Pages

vineri, 28 octombrie 2022

Sfântul Cuvios Iov de la Lavra Poceaev

 Sfântul Cuvios Iov de la Lavra Poceaev în Ucraina (+1651)s.n. 28 octombrie / s.v. 10 noiembrie




Troparul Sfântului Cuvios Iov de la Poceaev, glasul al 4-lea

Îndelunga răbdare a mult pătimitorului strămoș dobândind, înfrânării Botezătorului te-ai asemănat, de dumnezeiasca râvnă a amândurora te-ai împărtășit și numele lor cu vrednicie le-ai primit, și al credinței adevărate neînfricat propovăduitor te-ai arătat; și prin aceasta, mulțime de mohani la Hristos ai adus și pe toți în Ortodoxie i-ai întărit, Iove preacuvioase, părintele nostru, roagă-te să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Iov de la Poceaev, glasul al 4-lea

Arătându-te stâlp al credinței celei adevărate și râvnitor al poruncilor evanghelice, mustrător ai fost al mândriei, iar celor smeriți întâi-stătător și învățător. Pentru aceasta și celor ce te fericesc cere iertare păcatelor și mănăstirea ta nevătămată o păzește, Iove, Părintele nostru, cel ce te asemeni Multpătimitorului.

Pomenirea Sfântului Cuvios Iov de la Lavra Poceaev în Ucraina (+ 1651)

Sfântul Iov de la Poceaev este prăznuit pe 28 august/10 septembrie (descoperirea sfintelor moaște) și 28 octombrie/10 noiembrie (ziua adormirii).

Sfântul Iov, egumenul de la Poceaev s-a născut în jurul anului 1551 în părţile Pocuţiei, în Galicia, primind la botez numele de Ioan (Ivan). La vârsta de 10 ani a mers ca frate la Mănăstirea Schimbarea la Față - Ugorniţki, iar la vârsta de 12 ani a fost tuns în monahism primind numele de Iov.

A petrecut tot timpul în rugăciune, ascultare, meditare, citirea cărţilor sfinte şi mai mult de atât, în deplină smerenie. La vârsta de treizeci de ani s-a învrednicit de harul preoţiei.

În jurul anului 1580, la cererea Cneazului Constantin de Ostrog, Sfântul Iov a fost numit egumen al Mănăstirii Sfânta Cruce din apropierea orașului Dubne, unde vreme de peste douăzeci de ani a păstorit mănăstirea, în perioada în care ortodoxia se confrunta cu persecuții din partea catolicilor și a greco-catolicilor.

Aici s-a îngrijit prima oară de restabilirea vieţii de obşte din mănăstirea pe care o conducea, precum şi de tipărirea cărţilor sfinte. Faima de care se bucura în rândul mirenilor, l-a întristat pe egumenul Iov, care decide ca după douăzeci de ani de conducere a mănăstirii din Dubne să se izoleze în munţii Poceaevului, la mănăstirea Lavra Poceaev.

Astfel, la începutul secolului al XVII-lea, Sfântul Iov s-a retras pe un deal de lângă Poceaev și s-a așezat într-o peșteră, nu departe de vechea Mănăstire a Adormirii Maicii Domnului, vestită pentru Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev (prăznuită vineri în Săptămâna Luminată, pe 23 iulie și pe 8 septembrie). Pustnicul sfânt a fost îndrăgit imediat de monahii din mănăstire și astfel, monahul Iov a fost ales egumenul lor. Aici, egumenul Iov ridică o biserică din piatră în locul celei de lemn existentă, s-a îngrijit de dobândirea de cele necesare traiului monahal, neuitând însă nici de viaţa duhovnicească, fiind un egumen bun și blând cu frații.

Sfântul Iov a fost un înflăcărat apărător al credinței ortodoxe împotriva persecuțiilor catolicilor. În urma „Unirii de la Brest”, creștinilor ortodocși le-au fost încălcate drepturile, fiind prigoniți, încercându-se prin forță convertirea lor la catolicism. Mulți ierarhi ortodocși au devenit apostați, dar Sfântul Iov și alti apărători ai ortodoxiei, au copiat și distribuit cărți ortodoxe pentru întărirea creștinilor. Cneazul de Ostrog a fost cel responsabil cu tipărirea primei ediții a Bibliei ortodoxe (1581).

Sfântul Iov a participat la Sinodul de la Kiev, în 1628, având un rol activ în apărarea ortodoxiei și a poporului rus împotriva uniaților.

Uneori, sfântul stătea complet retras în peșteră timp de trei zile sau chiar o săptămână întreagă. Rugăciunea lui Iisus a curs neîncetat în inima sa blândă.Conform mărturiei lui Dositei, ucenicul și biograful vieții cuviosului, Sfântul Iov era luminat de o lumină cerească în timp ce se ruga.

Pe 28 octombrie 1651, cu credința învierii, Sfântul Iov adoarme în Domnul, cunoscându-și adormirea cu o săptămână înainte. Sfântul Iov a trăit peste 100 de ani pe pământ și a condus Mănăstirea Poceaev mai mult de cincizeci de ani.

Descoperirea moaștelor Sfântului Iov a avut loc pe 28 august 1659. A doua descoperirea a moaștelor s-a întâmplat pe 28 august 1833.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu