură-te, râvnitorule pentru cele călugărești;

Bucură-te, că ai risipit negura patimilor;

Bucură-te, a călugărilor lumină;

Bucură-te, a cuvioșilor cunună;

Bucură-te, a monahilor nevoitori odihnă;

Bucură-te, a celor evlavioși, duhovnicească arvună;

Bucură-te, în rugăciuni neîncetată veghere;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 5-lea 


Hrănindu-ți sufletul cu dreapta învățătură a Domnului Hristos, te-ai făcut fiu al Luminii, în care a rodit bunătatea, dreptatea și adevărul, iar acum cu drepții te bucuri, cântând lui Dumnezeu cântarea: Aliluia! 


Icosul al 5-lea 


Cel ce a ales și a chemat pe ucenicii Săi la propovăduire, Acela te-a chemat și pe tine, Sfinte Ierarhe Iosif, ca să semeni sămânța dreptei credințe în sufletele școlarilor, pentru a fugi de poftele tinereților și a se face pilde de curăție. Pentru aceasta, noi te lăudăm, zicând:

Bucură-te, semănătorul învățăturii lui Hristos;

Bucură-te, povățuitorul tinerilor;

Bucură-te, călăuză luminoasă a școlarilor;

Bucură-te, cel ce curățești sufletele de întinăciune;

Bucură-te, cel ce îndemni la viață sfântă;

Bucură-te, zelosule învățător al credinței;

Bucură-te, lucrător al virtuților mântuitoare;

Bucură-te, sfeșnic al luminii celei nestinse;

Bucură-te, al bunurilor cerești arătătorule;

Bucură-te, învățătorul celor neștiutori;

Bucură-te, ajutătorul celor harnici la învățătură;

Bucură-te, prietenul adevăraților învățători;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 6-lea 


Văzând mai marii Bisericii noastre, înțelepciunea și viața ta îmbunătățită, te-au chemat să fii păstor și învățător al turmei celei cuvântătoare. Cu smerenie, ai primit această înaltă chemare, cântând Domnului: Aliluia! 


Icosul al 6-lea 


Supunându-te voii lui Dumnezeu, următor te-ai arătat înțelepților Apostoli, iar prin harul cel dat ție de sus, de la Mângâietorul, ai fost hirotonit arhiereu, cu titlul de Mireon, adică al Mirelor Lichiei, de către Mitropolitul Nifon, al Ungrovlahiei; pentru aceasta, vrednicia ta lăudând-o, strigăm: 

Bucură-te, Ierarhul Mântuitorului Hristos;

Bucură-te, iconom al tainelor dumnezeiești;

Bucură-te, lauda cea aleasă a ierarhilor;

Bucură-te, arhiereule împodobit cu darul Sfântului Duh;

Bucură-te, lauda poporului celui credincios;

Bucură-te, cinstite slujitor al harului;

Bucură-te, vistierul darurilor lui Hristos;

Bucură-te, luminătorul ceresc al preoției;

Bucură-te, dascăl al vieții de sfințenie;

Bucură-te, gură sfințită a propovăduirii;

Bucură-te, îndrumătorule al preoților;

Bucură-te, călăuzitorul credincioșilor;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 7-lea 


Propovăduind neobosit și cu mare râvnă, cuvântul lui Dumnezeu cel adevărat, Ierarhe Iosif, pe toți i-ai întărit în dreapta credință și i-ai povățuit să cânte lui Hristos: Aliluia! 


Icosul al 7-lea 


Vestea viețuirii tale celei îmbunătățite, Sfinte Ierarhe Iosif, a răzbătut până departe, de aceea ai fost chemat să păstorești ca Episcop al Argeșului, unde, cu blândețe și tărie duhovnicească, pe cei încredințați spre Hristos i-ai călăuzit; pentru aceasta, îți cântăm: 

Bucură-te, că în cetatea lui Radu Negru Vodă ai poposit;

Bucură-te, că și aici pe Hristos L-ai propovăduit;

Bucură-te, că în biserica înălțată de Sfântul Neagoe Basarab lui Dumnezeu ai slujit;

Bucură-te, că de moaștele Sfintei Filofteia ai fost ocrotit;

Bucură-te, că tronul primei Mitropolii a Ungrovlahiei l-ai cinstit;

Bucură-te, că de credincioși ai fost iubit;

Bucură-te, împreună cu poporul de tine povățuit;

Bucură-te, că împreună cu preoții liturghisind, cu Hristos te-ai unit;

Bucură-te, că prin dreaptă propovăduire, credința ai întărit;

Bucură-te, că cei călăuziți de tine, mângâiere au primit;

Bucură-te, că în sufletele tuturor sămânța cea bună ai semănat;

Bucură-te, că roade binecuvântate ai adunat;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 8-lea 


Priveghind cu multă grijă asupra turmei tale cele duhovnicești, Sfinte Ierarhe Iosif, pe toți i-ai povățuit ca să nu se abată de la dreapta credință, ci lui Hristos Dumnezeu laudă să-I înalțe, cântând: Aliluia! 


Icosul al 8-lea 


Strălucind cu împlinirea poruncilor lui Hristos și arătându-te vrednic de înălțimea chemării arhierești, ai fost ales în scaunul de mitropolit al Moldovei și Sucevei, ajungând părinte duhovnicesc și păstor al întregii Moldove. Pentru aceasta, bucurându-ne de acest dar al lui Dumnezeu, te lăudăm, zicând:

Bucură-te, păstorul cel bun al turmei lui Hristos;

Bucură-te, cel ce ai păstorit turma Lui cu lepădare de sine;

Bucură-te, că oile duhovnicești au ascultat de glasul tău;

Bucură-te, cel ce ai purtat grijă de sufletele credincioșilor;

Bucură-te, cel ce ai păzit turma de lupii răpitori;

Bucură-te, cel ce ai hrănit pe credincioși cu laptele credinței și al bunei învățături;

Bucură-te, cel ce ai adăpat turma duhovnicească din izvorul Sfintei Scripturi;

Bucură-te, că ai adăpostit-o la umbra aripilor lui Dumnezeu;

Bucură-te, că prin tine a găsit pășunea cea adevărată;

Bucură-te, că spre Păstorul cel Mare, Hristos, ai călăuzit-o;

Bucură-te, că pe oile cele pierdute le-ai căutat;

Bucură-te, că în staulul Bisericii le-ai chemat;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 9-lea 


Viață sfântă petrecând, slujitor credincios al Mântuitorului și înțelept ierarh al Bisericii lămurit te-ai arătat, Sfinte Iosif, turma cea cuvântătoare către pășunile mântuirii călăuzind și dumnezeiasca Evanghelie propovăduind tuturor celor ce strigă: Aliluia! 


Icosul al 9-lea 


Având în inimă cuvintele Mântuitorului: „Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, pentru toate neamurile”, multă râvnă ai arătat pentru refacerea Catedralei mitropolitane, începută de vrednicul înaintaș, Mitropolitul Veniamin Costachi. Minunându-ne de râvna și de osteneala ta, te lăudăm, cântând

Bucură-te, harnic ostenitor la zidirea Casei Lui Dumnezeu;

Bucură-te, că osteneala ta, jertfă bineplăcută Domnului s-a arătat;

Bucură-te, că toate cele de trebuință pentru slujbe, cu osârdie le-ai adunat;

Bucură-te, că nu în zadar te-ai ostenit;

Bucură-te, că dorința mitropolitului Veniamin ai împlinit;

Bucură-te, că, la terminare, „podoabă a Iașilor” s-a socotit;

Bucură-te, că la sfințire mulțimile lui Dumnezeu I-au mulțumit;

Bucură-te, că aici moaștele Sfintei Parascheva spre cinstire le-ai așezat;

Bucură-te, că Mitropolitului Veniamin în Catedrală mormânt i-ai zidit;

Bucură-te, că aici, mutându-i osemintele, l-ai cinstit;

Bucură-te, că de la Hristos mângâiere veșnică ai primit;

Bucură-te, vrednicule păstor al Moldovei, de noi pomenit;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 10-lea 


Următor sfinților făcându-te, dascăl și lucrător al rugăciunii te-ai arătat, cerând Preamilostivului Dumnezeu, pace și îndurare pentru toți cei ce iubesc podoaba și bună – cuviința Casei Sale și cântă neîncetat: Aliluia! 


Icosul al 10-lea 


Slujitor smerit al Preasfintei Treimi, cinstitor statornic al Maicii Domnului și prieten al sfinților fiind, credem că ne vei ajuta și pe noi, Sfinte, cu rugăciunile tale cele bine - primite la Dumnezeu. Pentru aceea îți aducem laude, zicând:

Bucură-te, rugăciune fierbinte;

Bucură-te, slujitor plin de evlavie;

Bucură-te, cel luminat cu privegherea;

Bucură-te, icoană vie a smereniei;

Bucură-te, dulce glăsuitor al Bisericii;Bucură-te, gura cântărilor duhovnicești;

Bucură-te, lauda sfinților;

Bucură-te, potir plin de înțelepciune;

Bucură-te, vas al blândeței și al bunătății;

Bucură-te, vrednicule slujitor al tainelor dumnezeiești;

Bucură-te, rugător neîncetat în Casa Domnului;

Bucură-te, semănător al cuvântului Evangheliei;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 11-lea 


Au alergat la tine, ca la un părinte și ajutător, toți cei aflați în nevoi și necazuri, iar tu, sfinte, i-ai primit, i-ai mângâiat și i-ai miluit cu dragoste sfântă, îndemnându-i să cânte neîncetat Părintelui Ceresc: Aliluia! 


Icosul al 11-lea 


Următor făcându-te Mântuitorului, preaînțelepte părinte, te-ai arătat mare ocrotitor al celor necăjiți, toți bucurându-se de binefacerile tale. De aceea, te laudăm, zicând:

Bucură-te, părintele săracilor;

Bucură-te, alinarea suferințelor;

Bucură-te, apărătorul văduvelor și orfanilor;

Bucură-te, cercetătorul bolnavilor;

Bucură-te, adăpostirea străinilor;

Bucură-te, mângâietorul celor întristați;

Bucură-te, sprijinitorul celor nedreptățiți;

Bucură-te, nădejdea celor deznădăjduiți;

Bucură-te, hrănitorul celor flămânzi;

Bucură-te, bogăția celor lipsiți;

Bucură-te, lumina minților întunecate de păcate;

Bucură-te, munte de bunătate;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 12-lea 


Te lăudăm, după cuviință, pe tine cel ce în ceruri te bucuri în ceata ierarhilor, cu bucuria cea veșnică în Duhul Sfânt, și te chemăm, Sfinte Părinte Iosif, să cauți cu milostivire asupra noastră, a celor aflați în tot felul de necazuri și să ne ajuți cu rugăciunile tale, ca, mântuindu-ne, să ne învrednicim a cânta, împreună cu tine, lui Dumnezeu: Aliluia! 


Icosul al 12-lea 


Alergând la tine, ca la un păstor preaînțelept, cetele ierarhilor și ale preoților, ale monahilor și ale dreptcredincioșilor, nu încetează a te lăuda, a-ți cânta și a vesti faptele tale, prin care te-ai învrednicit a petrece în ceata drepților. Pentru aceea și noi, nădăjduind în ajutorul și ocrotirea ta cea cu milostivire, îți cântăm:

Bucură-te, de Hristos încununate ierarhe;

Bucură-te, prieten și casnic al lui Dumnezeu;

Bucură-te, apărător neobosit al celor ce te cheamă în ajutor;

Bucură-te, sprijinitor al celor ce se ostenesc cu buna învățătură;

Bucură-te, blând păstor și învățător al credincioșilor Moldovei;

Bucură-te, apărătorule al dreptei credințe;

Bucură-te, râvnitorule pentru cele sfinte;

Bucură-te, cel curat și bun la suflet ca un copil;

Bucură-te, comoară de înțelepciune;

Bucură-te, cel ce alungi întristarea;

Bucură-te, semănătorule al bucuriei;

Bucură-te, cunună neveștejită de fapte bune;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul al 13-lea 


O, preasfinte și întru tot lăudate Părinte Ierarhe Iosif, cel ce stai înaintea Tronului lui Dumnezeu, primește rugăciunea noastră cea smerită și mijlocește la Mântuitorul Hristos, veșnicul Arhiereu, pentru iertarea păcatelor noastre, ca și noi, împreună cu tine, să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori) 


Icosul 1 


Din copilărie ai fost călăuzit de harul Duhului Sfânt ca să-ți îndreptezi viața după poruncile Evangheliei lui Hristos, alegând să mergi pe calea virtuților și arătându-te nouă ca înger adevărat prin trăirea ta, pentru acesta te lăudăm, zicând:

Bucură-te, cel ce te-ai născut ca rod al rugăciunii;

Bucură-te, floare rară odrăslită în ținutul Iașilor;

Bucură-te, că din pruncie ai fost ocrotit de harul lui Dumnezeu;

Bucură-te, că la botez ai primit numele Înaintemergătorului Domnului;

Bucură-te, că de mic ți-ai hrănit sufletul cu rugăciunea;

Bucură-te, că îngerul păzitor ți-a îndrumat pașii tinereții;

Bucură-te, cel crescut în dreapta credință;

Bucură-te, cel ce te-ai făcut locaș al lui Hristos;

Bucură-te, iubitorul vieții curate;

Bucură-te, fire blândă și cucernică;

Bucură-te, că Duhul Sfânt ți-a mângâiat copilăria;

Bucură-te, suflet luminat de dumnezeieștile Scripturi;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Condacul 1 


Veniți toți iubitorii de Hristos, laude de mulțumire să aducem vrednicului păstor și ocrotitor al Bisericii din Moldova, ierarhul cel milostiv, Iosif, binefăcătorul celor necăjiți și evlaviosul slujitor al Bisericii. Și, mulțumindu-i pentru nemăsurata sa dragoste pentru credincioși, într-un glas să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif cel milostiv, părintele nostru! 


Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.


Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi. (de trei ori cu trei închinăciuni)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.


Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.


Preotul: Că a Ta este împărăția și puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.


Strana: Amin.


iar de nu este preot, se zice: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin.


Troparul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei


Glasul al 3-lea 


Podobie: Mare apărător... 


Curăția ta și rugăciunea, milostenia și înfrânarea vas ales al Sfântului Duh te-au făcut; pentru aceasta, Moldovei fiind păstor, urmai cu totul Păstorului Celui bun; Sfinte mare Ierarhe, milostive Iosife, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă. 


Glasul al 4-lea 


Podobie: Degrab ne întâmpină.. 


Cu evlavie urmând milostivirii cerești, Moldovei te-ai arătat arhipăstor milostiv și plin de sfințenie; pentru aceasta, Sfinte Ierarhe, prin cuvânt și prin fapte chemând la mântuire turma ta, te bucuri acum cu toți drepții în cer, Părinte Iosif. 


Preotul (sau diaconul) zice ectenia:


Miluiește-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila Ta, rugămu-ne Ție, auzi-ne și ne miluiește.


Strana: Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Înca ne rugăm pentru mila, viața, pacea, sănătatea, mântuirea, cercetarea, lăsarea și iertarea păcatelor, buna-sporire și ajutorul robilor lui Dumnezeu (N, cei pentru care se face rugăciunea) și pentru ca să li se ierte lor toată greșala cea de voie și cea fără de voie.


Strana: Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Încă ne rugăm ca să se păzească sfânt locașul acesta, țara aceasta, orașul (satul) acesta și toate mănăstirile, orașele și satele, de boală, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastră și de războiul cel dintre noi; pentru ca milostiv, blând și lesne iertător să ne fie nouă Bunul și Iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, să îndepărteze și să împrăștie toată mânia care se pornește asupra noastră, să ne izbăvească pe noi de mustrarea Lui cea dreaptă, care este asupra noastră, și să ne miluiască pe noi.


Strana: Doamne, miluiește. (de 40 de ori)


Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, și, Milostive, milostiv fii nouă, Stăpâne, pentru păcatele noastre și ne miluiește pe noi.


Strana: Doamne, miluiește. (de 3 ori)


Preotul zice ecfonisul: Că milostiv și iubitor de oameni Dumnezeu ești și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.


Strana: Amin.


În lipsa preotului, încheiem, zicând: 


Doamne, miluiește. (de 40 de ori)


Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.